Izdvoji se! Napiši genijalan životopis!

Dobar životopis mnogo je više od nabacanih datuma sa šturim informacijama o tvom životu. Dok internet nudi mnoštvo online alata pomoću kojih možeš oblikovati svoj CV, oni ne mogu pisati sadržaj umjesto tebe niti ispričati tvoju priču onako kako samo ti možeš. Prije nego svoju sudbinu prepustiš računalnom kodu i odjelu za ljudske resurse potencijalnog poslodavca, baci oko na najvažniji dokument koji šalješ kompanijama za koje želiš raditi i ispravi sve potencijalne greške. Vjeruj nam – isplatit će ti se!

Ako te ne razumiju, teško da će te zaposliti

Prije svega, sjeti se da nije u pitanju dopisivanje s najboljim prijateljem i da su gramatika i pravopis mnogo više od praznih riječi na papiru. Ako ti matematika ide bolje od pisane riječi, uvijek se možeš poslužiti rječnikom ili zatražiti pomoć. Pomno biraj riječi i pazi kako ih tipkaš, a interpunkcijske znakove koristi samo tamo gdje su potrebni. Tvoje narječje vjerojatno je neprocjenjiva kulturna baština, no kada su poslovne stvari u pitanju postoji samo standardni jezik i moraš ga se pridržavati uvijek i svugdje. Isto tako, obraćaš se nepoznatoj osobi, zato izbjegavaj previše prijateljski ton i opušteni izričaj. Svoju osobnost lako ćeš pokazati poslije kada na rasporedu bude razgovor uživo.

Zamisli se u poziciji osobe koje pregledava sve pristigle životopise i kraj sebe ima hrpu koju želi što prije proći. Istraživanje je pokazalo kako će potencijalni poslodavac svaki životopis pregledavati u prosjeku 5 do 7 sekundi, kako bi na prvi pogled izdvojio one zanimljive od nebitnih. Zato se pobrini da je sve napisano pregledno i organizirano po paragrafima za lakše brzinsko čitanje. Jedno od vječnih pravila je da jedan životopis ne pristaje svakoj prilici, zato ga treba prilagoditi svakom novom poslu. Već u oglasu možeš prepoznati ključne riječi koje bi se ticale tvog potencijalnog zaduženja, zato bi bilo dobro da se upravo one ističu i na tvom životopisu. Ukoliko ne uoči primarne odlike koje bi trebale krasiti kandidata, velika je vjerojatnost da se poslodavac na njegov dokument neće niti vraćati. Nema dojma do prvog dojma…

Naglasi vještine, ali čuvaj se alternativnih činjenica

Osim škola i fakulteta koje si završio, svakako naglasi i sve ostale tečajeve i usavršavanja koje si prošao. Posebno istakni one koji se odnose na posao za koji se javljaš i podrobno objasni o čemu se radi i što si naučio iz određenog perioda. No nemoj dopustiti da te itko uhvati u laži – ako kažeš da odlično vladaš Microsoft Office programima, a već prvog dana posla se pokaže da jedva znaš otvoriti PowerPoint, to će ti donijeti više problema nego da si od samog početka bio iskren. O spominjanju ili predočavanju nepostojećih diploma nećemo niti govoriti, s obzirom na to da isto može biti i zakonom kažnjivo. Ukoliko tvoj idealni posao zahtijeva sasvim drukčije kvalifikacije od onih koje posjeduješ, razmisli o tome da se posvetiš dobivanju istih ili jednostavno potražiš drukčiji posao.

Istraži za što se kompanija zalaže i pokušaj im na taj, personalizirani način pokazati kako bi se odlično uklopio u njihov kolektiv. Ako pokazuju interes za očuvanje prirode, naglasi kako si volontirao ne čišćenju plaža ovo ljeto. Zalažu li se za humanitarni rad, ne zaboravi naglasiti da se u slobodno vrijeme baviš volontiranjem. Naravno, ako je sve to istina. Osim same pozicije, okruženje u kojem ćeš provesti 8 ili više sati dnevno iznimno je važno, zato pazi da odabereš ono koje će ti se doista sviđati i u koje ćeš se bez problema uklopiti.

Kreativnost se uvijek cijeni

Pokaži i vizualno način na koji vidiš sebe u željenoj poziciji koristeći fontove, boje i grafike koji se uklapaju u korporativnu sliku željenog poslodavca. Prijavljuješ li se za zanimanje u financijskoj industriji, uključi svoje Excel vještine, a kreiraš li kreativni sadržaj daj si oduška pomoću infografike ili možda video prezentacije. Koji god način odabereš da se baš tvoj životopis ističe, uvijek pripazi da budeš unutar granica dobrog ukusa i korporativnih vrijednosti kompanije kod koje se prijavljuješ za posao. Tražiš li posao računovođe, tvog će poslodavca vjerojatno najmanje zanimati tvoje vještine u Photoshopu, baš kao što ni za umjetnike neće biti pretjerano važno znaju li izračunati porezne olakšice. Isto tako, bez obzira na kreativni aspekt, pobrini se da uvijek imaju backup u „običnoj“ kopiji. Možda video zapis u nekom trenutku neće biti najzgodniji način da svi zainteresirani pregledaju tvoje vještine, zato ih prenesi i na papir, kako bi izbjegao neugodnosti ili prerano brisanje iz selekcije.

Ne zaboravi, svoj životopis šalješ tek kada si u potpunosti zadovoljan finalnim rezultatom. Ako ni sam nisi siguran u ono što u njemu piše, kako ćeš onda uvjeriti druge da su upravo u njemu navedeni svi ključni razlozi da odaberu baš tebe? Sretno! :)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email