Hygge – koncept za sretniji život, uspješnije studiranje, ali i biznis

Zamislite da vam zima traje dulje od ostala tri godišnja doba zajedno. Već vas hvata depresija od te pomisli? Upravo toliko zima traje u Danskoj, no oni su usprkos tome najsretniji narod na svijetu. Pitate se kako im to polazi za rukom? Odgovor je jednostavan i leži u riječi Hygge, no prijevod iste malo je teži.

Hygge je, kažu, zajedništvo i odanost, vrijeme provedeno s ljudima do kojih vam je stalo, bez stresa i velikih očekivanja, svakodnevni trenuci mira i privatnosti koje posvećujete sebi i ljudima koje volite. Hygge može biti bilo što što umiruje, vraća vas korijenima i udaljava od utrke za novcem, karijerom i društvenim statusom. I sad se vjerojatno pitate kakve veze ovaj koncept ima s vama i studiranjem.

Istraživanje koje je provedeno od strane WHO-a (World Health Organisation) u osam zemalja i 19 fakulteta pokazalo je kako studenti trebaju Hygge više no ikad. Naime, čak 45,5% brucoša pati od nekog oblika tjeskobe ili psihičkih smetnji. Oni koji s podsmijehom gledaju na ovaj podatak, očito ne znaju koliki je pritisak danas stavljen pred studente i koliko je jaka konkurencija na tržištu rada. No, prije nego li se i vi nađete ruku pod ruku s britanskim kolegama, udahnite, stanite na loptu i pokušajte se smiriti se, poput Danaca pronađite sreću u malim stvarima. Premda su brojne korporacije Hygge pretvorile u unosan posao, za vas smo pripremili nekoliko Hygge ideja prigodnih za studentski džep, jednako učinkovitih.

Glazba. Gotovo ne postoji osoba koja ne koristi glazbu kao sredstvo opuštanja, stoga ni ne čudi kako je glazba (doduše ambijentalna) osnova Hygge koncepta. Techno, metal i sl. nisu žanrovi koje Danci imaju na umu. Za opuštanje odaberite relaksirajuću, ambijentalnu glazbu, jazz ili zvukove prirode.

Ništa bez rasvjete! Ugasite svjetla, pogotovo neonske lampe. Ono što vam treba za relaksaciju je nježna i topla rasvjeta, a za postizanje iste najbolje su svijeće. One svakoj sobi, pogotovo studentskoj, daju osjećaj topline. Još ako imate kunu viška da kupite one mirišljave, efekt će biti još bolji, jer znamo kako nas mirisi itekako opuštaju.

Mekano, mekše, najmekše. Mekane deke, fluffy jastuci, plišane igračke, sve su to stvari koje možete “posuditi” iz roditeljskog gnijezda, a vašu će studentsku sobu pretvoriti u mekani raj. Nema boljeg osjećaja od zavlačenja u mekani krevet i tople mirišljave dekice, posebno u hladnim danima pred nama. Brojni trgovački lanci nude vrlo jeftine jastučiće, dekice i sličan dekor koji će vaš kauč ili krevet pretvoriti u mekanu oazu. Opskrbite se simpatičnim šalicama u kojima ćete s užitkom posluživati topli kakao ili kuhano vino svojim prijateljima. Šarmantan dizajn i toplina razlog su za sreću.

Mekoća i udobnost je bitna i kod odjeće za postizanje Hygge osjećaja. Prva stvar koju trebate napraviti nakon dolaska s fakulteta je skidanje uske i krute odjeće te se zavući u mekane hlače, majice ili pidžame, oversized veste ili bilo što u čemu se osjećate najslobodnije i najugodnije.

Comfort food. Kada kažemo comfort food, ne mislimo da se tješite u hrani i liječite stres golemim količinama slatkiša, to nikako ne jer ćete samo nagomilati kilograme što vas neće veseliti i ugrozit će vaše zdravlje. Za Hygge je dovoljan tek griz vaše omiljene čokolade, šalica toplog čaja ili kakaa, topla juha ili omiljeno jelo koje vam priprema majka. Ono što Danci prakticiraju je objed s obitelji ili u ovom slučaju objedujte s prijateljima, kada ste daleko od obiteljskog doma jer upravo su oni vaša obitelj.

Zelenilo. Hygge koncept ljude povezuje s prirodom stoga je bitno imati biljke. Kaktusi i orhideje zahtijevaju malo brige, dugo žive i pružaju divan osjećaj.

Ugasite mobitele, laptope i stolna računala!!! Skinite se s društvenih mreža, prestanite opsesivno surfati netom i dopisivati se na sto platformi. Sigurni smo da guštate u tome, ali za odmaranje moždanih vijuga i postizanje mira potreban je nešto drukčiji pristup. Knjiga (ne ona za ispite) bi trebala postati vaša prijateljica. Okušajte se i u nekom kreativnom hobiju – tko zna, možda baš u vama leži dizajner nakita ili fenomenalan slikar. Pokušajte, ugasite gadgete barem na jednu večer.

Hygge štedi novac. Za razliku od tulumarenja do jutra po klubovima koji će vam i džepa izbiti stotine kuna, Hygge promovira drugačiji vid kvalitetnog provođenja vremena s prijateljima. Poput trčanja, planinarenja ili, ako niste sportski tip, gledanja filmova u toplini vašeg doma. Sve su ovo besplatne stvari, a itekako dobro utječu na vaše mentalno i tjelesno stanje.

Družite se s dragim ljudima. Premda je ovo ponekad izazovno zbog brojnih obveza i užurbanog životnog tempa, potrudite se uskladiti kalendare, jer itekako se vrijedi potruditi oko onih koji su vam stalna podrška u životu. Zapamtite, sitnice su te koje čine život ljepšim, ne trebate novce ni skupe darove da bi nekog učinili sretnim, dovoljna je lijepa gesta ili topla riječ.

Nađite vremena za aktivnosti i hobije koji vas vesele i odmah će vam dan biti ispunjeniji. Oduvijek ste željeli naučiti plesti ili slikati? Odaberite vunu u svojoj najdražoj boji, pronađite na internetu videa i krenite u izradu svojeg novog šala ili možda čak kreativnih božićnih poklona.

Hygge je zaludio svijet!

Malena suverena Danska nastala je raspadanjem kraljevstva koje se nekad protezalo od Grenlanda do Islanda (obuhvaćalo je Norvešku, dio Švedske i Njemačke). Kako su većinu morali vratiti te su ostali “mali”, pomirili su se s time što imaju, a to se koristi i kao objašnjenje danskog mentaliteta da su naučili biti zadovoljni s malim stvarima, biti zahvalni za onome što imaju i ne težiti grandioznosti. Zašto i kako je njihov Hygge odjednom postao viralni fenomen pitanje je za marketinške stručnjake, sociologe i antropologe. Svoj su koncept zadovoljnog življenja bez problema prodali zapadnom svijetu koji žudi za srećom i blagostanjem, no teško ga pronalaze u kapitalističkom svijetu koji ne ostavlja puno vremena za uživanje u nematerijalnim stvarima. Ne čudi stoga da su tržište preplavile Hygge knjige, namještaj, odjeća, serije filmovi pa čak i smještaj koji se nudi na Bookingu.

U nematerijalnom uživanju ljudi su ipak pronašli način za materijalnu korist, a to se nije dogodilo slučajno. Danci su sustavno posljednjih desetak godina ulagali u razne projekte poput dramskih serija i filmova u kojima su promovirali Hygge način življenja te su se probili ne samo na europskom, već i na svjetskom tržištu. Nakon što se svijet počeo zanimati za Hygge, Danci su na taj “izum” stavili svoj pečat. Collinsov engleski rječnik proglasio je nordijsku riječ “hygge” za riječ 2016. godine. Danska će zatražiti da se Hygge uvrsti na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Za sad nemaju niti jednu tradiciju uvrštenu na tom popisu, dok ih Hrvatska ima čak 13 te se nalazi među vodećim zemljama svijeta. Mnogi upravo Hygge smatraju zaslužnim za to što je Danska redovito na vrhu najsretnijih zemalja. S obzirom na to da živimo u doba raznih društvenih očekivanja, Hygge je danas zbog stresnog i brzog životnog stila potrebniji no ikad prije.

Posebno teško je upravo vama, studentima, jer se mnogi nalaze daleko od svog doma i od svojih bližnjih. Svakodnevno se suočavate s brojnim zadaćama, izazovima, pritiscima, ispitima, a osjećaj privrženosti i sklada te osjećaj pripadnosti i povezanosti s pravim ljudima pomoći će vam da se osjećate sigurno i opušteno. Stoga, koliko god stresno razdoblje prolazili zapamtite jednu stvar – sve će to proći, nemojte se previše stresirati, pazite na svoje zdravlje i priuštite si malo Hygge osjećaja u životu…

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email