Iskustvo s razmjene studenata: Adnan Kulenović – Latvija

Ime i prezime studenta: Adnan Kulenović
Država: Latvija
Naziv sveučilišta Turiba University
Vrijeme boravka: jedan semestar, 01.01.2016.-31.04.2016.

Zašto ste se odlučili sudjelovati u programu ERASMUS? Što vas je potaknulo na taj korak u životu?

Program ERASMUS + izuzetna je prilika za studente koji žele steći nova iskustva, proširiti svoje vidike i isprobati nešto novo.
Definitivno me je potaknula činjenica što je to nešto drugačije-nije dio svakodnevnice i takvo jedno iskustvo definitivno bih preporučio svima.

Kako ste se odlučili za sveučilište na kojem ste boravili i biste li ga preporučili kolegama i zašto?

Odlučio sam se za Turiba University u Latviji iz razloga što je to jedini privatni fakultet na Baltičkom području (a osim što je to jedan dio Europe koji sam želio upoznati), a individualni pristup koji nude privatni fakulteti bio mi je jako važan. Svima onima koji imaju želju za upoznavanjem nečeg novog, ne samo zemlje nego i načina učenja i predavanja mogu ga najiskrenije preporučiti.

Što vas se posebno dojmilo u gradu u kojem ste boravili? Kakav je noćni život tamo?

Grad u kojem sam boravio – Riga je jedan jako neobičan grad, jako su mi se dojmili restorani i tradicionalna latvijska kuhinja.
Što se noćnog života tiče nema velike razlike od Zagreba, samo se malo više pije :), no kad se uzmu hladnoće u obzir to je donekle i razumljivo.

Kako ste se na početku snašli tamo? Da li vam se bilo teško prilagoditi na drugi jezik / kulturu / ljude?

Na početku mi uopće nije bilo teško, naprotiv bilo mi je jako ugodno.
Od stranog fakulteta sam dobio kolegu koji je iz studentskog udruženja, a koji mi je sve pokazao, a s obzirom da sam živio u studentskom domu gdje je bilo jako puno stranaca zajedno smo otkrivali svaki ćoškić Rige, ali i Latvije kao zemlje.

Ima li odabrani fakultet širok izbor predmeta na engleskom? Je li nužno znati i lokalni jezik ili se moguće snaći samo s poznavanjem engleskog? Kakav je program i način predavanja na fakultetu za studente na razmjene? Kakvi su profesori? Na koji način rješavate ispite, je li što olakšano?

Moj fakultet je sve predmete imao na engleskom jeziku. Latvijski nitko nisam trebao znati, uz to latvijski jezik je jako težak i nismo ga puno naučili za vrijeme mog boravka u Rigi.
S obzirom da sam bio na privatnome fakultetu dobio sam individualni pristup koji mi je itekako bio potreban s obzirom da nikad nisam imao predavanja u stranoj zemlji.
Predavanja su kraća, dinamičnija i jako su koncentrirani na grupni rad što me pozitivno iznenadilo.

Kako ste se snašli sa smještajem? Gdje ste bili smješteni, kada savjetujete tražiti smještaj, jeste li trebali platiti akontaciju za smještaj, koliko ste plaćali smještaj?

Bio sam smješten u studentskome domu mog fakulteta što mi se pokazalo kao neprocjenjiva ušteda. Smještaj sam plaćao 50€ mjesečno što mi je ostavilo dovoljno novca za putovanja u ostale zemlje.

Da li ste dobili stipendiju? Ako jeste, da li je bila dovoljna za pokrivanje troškova života ili ste morali trošiti dodatna sredstva? Imate li neke preporuke gdje i kako uštedjeti? Ako ste redovan student/ica, znači li to da i tamo vrijede određena studentska prava i povlastice kao i u RH za redovne studente?

Imao sam prihode od ERASMUS programa koji su mi za život u Latviji bili i više nego dovoljni, svoje novce sam trošio najviše na putovanja u susjedne zemlje
Što se studentskih prava tiče, jako su važna u Latviji i u tom procesu učestvuju sve robne firme, restorani, javni prijevoznici i na sve se može dobiti itekako značajan popust.


Kako ste se snašli s financijama, od smještaja, hrane, pa do javnog prijevoza i zabave? Dobivaju li studenti na razmjeni subvenciju na hranu? Javni prijevoz – dobivate li subvenciju u zemlji/gradu domaćinu kao student na razmjeni?

Financije nisu bile problem. Jednostavno, novce koje normalno trošim u Zagrebu uz subvenciju fakulteta su i više nego dovoljno. To je, uz studentske povlastice, dom i menze cijelu razmjenu itekako olakšalo.

Jeste li naišli na neke probleme tijekom obavljanja administracije prije odlaska ili nakon povratka s mobilnosti? Što možete u tom smislu preporučiti kolegama?

Ja nisam imao problema s papirologijom, a kolegama bih preporučio da krenu što ranije jer ovakav jedan pothvat nije nešto što se radi od danas do sutra.

Jeste li ostali u kontaktu s ljudima koje ste upoznali tamo?

Itekako, jako puno prijatelja sam stekao, neke sam i posjetio nakon razmjene i definitivno ću i dalje ostati u kontaktu s ljudima koje sam upoznao na razmjeni.


Što biste izdvojili kao najbolje iskustvo na Erasmusu? Biste li ponovili to iskustvo? Planirate li ponovno ići na Erasmus? Ako planirate, gdje biste voljeli ići?

Najbolje iskustvo na ERASMUSU je okolna atmosfera koja ljude jednostavno potiče da rade više. Nadam se da ću imati priliku da napravim još jednu razmjenu, a kao destinaciju želim samo jednu koja je drugačija od svega što sam do sada vidio.


Za kraj, što ste naučili o sebi i općenito o životu tamo? Koji je vaš savjet/preporuka za kolege/ice koji planiraju ići na studij u inozemstvo/stručnu praksu?

Naučio sam da svaku “sliku” gledam s više strana što mi omogućuje da vidim stvari u drugom svjetlu što mi je nešto neprocjenjivo. Kolegama mogu poručiti da pokušaju napraviti iskorak, nešto novo i drugačije jer nije nužno u Hrvatskoj sve najbolje kako se voli pričati. :)

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email