Glazba za koncentraciju i učenje

Treba nam 20 minuta da se priviknemo na okolinu kako bi učenje bilo produktivno, a koncentracija u prosjeku traje od 20 do 40 minuta.

Svatko ima svoje male rituale kada je u pitanju učenje. Netko više voli upragnuti sive stanice ujutro, dok drugima odgovaraju noćni sati. Mnogi potraže spas u fakultetskom okruženju poput knjižnice, a ima onih kojima je najdraže usvajati nova znanja u gradskom parku. Neki mir svog doma ne bi mijenjali za ništa drugo, jer se samo tamo mogu koncentrirati. Ako se tišina ne uklapa u vaše planove za učenje, jeste li probali učiti uz glazbu?

Istraživanje je pokazalo kako su ljudi koji slušaju glazbu dok uče kreativniji i brži u rješavaju zadataka od onih koji rade u tišini.

 

Klasika kao najbolji izbor

Dok vježbate trebate glazbu koja vas pokreće i motivira, zar ne? Upravo zato je ta vrsta glazbe sve samo ne produktivna kada je u pitanju učenje. S druge strane, klasična glazba djeluje umirujuće i potiče sposobnost koncentracije kada je najvažnije. Točnije, ako se pitate što sljedeće staviti na listu za učenje, onda je to svakako Mozart. Istraživanje je pokazalo da su upravo njegova djela najbolja zvučna kulisa za vrijeme učenja. Naime, glasnoća se u njegovima dijelovima izmjenjuje svakih 30 sekundi, a to odgovara aktivnosti naših moždanih valova.

Barokna glazba ima ritam od 60-70 udaraca u minuti i odgovara ritmu srca u opuštenom stanju i zato je odličan izbor. Bach, Corelli ili Vivaldi ovdje su se pokazali kao odličan izbor. Bugarski psihijatar Georgi Lozanov proveo je 30 godina proučavajući utjecaj glazbe na učenje i pamćenje. Otkrio je da se cijeli proces odvija u tri faze: opuštanje (traje oko 5 minuta), aktivno učenje i konsolidacija pamćenja. Prilikom opuštanja trebate slušati glazbu koja će vas pripremiti na učenje i opustit dovoljno da možete krenuti, a da ne zaspete. Tijekom aktivne faze vrijeme je za malo smjeliju klasičnu glazbu (recimo Mozartovu) koja će potaknuti koncentraciju i upijanje novih podataka. Kako bi zadržali sve informacije, u zadnjoj fazi okrenite se baroknim uratcima koji će pomoći pri dugoročnom pamćenju.

Nove stvari ostavite za kasnije

Glazba koju dosad nismo čuli, baš kao i ona s previše teksta, tjera nas da pažnju usmjerimo u razumijevanje iste, a samim time zanemarujemo učenje. Iz istog razloga treba izbjegavati glazbu s kojom imamo emocionalnu vezu. Primjerice ona koju povezujemo sa sretnim ili tužnim trenucima u životu, određenim osobama ili događajima. Logično, kada je čujemo, počet ćemo razmišljati o onome što se tada događalo, a tada će nam misli odlutati u pogrešnom smjeru.

Ukoliko glazba ima previše riječi, može se dogoditi da umjesto materijala koje proučavamo, zapamtimo riječi pjesme. A riječi novog Eminemovog hita teško će se naći među ispitnim pitanjima.

Evo nekoliko prijedloga različitih stilova koje možete slušati prilikom učenja. Isprobajte više varijanti za različite faze učenja i pronađite svoju dobitnu kombinaciju i – sretno na ispitu! :)

Mozartova djela:

https://www.youtube.com/watch?v=E2LM3ZlcDnk

Klasična glazba:

https://www.youtube.com/channel/UCwobzUc3z-0PrFpoRxNszXQ

Elektronska glazba:

https://www.youtube.com/watch?v=Ujqdle7CvIU

New Age:

https://www.youtube.com/watch?v=LdOt4ieyPhE

Plemenska glazba:

https://www.youtube.com/watch?v=8zgh26Y0qwI

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email