Kako se fokusirati na učenje

Kreiraj si idealne uvjete za dobru koncentraciju i pamćenje sadržaja!

Iako nam se na prvu čini kako multitasking predstavlja veću produktivnost i da tome trebamo težiti, posljednja istraživanja pokazala su kako smo multitaskanjem 40% manje produktivni jer je mozak pod stresom, radi više pogrešaka i ne uspijeva se dovoljno fokusirati i odraditi sve zadatke jer mora trošiti energiju za istovremeno praćenje više stvari.

Isti je takav slučaj kod učenja, moramo isključiti dodatne podražaje koji nam onemogućavaju kvalitetno pamćenje podataka.

Dok se prebacujete između različitih zadataka vaš IQ pada za 10 bodova, što je isti gubitak kao da niste spavali cijelu noć.

Kadgod nas nešto omete, napustimo to na čemu radimo i kada se tome vratimo moramo se ponovno fokusirati i osvježiti svoju memoriju. Stoga je važno primijetiti što vas obično ometa u učenju i eliminirati to iz mjesta na kojem učite. No, pauze za odmor su obvezne. ;)

kako-se-fokusirati-na-ucenje-ispiti-1024x682

Zato je marljivim studentima iznimno važan mir pri učenju (uz eventualni dodatak lagane glazbe koja dokazano pojačava pamćenje materijala) i ugodno okruženje koje si treba stvoriti. Čak i u bučnom studentskom domu možete primijeniti ove trikove za bolje fokusiranje na učenje:

Odredi idealno vrijeme u danu za učenje – sigurno već znaš koje doba dana ti najviše paše za učenje. Neki studenti su fokusiraniji ujutro, no drugima treba više vremena da pokrenu moždane vijuge i paše im noć za rad. Zato planiraj da sve druge obveze ostaviš za drugo doba dana kada ti se uglavnom i ne da učiti, a taj termin koji ti je najproduktivniji za učenje uvijek rezerviraj samo za tu svrhu jer rutina je također važna.

Odvoji se od tehnologije – Stavi mobitel na silent (vibracija te također jako ometa), isključi TV i makni se s interneta (osim ako moraš provjeriti neke informacije za učenje, ali koristi samo za to!). Tih nekoliko sati preživjet ćeš bez kontakta sa svijetom, ali ćeš se odlično moći koncentrirati na sadržaje koji ti trebaju ući u duboko pamćenje.

Naspavaj se i budi sit – Tijelo ima nevjerojatnu moć dekoncentriranja ako mu nešto od osnovnih potreba nedostaje. Ako si nenaspavan puno ćeš lošije moći pamtiti jer ćeš imati malo energije za tako težak psihički rad, ako si gladan tijelo će ti također stalno slati podražaje da odeš do hladnjaka i zadovoljiš glad. Zato, prije učenja uvijek provjeri jesi li zaista fizički i psihički spreman za buduće napore. Radije napravi pauzu i riješi što trebaš, nego da učiš i ništa ne pamtiš pa potrošiš vrijeme bezveze. :)

kako-se-fokusirati-na-ucenje-libertas-1024x624

Očisti svoje okruženje i radni stol – Ako oko sebe imaš nered na to će ti često padati pogled. Još jedan ključ dobre koncentracije je u minimalizmu u okruženju. Također, svakih sat ili dva provjetri prostor kako bi ušao novi i svjež zrak i puno kisika. Pogledaj koje smo ti još ideje dali za čisti start nove godine.

Koristi eterična ulja za povećanje koncentracije – O da. I priroda se pobrinula da imamo malu pomoć. Najpopularnije kombinacije su sljedeće: Cedrovina + Lavanda + Vetiver; Limun + Ružmarin; Limun + Menta; Đumbir + Bergamot + Limunska trava.

Grickaj studentski mix – Ove grickalice nisu bez veze dobile ime. Naime, poznato je da orašasti plodovi i suho voće jako povoljno utječu na mozak te organizmu daju dobru energiju. A tijekom učenja trošite jako puno energije pa je morate kvalitetno nadoknaditi. Em je zdravo, em je dobro za vas! Ne zaboravite i na zdravu prehranu tijekom cijelog dana.

Koristi čepiće za uši ili slušalice – Ako moraš učiti u bučnom okruženju jer nemaš izbora rješenje mogu biti ova jefitna pomagala. Isključi zvukove iz okoline čepićima za uši (mogu poslužiti oni za plivanje) ili upali klasičnu glazbu slušalicama koje izoliraju vanjske zvukove i odvoji se od ostatka svijeta i samo predano uči. :)

A još savjeta kako bolje pamtiti i zapamtiti sadržaje pronađite u jednom od naših prethodnih blog postova. ;)

Izvori statistika:

https://learnyourbrain.com/myth-of-multitasking-2/

https://med.stanford.edu/news/all-news/2007/07/music-moves-brain-to-pay-attention-stanford-study-finds.html

https://www.psychologytoday.com/blog/brain-wise/201209/the-true-cost-multi-tasking

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email