Kako biti još pametniji u novoj godini

Klikom na link upravo ste donijeli jednu pametnu odluku. :)

Jeste li znali da prosječno oko 40 osoba mjesečno u Hrvatskoj na Googleu pretražuje “Kako biti pametniji”? Sada znate. :) A zašto žele biti pametniji? Jer svi k tome trebamo stremiti. Potrebno je stalno nadograđivati znanja, upijati što više korisnih i pametnih informacija te vježbati kritičko razmišljanje kako nam se mozak ne bi opustio. Nekoliko je zanimljivih činjenica koje idu tome u prilog:

  1. Mozak se razvija ako dovoljno radimo na njemu

U prilog ovoj činjenici ide poznato istraživanje o londonskim taksistima. Naime, stariji vozači taksija koji znaju sve ulice Londona napamet imaju hipokampus veći od normalnog. U studiji je zaključeno da kako ljudi pamte sve više i više informacija tako određeni dijelovi njihovog mozga nastavljaju rasti. Zato, ako želimo biti pametni moramo raditi na tome. :)

  1. Raznolikost konzumiranog sadržaja povoljno utječe na mozak

Idealno je učenje različitih vještina kako bi se stvarale još jače sinapse u mozgu. Naime, dokazano je da izučavanje i sviranje glazbe znatno poboljšava organizaciju i sposobnosti kod djece i odraslih. Sigurno ste već čuli i kako se pri učenju uz klasičnu glazbu informacije brže pamte te postižu bolji rezultati. Vježbajte svoj mozak! :)

  1. Nove veze i asocijacije pomažu u pamćenju

Svaki put kada dozovete određeno sjećanje stvarate novu vezu u vašem mozgu i kada povezujete taj stari sadržaj s novim to vam pomaže da bolje pamtite. Stvarajte i asocijacije ako želite nešto ubaciti u dugotrajnu memoriju.

Albert_Einstein_violin

Poznati fizičar Albert Einstein obožavao je svirati violinu

A evo kako ćete postati pametniji:

  1. Čitajte kadgod stignete – knjige, wikipediju, stručne časopise, kvalitetne portale sa vijestima itd.
  1. Pratite uspješne osobe na društvenim mrežama – oni dijele brdo pametnih savjeta
  1. Rješavajte mozgalice – vježbajte svoj mozak igrajući Sudoku, rješavajući križaljke, pripremne vježbe za testove inteligencije itd.

Možete se inspirirati i ovim videima koji će vas inspirirati da se pokrenete. ;)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email