Kako odabrati pravog mentora za sebe?

Bez obzira radi li se o izradi diplomskog rada ili tvojoj budućoj karijeri, važno je znati što želiš postići i koje opcije imaš. Zbog toga je mentor jedna od važnijih osoba u tvom akademskom, ali i poslovnom okruženju. Super je imati samopouzdanje da sve možeš postići sam, ali čemu raditi napornije, ako možeš pametnije. Mentor je osoba kojoj se diviš, čija radna etika je slična tvojoj ili joj barem stremiš. To je osoba koja predstavlja tvoje ciljeve za budućnost, bili oni kratkoročni ili dugoročni. Rad s mentorom može imati mnoge nematerijalne, ali prilično snažne rezultate. On ili ona ti mogu pomoći u postizanju najboljih rezultata u tvojoj karijeri, ali i promijeniti tvoj pogled na industriju u kojoj želiš raditi. Mentor ti može otvoriti mnoga vrata na putu prema uspjehu, ali ti isto tako može pomoći da shvatiš kako nešto što oduvijek želiš možda i nije idealno za tebe.

Kako bi odabrao najboljeg mentora za sebe, prvo kreni s pogledom u ogledalo – tko je osoba koja ti uzvraća pogled i što želi postići u životu?

Mentor je podrška u ostvarivanju profesionalnih ciljeva

Tek kada znaš svoje ciljeve, možeš ih početi ostvarivati, a idealan mentor nalazi se na jednoj od tvojih željenih životnih stanica. On je možda (bio) zaposlen na poziciji koju jednog dana želiš zauzeti, zato je savršena osoba da ti pokaže kako to i postići. Svoje iskustvo trebao bi iskoristiti da ti ukaže na zamke koje te čekaju i na prilike koje ne smiješ propustiti, ali na način da budeš odgovoran za vlastite odluke. Razvoj karijere nikad nije linearan, a isti mentor koji te danas može podržati, možda neće imati sposobnost da ti pomogne za nekoliko godina. Mentor treba pomoći da uspiješ u onom što ti je potrebno sada, a svojim profesionalnim razvojem trebaš se baviti korak po korak.

Rokovi od 12 do 18 mjeseci za odnos mentora i štićenika često su najučinkovitiji. Kako bi izvukli najbolje iz svog odnosa, pobrini se da se vaši stilovi međusobno nadopunjuju, a životne vrijednosti poklapaju. Ovdje se ne radi samo o širenju mreže poznanstava, već razumijevanju okolnosti i vještina koje su ti potrebne za uspjeh. No, poznanstva koja ti može donijeti ova suradnja svakako su prednost. S obzirom da se već nalazi u branši, imat će pristup ljudima do kojih je inače teško doći, kao i saznanja o poslovima koji se oglašavaju samo interno i dobivaju putem preporuke.

Kako pronaći mentora?

Dobar mentor vodi svojim primjerom, zbog čega je važno da pri odabiru svog uzora imaš na umu životne vrijednosti koje on zastupa. Neka osoba mogla bi se učiniti kao oličenje uspjeha i svega što želiš u životu, no kada doznaš na koji je način došao do svog statusa, možda ipak poželiš zaobići povezivanje s njim. Šanse da pronađemo nekoga tko nam 100% odgovara jako su male, no nepotrebno je forsirati stvari. Budeš li inzistirao na mentorstvu s osobom koja ti ne odgovara pod svaku cijenu, moglo bi ti se dogoditi da ta cijena na kraju ipak bude previsoka, a cilj koji si zacrtao neispunjen.

Pri traženju se probaj usredotočiti na životne filozofije i vrijednosti poput učenja, odlučnosti, promišljenosti i povjerenja. Ako nemaš ideju gdje početi s traženjem, kreni od lokacija najbližih sebi. Možda je to profesor na fakultetu čija predavanja ne propuštaš? Možda se radi o profesorici čiji kolegij ne slušaš, ali osjećaš da dijeli tvoje životne vrijednosti. Centar za karijere i Centar za cjeloživotno obrazovanje Sveučilišta Libertas uvijek su otvoreni za sve studente koji se žele povezati s alumnijima. Činjenica da dijelite alma mater može biti odlična odskočna daska za uspješnu suradnju, s obzirom da se alumni Libertasa nalaze na brojnim utjecajnim i važnim pozicijama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu – i uvijek su spremni na suradnju. Mreže profesionalaca poput LinkedIna uvijek su dobra ideja za povezivanje. Osim kontakata koje osobno poznaješ, na ovaj način možeš otkriti brojne druge s kojima te tvoji poznanici mogu povezati.

Nakon što dogovoriš sastanak, doznaj sve što možeš o ovom potencijalnom mentoru i zapiši sva pitanja koja želiš postaviti. Prikladno se obuci za sastanak i nemoj kasniti – prvi dojam je uvijek važan. Mogućnosti su doista brojne, zato ih sve iskoristiti.

Dobar mentor je učitelj, ali i učenik

Veza između mentora i štićenika je dvostrana – koliko ti učiš od njega, on dolazi do novih iskustava i putem tvojih ideja i pogleda na život. Dobar mentor pomaže prepoznati potencijal čak i kada nije vidljiv na prvi pogled. Ponekad smo slijepi za vlastite najbolje kvalitete, ali stručnjak će ih prepoznati i pomoći da smislimo najbolji način njihova korištenja. Mentor stvara siguran prostor u kojem možete dijeliti dobro, loše i ružno. Putovanja u karijeri rijetko su ravna putanja prema gore, a neuspjesi su uobičajeni.

Dobar mentor će te slušati otvorenog uma, te razgovarati o prednostima i nedostacima industrije u kojoj djelujete. Na tebi je da ih razmotriš i doneseš vlastite zaključke. Bez obzira što misliš o njima u tom trenutku, uvijek obrati pozornost na savjete svog mentora – obično iza njih stoji iskustvo. Možda nećeš poslušati baš svaku njegovu uputu, ali barem zapamti sve što ti ima za reći.

Rad s mentorom može povećati šanse za napredovanje, ali to ne znači da bi trebao uskočiti u prvi odnos koji se nađe na putu. Procijeni svaku priliku, kao i svoju spremnost na obvezu i potencijalnog mentora. Odabir pravog mentora može biti najvažnija odluka u karijeri koju ćeš donijeti, zato dobro razmisli.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email