Iskustvo s razmjene studenata: Martina Šuker

Ime i prezime: Martina Šuker
Država: Španjolska, Tenerife
Naziv Sveučilišta: Escuela Universitaria IRIARTE
Vrijeme boravka: jedan semestar (ljetni)

Zašto ste odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je pokrenulo na taj korak?

Odlučila sam se na Erasmus jer je to odlična prilika da upoznam nove ljude, kulture i samu sebe. Također je to za mene bio odličan koncept jer nastavljam svoje školovanje, ne moram pauzirati godinu da bi išla živjeti u drugu državu, i to je odlična stvar koju sam oduvijek željela. Nismo studenti cijeli život, kasnije je već teže putovati, seliti se u drugu državu, zato sam bila sigurna da ću ići jer nijedno iskustvo ne može biti loše. Od svega naučimo nešto, bilo pozitivno ili negativno.

Kako ste se uspjeli odlučiti na odabrano Sveučilište/ destinaciju?

Geografski bi se moglo reći da su Tenerifi Afrika, iako naravno pripadaju Španjolskoj. Nije mi bilo zanimljivo ići u veliki grad, htjela sam baš nešto drukčije i zato sam odlučila živjeti na otoku. Također sam htjela destinaciju gdje mogu pričati španjolski jezik. Ja sam ga znala dosta dobro i htjela sam ga usavršiti- tako je i bilo! Iako u opisu piše da morate imati razinu znanja B2 španjolskog za prijavu, možete i bez španjolskog, jako su razumni i imaju skripte i ispite na engleskom za slučaj da  netko ne zna španjolski.

Što vas se dojmilo u gradu u kojem ste boravili? Kakav je noćni život (uzimajući u obzir trenutnu situaciju)

Grad je prekrasan, gdje god se okrenete vidite palme i ocean. Osjećate se kao da ste lokalci jer su ljudi jako otvoreni i ljubazni i brzo se naviknete živjeti kao i oni. Taj dio otoka je malo hladniji i oblačniji nego južni dio ali se može naravno kupati preko cijele godine. Zimksa jakna vam tamo sigurno ne treba. Što se tiče noćnog života, ja sam došla kad je bio policijski sat i kad je njima bio najgori val tako da su uglavnom bila kućna druženja. Tek pred kraj se počelo sve otvarati i bilo je odlično ali svi lokalci su mi rekli da se moram opet vratiti da osjetim što je noćni život. Već sada je puno bolje, klubovi su otvoreni i vidim da je odličan noćni život.

Kako ste se na početku snašli tamo? Je li bilo teško prilagoditi se na drugi jezik/ kulturu/ način života?

Ja sam znala već španjolski, ali ga nisam dugo pričala pa na početku bilo teško jer nisam mogla sve razumijeti. Iako su svi htjeli pričati na engleskom sa mnom (da meni bude lakše) ja nisam htjela i jako brzo jezik uđe u uho, nakon mjesec dana sam jako dobro naučila. Također ima turista i drugih kolegas s erasmus programa koji pričaju engleski pa sam i taj jezik usavršila. Prednost mi je bila što sam živjela u kući s 4 cure koje su također došle na Erasmus, pa je tu bilo puno različitih nacija i sve smo se jako brzo zbližile jer smo sve bile na novom mjestu i u istoj situaciji. Kad odete na erasmus i upoznate druge ljude s erasmusa brzo ćete vidjeti da su svi u istoj situaciji. Svi su jako otvoreni i prilaze svima tako da se brzo osjećate dobro. Naravno prvi tjedan je malo težak jer tek tada sam shvatila da sam otišla jako daleko i da ću se vratiti za 5 mjeseci,  sve mi je bilo nepoznato i nisam odmah imala prijatelje. Ali to je normalna faza i to jako brzo prođe. Na kraju sam čak i plakala jer nisam htjela ići u Hrvatsku.

Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane pa sve do javnog prijevoza?

Otok je jako jeftin, čak jeftiniji od Hrvatske, naravno ovisi gdje idete ali općenito je život jeftin. Jedino je smještaj bilo teško naći jer je to mali grad. Plaćala sam 300 eura mjesečno, imala sam svoju sobu i svoj WC,a ostalo dijelila s 4 cimerice. Potpora koju sam dobivala mi nije bila dovoljna, imala sam podršku roditelja koji su mi svaki mjesec slali novce, jer bez toga nebi mogla. Nema nikakvog studenskog doma u tom gradu, pa je teško naći jeftin studenski smještaj. Tako da bi savjetovala da se uštedi malo novaca prije odlaska na Tenerife ili ako imate nekoga tko bi vas mogao dodatno financirati

Jeste li ostali u kontaktu s ljudima koje ste upoznali tamo?

Da, vratila sam se prije 6 mjeseci u Hrvatsku, i dalje se čujemo bar jednom tjedno. Također je većina njih sad na erasmusu pa smo već dogovorili da dođem u Poljsku, Amsterdam i Francusku, a oni u Hrvatsku. I zato je to iskustvo toliko zapravo bogato.

Što biste izdvojili kao najbolje iskustvo na Erasmusu? Biste li ponovili to iskustvo?

Najljepše mi je bilo živjeti na otoku gdje sam se mogla kupati u drugom mjesecu i upoznati toliko dobrih ljudi. Posebno jednu curu iz Francuske koja mi je postala jako bliska i s njom sam tijekom Erasmusa puno putovala pa je evo prilika da joj posvetim ovo pitanje! Naravno da bih ponovila, prijavljujem se za mjesec dana opet na godinu dana u Njemačkoj.

Za kraj, biste li preporučili drugim studentima odlazak na Erasmus i zašto?

Definitivno bih  preporučila svima da odu na Erasmus  jer će im to ostati  kao prekrasna uspomena za cijeli život. Zna se da je najbolje kad se tjeramo da izađemo iz komfort zone, tada sebe najbolje upoznamo i napredujemo. Ovo je savršena prilika, i još naučiti jezik koji će uvijek dobro doći u budućnosti. Nemojte se misliti, kasnije je sve teže i drukčije, dok smo mladi treba putovati i upoznati nove kulture i ljude, to je meni bilo kao završeni dodatni fakultet.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email