Iskustvo s razmjene studenata: Tibor Huzjan – Poljska

Ime i prezime studenta: Tibor Huzjan
Zemlja razmjene: Poljska
Naziv sveučilišta: Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Tarnowie
Vrijeme boravka: zimski semestar

Zašto ste se odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je potaknulo na taj korak u životu?

Na ovaj korak odlučio sam se kako bih proširio svoja saznanja vezana za studij koji sam odabrao, iskusio život u stranoj zemlji i putovao po Europi.

Kako ste se odlučili za sveučilište na kojem ste boravili i biste li ga preporučili kolegama i zašto?

Na odabrano sveučilište odlučio sam se iz razloga što je bilo jedino od ponuđenih koje je imalo meni kompatibilan program predmeta. Na svu sreću, pokazalo se kao dobra odluka. Svakako bih ga preporučio kolegama jer pruža veoma individualan pristup predavanjima sličan Libertasu sa malim grupama studenata.

Što vas se posebno dojmilo u gradu u kojem ste boravili? Kakav je noćni život tamo?

Tarnów je jedan prekrasan mali grad u Poljskoj koji nudi miran i idiličan život. U neposrednoj je blizini Krakówa što je svakako veliki plus. Noćni život je dosta oskudan, ali zadovoljavajući za veličinu grada.

Kako ste se na početku snašli tamo? Da li vam se bilo teško prilagoditi na drugi jezik / kulturu / ljude?

Boravak u Poljskoj prošao je bez problema. Od prvog dana nije bilo nikakvih problema sa snalaženjem. Poljski je veoma sličan jezik hrvatskom što je svakako doprinijelo lakoći života ovdje. Zapravo, općenito život ovdje nije pretjerano drugačiji od života u Hrvatskoj osim što su ljudi malo hladniji.

Ima li odabrani fakultet širok izbor predmeta na engleskom? Je li nužno znati i lokalni jezik ili se moguće snaći samo s poznavanjem engleskog? Kakav je program i način predavanja na fakultetu za studente na razmjene? Kakvi su profesori? Na koji način rješavate ispite, je li što olakšano?

Fakultet nudi otprilike 15-ak predmeta na engleskom jeziku. Za snalaženje u Poljskoj nije potrebno poznavanje poljskog jezika, makar svaka fraza puno znači. Studenti sa Erasmusa smješteni su u posebne grupe sa vlastitim profesorima i vlastitim rasporedom. Profesori su veoma ljubazni i bez problema izlaze u susret po pitanju bilo kakvih problema. Ispiti se polažu na kraju semestra, do čega još nismo došli. ;)

Kako ste se snašli sa smještajem? Gdje ste bili smješteni, kada savjetujete tražiti smještaj, jeste li trebali platiti akontaciju za smještaj, koliko ste plaćali smještaj?

Situacija sa smještajem bila je veoma teška. Smjestili smo se u stanu u centru grada koji smo slučajno našli nakon višemjesečne potrage i desetaka poslanih mailova bez ikakvog odgovora. Stan plaćamo otprilike 300 eura mjesečno, što je dosta skupo, ali druge opcije nije bilo. Akontacija je naravno potrebna, kao i potpisivanje ugovora o najmu.

Da li ste dobili stipendiju? Ako jeste, da li je bila dovoljna za pokrivanje troškova života ili ste morali trošiti dodatna sredstva? Imate li neke preporuke gdje i kako uštedjeti?

Od Erasmusa smo dobili stipendiju koja u našem slučaju nije dovoljna za život. Da smo kojim slučajem odabrali smještaj u domu, onda bismo otprilike uspjeli spojiti kraj s krajem. Ovako smo morali trošiti vlastita sredstva ali stipendija je svakako pomogla.

Ako ste redovan student/ica, znači li to da i tamo vrijede određena studentska prava i povlastice kao i u RH za redovne studente? Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane, pa do javnog prijevoza i zabave? Dobivaju li studenti na razmjeni subvenciju na hranu?Javni prijevoz – dobivate li subvenciju u zemlji/gradu domaćinu kao student na razmjeni?

Što se tiče studentskih prava, ovdje su daleko razvijenija od onih u RH. Popusti na javni prijevoz su otprilike 60% na cijene koje su i inače smiješne za naše pojmove.
Općenito, život ovdje pokazao se veoma ugodan i nije bilo nikakvih problema što se tiče prilagodbe. Subvencije na prehranu nema, ali je zato hrana veoma pristupačna, to jest malo skuplja od hrane u menzi, a to je bez ikakvih popusta.

Jeste li naišli na neke probleme tijekom obavljanja administracije prije odlaska ili nakon povratka s mobilnosti? Što možete u tom smislu preporučiti kolegama?

Osim otežanog kontakta sa Erasmus koordinatorom prije dolaska u Poljsku drugih problema nije bilo. S pojmom birokracija se ovdje nisam susreo kao kod nas. Nije bilo odlaska u policiju na prijavu 6 puta, hodanje po uredima, ispunjavanje papirologije i slično. Policija je došla na faks, prikupila podatke, i točka. Nakon povratka ne znam, jer smo još tu. :)

Što biste izdvojili kao najbolje iskustvo na Erasmusu? Biste li ponovili to iskustvo? Planirate li ponovno ići na Erasmus? Ako planirate, gdje biste voljeli ići?

Svakome bih preporučio odlazak na Erasmus. Ovo je bilo iskustvo koje svaki student treba iskusiti.

Za kraj, što ste naučili o sebi i općenito o životu tamo? Koji je vaš savjet/preporuka za kolege/ice koji planiraju ići na studij u inozemstvo/stručnu praksu?

Jedini savjet je svakako otići, vidjeti svijet, putovati, upoznati ljude i upoznati sebe.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email