Kako pokrenuti vlastiti video blog

YouTube video zapisi generiraju oko 4 milijarde pogleda dnevno, a ciljana publika uglavnom su mladi između 18 i 24 godine. Najpoduzetnija ovogodišnja vlogerica, Michelle Phan, u džep je spremila oko 50 milijuna dolara, a svoj je pohod na vrh najpoznatije video platforme na svijetu započela još prije 10 godina, tijekom svojih studentskih dana. Ako već nisi dio ove zajednice, možda je pravo vrijeme da se zapitaš  – a gdje sam tu ja?

Što je to vlog i gdje nastaje?

Izraz „vlog“ nastao je od dvije riječi – video blog. Kao što mu ime kaže radi se o video zapisu koji u relativno kratkoj formi prati određenu tematiku. Većina današnjih vlogera bivši su blogeri, no ima mnogo onih koji su pisanu riječ jednostavno preskočili i odmah se bacili na izradu vizualno atraktivnih materijala. Laički gledano sve potrebno za izradu vloga su ideja, pametni telefon s dobrom kamerom i korisnički račun na nekom od video servisa. No krente li s proučavanjem navika najuspješnijih shvatit ćete da iza njih stoji i više od toga – no ništa nedostižno. Male tajne nauče se s vremenom, poput pravog osvjetljenja ili idealnog doba dana za objavu novog sadržaja. Tu je i vještina montaže sirovog materijala, kao i dobro planiranje objava, a važna je i tematika.

U Hrvatskoj su najpopularnije teme redom ljepota, moda, gastro i putovanja, no od svih aktivnih blogera, YouTube koristi njih tek 42%. S obzirom da je vani ova brojka mnogo veća, pravo je vrijeme za iskorištavanje svih potencijala ovog načina komunikacije.
Odakle započeti?
Od razrade ideje vloga i svladavanja osnovnih tehničkih uvjeta koje su potrebne za pokretanje. Stranica vlognation.com sadrži mnoštvo savjeta za YouTube početnike, a preporučamo da krenete od ovog članka. Pomoći vam može i sam servis putem svojih edukacija, no cijeli ovaj proces ovisi najviše o vašoj kreativnosti.

 

Da bi netko postao popularan vloger, treba zadovoljiti neke od osnovnih uvjeta:

  • kreiranje i uređenje YouTube kanala ili kanala na nekom sličnom servisu
  • strogo pridržavanje autorskih prava. Svakako pripazite da ne narušavate tuđa autorska prava, jer će vas servis odmah maknuti sa svojih stranica.
  • odabir dobre i zanimljive teme kanala (zabava, savjeti, motivacija, moda, upoznavanje s gradom, glazba, kuhanje, studentski život, putovanja…)
  • kreiranje zanimljivih video sadržaja i njihovo kontinuirano snimanje i objavljivanje. Pazite na kvalitetu svojih video zapisa, odaberite dobar naslov i opis, te ne zaboravite iskoristiti pametne tagove.
  • stvaranje online zajednica, stalna interakcija s pretplatnicima na kanalu i odgovaranje na komentare ispod videa
  • povezivanje s ostalim vlogerima.

Obično su potrebni mjeseci rada na kanalu i sadržaju, snimanju i objavljivanju videa, prije nego što se dobije veća publika. Još jednom upornost, zanimljivost igraju veliku ulogu. Naravno, ako svoje videe promoviraju na društenim mrežama i putem newslettera, broj pretplatnika kanala i pregleda videa će rasti a samim time i stvaraju bazu za pretvaranje tih pregleda u novac!

Webcamera on laptop staring at you

 

Faktor X ili kako zaraditi

Istina je da se vloganjem može baviti svatko, no tek rijetki od njega mogu i zarađivati. Primjerice, hrvatski blogeri kojima je to pošlo za rukom zaradu najviše ostvaruju plaćenim kampanjama i recenzijama, pri čemu većinu njih brendovi kontaktiraju sami. U svijetu se najveća lova okreće preko partnerskih odnosa s video servisima, koji onda uzimaju od 20 do 50% provizije, no tu ulogu igra više faktora. Naime tek odnedavno YouTube je zarađivanje omogućio i na našim prostorima, no hrvatski vloger zasigurno neće imati istu priliku kao njemački ili američki.

Osim vaše lokacije, bitna je i lokacija vaših gledatelja. Najviše se isplati imati publiku iz SAD-a ili Japana, dok će domaći posjetitelji donijeti mnogo manju zaradu.

Ukoliko je vaš video duži u njega se može smjestiti više reklama, pa će kao takav biti poželjniji u partnerskom odnosu, no bitno je da dužina ne prijeđe u dosadu. Učestalost objave i kvaliteta iste svari su na koje najviše možete utjecati, pa se pobrinite da na tom polju doista dajete sve od sebe.

Objavljujte učestalo, promišljeno i zabavno, a nikako ne zaboravite i stvaranje vlastite online zajednice s kojom često morate komunicirati i komentirati. S obzirom da ne možete utjecati imaju li vaši gledatelji zaštitu poput AdBlocka koja vam automatski znači nepostojanje prihoda, barem se posvetite onome što možete.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email