Kako kvalitetno zapisivati bilješke na predavanjima i učiti iz njih

Zapisivanjem osobnih bilješki tijekom predavanja…do boljih rezultata! Što zapisivati, a što ne? Evo kratkog vodiča kako to rade najbolji.

Voditi osobne zabilješke, evidentirati činjenice, izdojiti bitno…nazovimo to kako želimo…činjenica je da bez „toga“ postajemo manje učinkoviti, korisni a o tome da se navikavamo i ležernom odnosu prema obvezama ne treba niti govoriti. Druženje s kvalitetnim bilješkama nećemo prekinuti niti nakon diplome. Bit će vam važne i na poslovnim sastancima, naknadnom učenju, komunikaciji na raznim razinama.

OK, budimo malo konkretniji:

Pišite rukom

Bilješke pisane rukom su i bit će posljedica niza različitih kako bioloških tako i psiholoških predispozicija. Pisanjem rukom vježbamo i naš neurovegetatitvi sustav, inetelektualni potencijal, stupanj koncentracije…a za posljedicu imamo i memoriranje koje „ostaje“ duže vrijeme.

Studenti sve više koriste laptope kako bi hvatali bilješke, no istraživanja pokazuju da se oni koji koriste modernu tehnologiju slabije prisjećaju bitnog ali u isto vrijeme uspiju zapisati više bilješki.

Profesor psihologije sa Sveučilišta Kalifornija Daniel Oppenheimer uz nesebičnu pomoć studentice psihologije s Princetona Pam Mueller proveo je više eksperimenata s ciljem dokazati ima li negativnog utjecaja na konačni rezultat (kvaliteta bilješki) ukoliko se iste vode laptopom…

kako-zapisivati-biljeske-1

Svi studenti sudionici eksperimenta su slušali isto predavanje, no neki su koristili laptope, a drugi bilježnice i olovke. Nakon predavanja ispitani su kako bi se otkrila njihova sposobnost prisjećanja činjenica i razumijevanja sadržaja predavanja.

Rezultat: korisnici laptopa zapisali su dvostruko više korisnih bilješki, no zaostajali su za „ovim drugima“ tj zagovornicima ručnog vođenja bilješki (ovi drugi su pokazali bolje rezultate u prisjećanju bitnih sadržaja predavanja)

Prednosti kreiranja bilježaka

  • Omogućuje nam bolje, vremenski dugoročnije, kvalitetnije skladištenje informacija
  • Teško je za očekivati da ćemo zapamtiti sve informacije koje smo čuli na predavanjima. Dobre bilješke su od neprocjenjive vrijednosti (događa nam se da informacije sa predavanja same po sebi izgledaju jednostavne…“ne treba ih zapisati jer je sve jasno“…na žalost, kad krenemo sa učenjem shvatimo da u ovom smislu nismo u pravu a tada je u pravilu, na žalost kasno)
  • Vođenjem osobnih bilješki, lakše se fokusiramo na predavanje kao i na tekst koji čitamo -učimo.
  • Bilješke nam pomažu i pri selekciji bitnog…
  • Na seminarima, sastancima, kongresima…osoba koja vam prenosi svoje znanje posebno prati „one“ koji zapisuju (za takve uvijek imaju više vremena nego za „one druge“)

kako-zapisivati-biljeske-2

Kako voditi bilješke pogledati i video.

Cornellov sustav kreiranja bilješki

Ne zaboravite: svatko od nas je individua. Tako i u vođenju bilješki (kao i rukopis) svatko od nas kreirat će vlastiti put…i to je dobro. Različitim metodama i učimo, sklapamo rečenice, interpretiramo različite autore. Dobro proučiti općenita pravila za uspješno vođenje bilješki, bit će od koristi. Pomoći će vam da stvorite osobnu metodu. Npr Cornell sustav:

Cornell sustav u praksi štedi vrijeme a u isto vrijeme potiče uspješno učenje.

Ukoliko se odlučite za Cornell sustav, upotrijebite velike bilježnice A4 formata. Brojevima označite redoslijed kojim pravite bilješke. S desne strane zapišite bilješke tijekom predavanja.

Lijeva margina treba biti uža i u nju dopišite ključne riječi, fraze i pitanja koja povezuju bilješke koje ste napravili tijekom predavanja.

U donjem dijelu stranice napišite sažetak predavanja…bit će vam od velike pomoći pri učenju.

Foto-unicreditzg

Foto: unizg.hr, StudiSupport

Ukoliko se ipak odlučite na uzimanje bilješki putem laptopa ili nekog sličnog uređaja, kako bi si olakšali rad, uzmite u obzir neke specijalne online programe koji su specijalizirani baš za kreiranje bilješki, i kasnije organiziranje istih, poput: Knowledge NoteBook.

Za kraj, i za dodatnu inspiraciju, pogledajte ovaj odličan video “Kako voditi bilješke”!

Sretno!organi

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email