Kako pisati bolje studentske radove

5 savjeta kako napraviti prezentaciju

Najteže je početi pisati rad. I ako si već prešao tu mentalnu granicu onda sve dalje ide malo lakše. I zato smo tu da bismo te još više motivirali na pisanje. U tome ti mogu pomoći ovi dolje navedeni razni izvori i savjeti s kojima ćeš bolje pisati, imati više informacija i biti sigurniji u svoj sadržaj:

Kontaktiraj knjižnicu

Provjeri što ti na osnovu teme rada iskusni knjižničari mogu preporučiti od literature. To možeš napraviti online za NSK u Zagrebu, kao i kontaktirati Libertas knjižničara na: biblioteka@libertas.hr

Libertas-knjiznica

Iskoristi termine konzultacija

Profesori su ti s razlogom dostupni i izvan predavanja. Posjeti ih u kabinetu kada imaju konzultacije. Pripremi pitanja unaprijed, popričaj s njima o temi tvog budućeg rada, sadržaju i bez zadrške zatraži njihovu pomoć. Jer oni i jesu tu da ti pomognu. :) Sigurno ti mogu dati savjet više ili kakav hint za bolje usmjerenje tvog budućeg rada.

Napravi plan i strukturu rada

Dobar plan i dobra struktura su jako biti. Moraš znati gdje ćeš i kako istraživati da bi došao do najboljih saznanja. Kako sve ne bi ostalo na hrpi papira možeš koristiti besplatno Google Drive dokumente ili Penzu te Trello web i mobilnu aplikaciju, kao online dnevnik/planer.

78% profesora je suglasno da digitalne tehnologije potiču kreativnost i osobno izražavanje kod studenata*

libertas-vodic-za-seminarski-rad-2

Brainstormaj

Brainstorming (tehnika kreativnosti kojom se pronalazi zaključak za određeni problem tako što se kreira lista spontanih ideja koju su kreirali članovi brainstorming tima) možeš raditi i sam i s frendovima. Ostavi si određeno vrijeme kad ćeš samo pustiti mozak na pašu i zapisivati ideje. Promišljaj o smjeru rada, o potencijalnim područjima koja ćeš obraditi, o istraživanju koje ćeš provesti… Nije važno je li ideja velika ili mala, kada sve staviš na papir moći ćeš lako spajati ideje, iz njih dobivati ideje za nove i doći do one koja će biti najbolja. Pusti misli da teku… :)


Čitaj knjige

Pročitaj barem jednu novu knjigu tjedno. Nek ti to bude jedan od ciljeva do kraja akademske godine. Osim stručne literature za bolje pisanje radova treba ti i širi pogled na svijet, a to dolazi uz čitanje razne literature uključujući i beletristiku. Tvoji radovi će sa vremenom postati kvalitetniji. Kreni s ovim najdražim knjigama poznatih biznismena.

Koristi moć interneta

Ali – u pozitivne svrhe! Naime, postoji jedna super aplikacija za studente – My Study Life (besplatna je, a možeš ih pronaći još jako puno ako guglaš) koja ti pomaže u boljoj organizaciji na studiju. Upisuješ predavanja, zadatke koje moraš obaviti, ispite i rokove pa tako nikad nećeš zaboraviti predati rad na vrijeme ili zakasniti na ispit.

p.s. Na internetu možeš pogledati i ovih 10 videa za bolju motivaciju, ali i pogledati 5 kratkih savjeta Libertaša za izradu prezentacije/seminarskog rada:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/4C7rPea4hdw?list=PLhkWeRRjKFz49U1n-JsBdX22t--W81rRb” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Drugo mišljenje

Prije predaje rada zamoli kolege da pročitaju sadržaj. Prvo, primijetit će zaostale tipfelere, a kao drugo reći će ti svoje mišljenje o uspješnosti tvog pisanja. Njihova iskrenost jako je važna i nemoj se ljutiti već prihvati njihove prijedloge i promisli kako to može unaprijediti finalnu verziju.

I sada kada si došao/došla do kraja naših savjeta, udobno se smjesti, napravi si kavicu ili čaj i kreni tipkati! ;)

Izvori: *www.pewinternet.org/2013/07/16/the-impact-of-digital-tools-on-student-writing-and-how-writing-is-taught-in-schools/

Foto: 2, 3

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email