Kako pronaći idealan studentski stan

Traženje stana, pogotovo u jesensko vrijeme kada ga svi traže, nije jednostavno. Događat će vam se da će vam netko zgrabiti odličan stan ravno ispred nosa jer je velika potražnja. I zato je potrebno napraviti dobar plan akcije. Ovo su neki od načina kako možete biti uspješniji u potrazi za svojim novim home sweet homeom:

Kreni što ranije s traženjem

Pokušaj pronaći stan u vrijeme kada većina izlazi iz stanova, a to je po završetku obveza na faksu. Možda se možeš dogovoriti sa stanodavcem da ti zadrži stan preko ljeta, a kao potvrdu sigurnosti najma često se uzima kaucija u iznosu od jedne stanarine. Pravilo je jednostavno – kada ugledaš dobru priliku zovi odmah! Raspitaj se i kod frendova ako se netko seli iz nekog dobrog stana pa te mogu i preporučiti.

Odaberi kvart i pretražuj oglase

Prva opcija koju imate jest prošetati se po željenom kvartu stanovanja i tražiti oglase sa papirićima koji se mogu otrgnuti. Naime, brojni stanodavci postavljaju oglase u ulazne prostore zgrada, tramvajske stanice te na rasvjetne stupove, osobito u blizini fakulteta. Druga opcija je pretraživanje malih oglasa u tiskanim izdanjima ili na internet portalima poput popularnog Njuškala te na oglasnim pločama na fakultetu.

kako-naci-idealan-studentski-stan-2

Iskoristi moć društvenih mreža

Postavite post da tražite stan na svom profilu na društvenim mrežama i zamolite prijatelje da to šeraju dalje. Također, na Facebooku možete pronaći i grupe poput ove “Tražim stan/sobu/cimera/cimericu u Zagrebu”. I ovdje možete objaviti poruku ili kontaktirati druge osobe koje traže cimere ili iznajmljuju stanove.

Dobro pregledaj stan

Kada uspiješ pronaći stan koji odgovara tvojim željama i dogovoriš termin za sastanak s najmodavcem važno je stan dobro pregledati. Naime, ako stan ima određene nedostatke to će se odraziti na visinu tvojih mjesečnih režija ili troškove uređenja. Primjerice, stan starije gradnje od 60 kvadrata iznajmljuje za jako povoljnu cijenu za 1 osobu. No, takav stan može biti zamka jer se za veći stan plaća veći iznos za grijanje (po kvadraturi), veća naknada za vodu, odvoz smeća itd. Pa vam onda jeftiniji stan može ispasti skuplji jer plaćate za realno nepotrebne kvadrate. Pripazite i kakva je stolarija da ne biste lako gubili energiju pri grijanju, upitajte kakve su prosječne režije imali prethodni najmoprimci itd. Imate potpuno pravo postavljati takva pitanja i iskoristite to. ;)

kako-naci-idealan-studentski-stan-3

Napravi ugovor s najmodavcem

Idealan stan je onaj u kojem se osjećaš ugodno i zaštićeno. Ako s najmodavcem unaprijed definiraš uvjete najma u ugovoru po potrebi se možeš na te potpisane stavke i pozvati. Na taj način si zaštićen u slučaju da najmodavac ne poštuje svoj dio dogovora, a i sam znaš koje su tvoje obveze kada želiš napustiti stan. Ugovor je dobar za jednu i drugu stranu. :)

Sretno u potrazi!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email