Iskustvo s razmjene studenata: Ajla, Gabrijela i Ivana – Latvija

Ime i prezime studentica: Ajla Šabić, Gabrijela Mikulić i Ivana Bončina
Zemlja razmjene: Latvija
Naziv sveučilišta: Turiba University iz Rige
Vrijeme boravka: ljetni semestar

Zašto ste se odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je potaknulo na taj korak u životu?

Ajla: Studentska razmjena je idealna prilika za svakog studenta koji želi steći nova iskustva studiranja u nekoj drugoj zemlji. Zbog toga sam se i ja odlučila sudjelovati na studentskoj razmjeni jer sam htjela vidjeti drugačiji način studiranja, steći neka nova znanja i vještine te upoznati vršnjake iz različitih zemalja i različitih kultura.

Gabrijela: Prije svega, oduvijek sam željela otići na studentsku razmjenu i vidjeti kako bih se snašla u takvom okruženju. Drugi, možda još bitniji razlog bio je taj da smo poznavale kolegicu koja je već bila u Latviji i na taj način imale smo sve potrebne informacije o razmjeni iz prve ruke.

Ivana: Prvenstveno, bila je to prezentacija kolegice, pričala nam je o ljepotama Latvije, o divnim ljudima koje je upoznala i mislim da je to bio trenutak gdje sam i sama poželjela sudjelovati u takvom čemu. Naravno, nezaobilazan motivator bila je i profesorica engleskog jezika Višnja Špiljak koja nas je poticala od samog početka.

Biste li išli ponovno na studentsku razmjenu?

Ajla: Naravno, svakako bih išla ponovno jer je studentska razmjena jedno prekrasno iskustvo koje bi htjela ponoviti. Slijedeći semestar ponovno idem u Latviju i radujem se novim uspjesima.

Gabrijela: Naravno, ovu razmjenu pamtim kao vrlo dobro i korisno iskustvo i voljela bih otići ponovno. Ako već imam priliku bilo bi šteta ne iskoristiti ju.

Ivana: Mislim da je najbolji odgovor na to pitanje naš ponovni odlazak u Latviju u rujnu ove godine.

Opišite svoj prvi dan na sveučilištu na koje ste došli u stranoj zemlji?

Ajla: Tijekom prvog dana na sveučilištu bila sam potpuno oduševljena, a pomalo zbunjena jer sam morala komunicirati s studentima na engleskom jeziku. Budući da sam osoba koja baš i nije dobar govornik engleskog jezika bilo me je jako strah kako ću uspjeti komunicirati s drugim studentima, ali uz pomoć kolegica koje su bile sa mnom snašla sam se brzo. Prvi dan bilo je uvodno predavanje koje je trajalo kratko i nakon predavanja upoznavali smo se s ostalim studentima.

Gabrijela: Prvi dan je protekao bolje od očekivanog. Mislila sam da će mi biti neobično i da će mi prvih par dana biti dosta teško, no dogodilo se upravo suprotno. Osjećala sam se vrlo ugodno, možda zato što nisam bila sama i što su kroz sve ovo prolazile i moje dvije kolegice s kojima sam krenula na razmjenu. Na prvom uvodnom danu upoznali smo se s profesorima te kolegama kojima smo se mogli obratiti svaki put kada bismo trebali pomoć. Od sveučilišta smo dobili rokovnike, turističku kartu Rige, latvijsku karticu za mobitel (latvijski broj) koju smo mogli koristiti za vrijeme razmjene, te mnoge druge korisne stvari. Kasnije je uslijedio obilazak sveučilišta gdje su nam pokazali predavaonice, te sve ostale prostorije koje smo mogli koristiti. Ostatak dana provele smo u druženju i upoznavanju kolega s kojima smo išle na predavanja.

Ivana: Prvi dan je prošao je razgledavanjem sveučilišta, upoznavanjem kolega i profesora. Svakom od studenata poklonili su mali paket potrebnih stvari dok smo tamo, poput rokovnika, karte grada te latvijskog broja. Mogu reći da su mi prvi dojmovi na samo okruženje bili izrazito pozitivni.

Što Vam se najviše svidjelo, a što najmanje?

Ajla: Najviše mi se svidio način predavanja, pristup profesora, polaganje ispita i korištenje knjižnice 24 sata dnevno. Ne postoji nešto što mi se najmanje svidjelo jer ja sam bila oduševljena sa cijelim sveučilištem Turiba University jer je potpuno drugačiji od našeg sveučilišta Libertas.

Gabrijela: Najviše mi sve svidjelo to što sam imala priliku učiti, ne samo od profesora , nego i od kolega koji su bili iz raznih zemalja i kultura. Bilo je uistinu divno provesti četiri mjeseca u tako neobičnom, ali ugodnom okruženju. Najmanje mi se svidjelo vrijeme u Rigi. Bilo je jako hladno, temperature su se u veljači spuštale i do -28 stupnjeva. Zamislite kako je bilo teško izaći van kada znate da ste u domu gdje je toplo i da vas samo jedna vrata dijele od velike hladnoće i vjetra koji je stvarao još veći doživljaj zime. Druga stvar koja mi je predstavljala veliki problem je zdravstveni sustav Latvije. Jako sam se razbolila i bilo je teško uopće pronaći ambulantu koja bi me primila na pregled. Kod njih se svaki pregled i lijekovi plaćaju jer nemaju zdravstveno osiguranje. Jednako ćete platiti odete li u privatnu ili državnu bolnicu. Tako da sam na kraju otišla u privatnu bolnicu i tamo dobila odličnu uslugu.

Ivana: Najviše mi se svidjela činjenica da si svaki dan okružen novim ljudima, drugih kultura te ta komunikacija koja se odvija na različitim jezicima. Najmanje mi se svidjela organizacija zdravstvene skrbi, koje zapravo i nema.

Što ste naučili o drugoj kulturi zemlje u kojoj ste boravili?

Ajla: O drugoj kulturi sam naučila da imaju brojne znamenitosti koje se nalaze u starom dijelu Rige. Najveće izletište je Jurmala, mali gradić s velikom plažom iako tamo nisam bila, planiram je posjetiti slijedeći semestar. Njihov specijalitet je riba i kvasac koji redovito jedu I piju te da vole dosta piti.

Gabrijela: Stanovnici Latvije su zapravo vrlo slični nama. Druželjubivi su i spremni su uvijek pomoći. Jako mi se dojmilo to koliko Latvijci pažnje posvećuju okolišu. Grad je uvijek bio čist. Imaju jako puno parkova koji su prekrasni. Koliko je grad uistinu lijep i koliko ga njegovi građani čine živim, uvjerila sam se kada je stiglo proljeće. U cijelom gradu su se odvijala razna događanja, glazba se mogla čuti na svakom koraku, a terase kafića i restorana bile su prepune ljudi.
Studentska prava u Latviji su jako bitna, studenti imaju razne popuste u restoranima, robnim kućama, javnom prijevozu, što nam je uvelike pomoglo da uštedimo novac i potrošimo ga na nešto drugo.

Ivana: Naučile smo dosta toga, pogotovo način na koji stanovništvo živi. Mogu reći da su dosta prijateljski nastrojeni, spremni pomoći i kako se jako lijepo odnose prema došljacima, pravi domaćini.

Mislite li da će Vam znanja koja ste stekli značiti u budućnosti, za posao, obrazovanje, život….?

Ajla: Da, mislim da će mi stečena znanja itekako značiti u budućnosti.

Gabrijela: Da, mislim da nas studentska razmjena na neki način promijeni, nauči nas gledati stvari iz više perspektiva. Jednostavno vas nauči da budete više snalažljivi, strpljivi, da imate više razumijevanja i da znate kako reagirati u raznim situacijama, a sve ovo smatram vrlo bitnim, kako u obrazovanju/poslu, tako i u životu.

Ivana: Svakako, prvenstveno po pitanju prilagodbe na nešto posve drugačije od naše kulture, te napredak po pitanju stranih jezika. Odlazak u Latviju te nastava na engleskom jeziku zasigurno će utjecati na neke buduće pothvate, što obrazovne, što poslovne.

Jeste li išli na izlete i putovanja tijekom razmjene i u ostale susjedne zemlje?

Ajla: U susjedne države nisam putovala zbog vremenskih nepogoda jer je bilo jako hladno, ali na slijedećoj studentskoj razmjeni zasigurno ću posjetiti neku susjednu državu.

Gabrijela: Na putovanja u susjedne zemlje nismo išle, iako smo u početku planirale otići. Bilo nam je žao istraživati druge zemlje dok prvo ne upoznamo onu u kojoj boravimo četiri mjeseca. S obzirom na studentske obaveze na sveučilištu, svako slobodno vrijeme koristile smo na izlete po Latviji.

Ivana: Taj semestar smo sačuvale za istraživanje same Rige, ovaj semestar će više biti usmjeren na putovanja izvan Latvije.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email