Kako najbolje započeti (i završiti) zadnju godinu na fakultetu?

Studenti na završnoj godini fakulteta imaju mnogo briga oko diplome i pripreme za tržište rada. Znamo da vam nije lako, zato smo za vas pripremili 10 savjeta kako da što lakše i bezbolnije privedete i zadnju godinu kraju :)

  1. Znajte što se od vas očekuje

Nadamo se da ste se do početka nove akademske godine upoznali sa svim zadaćama i kolegijima koji vas očekuju. Najgore bi bilo da zapnete sada kad je pred vama još samo par semestara.

  1. Posjetite centre za pomoć pri zapošljavanju

Ako planirate krenuti raditi odmah nakon fakulteta, dobro bi bilo da posjetite centar za pomoć pri zapošljavanju na vašem fakultetu da vidite kakvu pomoć tamo možete dobiti. Osoblje bi moglo pomoći sastaviti životopis i možda dati “lažni” intervju koji će vam pomoći da se pripremite.

  1. Napravite popis važnih datuma

Postoji mnogo važnih datuma koje apsolventi moraju zapamtiti, stoga si sve zapišite odmah na početku kako ne bi nešto zaboravili.

kako-najbolje-zapoceti-zavrsiti-apsolventsku-godinu-1

  1. Postanite mentor

Sada kada ste pri kraju svog školovanja, razmislite o mentorstvu, ponajviše brucošima. Možda će vam biti izuzetno korisno podijeliti svoje znanje s drugim studentima i olakšati im studiranje.

  1. Pohađajte konferencije i radionice

Ovisno o vašem smjeru, možda ćete biti u mogućnosti pronaći neke konferencije ili radionice koje mogu pomoći da razvijate svoje znanje. Osim toga, to mogu biti i dobra mjesta za ostvarivanje važnih profesionalnih veza.

  1. Riješite prvo teže kolegije

Ako je moguće, pokušajte prvo riješiti teže kolegije iz prvog semestra, a lakše ostavite za kraj. Apsolventima može biti teško usredotočiti se na kolegijima tijekom tog završnog semestra, pa je najbolje da se pokušate što više rasteretiti kako bi vam bilo lakše na kraju.

  1. Razgovarajte sa svojim profesorima

Vaši profesori mogu vam dati preporuke ili čak i dati smjernice do potencijalnih radnih mjesta. Prije diplome, trebali biste pokušati porazgovarati s nekim od profesora koje znate najbolje i vidite da li bi bili spremni pomoći vam i na taj način možete ostati u kontaktu s njima.

kako-najbolje-zapoceti-zavrsiti-apsolventsku-godinu-2

  1. Pripremite svoje reference

Za budući posao ili nastavak studija treba imati dobre reference. Kontaktirajte ljude za koje mislite da bi vam bili dobra referenca i pitajte da li bi oni bili voljni biti vaša referenca.

  1. Počnite štedjeti

Bilo da ste već počeli štediti ili još niste počeli, bilo bi dobro da sada počnete stavljati novac sa strane. Novac bi mogao biti problem dok ne nađete posao nakon diplome stoga je dobro imati nešto novca spremljeno.

     10. Zabavite se

Iako postoji mnogo ozbiljnijih odluka tijekom posljednje godine i puno važnijih stvari za koje treba brinuti, još uvijek treba ostaviti vremena da se malo zabavite. Radili ste teško da bi došli do mjesta gdje ste sada i trebali bi biti u mogućnosti uživati u svim svečanostima vezanim za svoju nadolazeću diplomu. :)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email