Gdje pronaći motivaciju za uspješno balansiranje svih studentskih izazova

Motivacija je proces koji inicira, vodi i održava ponašanja usmjerena ka određenom cilju. Visoka motivacija dovodi do visokog morala i veće produktivnosti. Motivacija nas tjera da djelujemo na način koji nas približava ciljevima i pritom uključuje biološke, emocionalne, društvene i kognitivne sile koje aktiviraju ljudsko ponašanje. Dvije glavne vrste motivacije su:

Vanjska – proizlazi izvan pojedinca i često uključuje vanjske nagrade kao što su novac, društveno priznanje ili pohvale.

Unutarnja – proizlazi iz pojedinca, kao što je rješavanje neke zagonetke samo da bismo sebi dokazali da to možemo.

 

Volja za pobjedom, želja za uspjehom, potreba da ostvarite svoj puni potencijal… to su ključevi koji će otključati vrata prema osobnoj izvrsnosti.

– Konfucije

 

Razumijevanje motivacije može povećati našu učinkovitost, potaknuti nas da se potrudimo živjeti zdravije, pomoći nam da osjećamo veću kontrolu nad svojim životom i poboljšati naše opće blagostanje i sreću. Istraživači su identificirali tri glavne komponente motivacije:

  • Aktivacija – odluka da se započne ponašanje, poput upisa na studij poslovne ekonomije kako bismo stekli diplomu
  • Ustrajnost – kontinuirano nastojanje prema cilju iako možda postoje prepreke, poput pojavljivanja na predavanjima iako ujutro radije duže spavamo
  • Intenzitet – koncentracija i energičnost usmjereni na postizanje cilja, što se npr. može odraziti na bolje ocjene iz predmeta koje slušamo. 


Postoji nekoliko stvari koje mogu utjecati na razinu motivacije, poput razmišljanja da moraš biti apsolutno savršen kada pokušavaš postići svoj cilj ili da nema smisla pokušavati ako ga ne možeš odmah postići. Samo zato što je neki pristup funkcionirao za nekoga drugoga ne znači da će biti dobar i za tebe. 

Teorija instinkta sugerira da su ponašanja motivirana instinktima, fiksnim i urođenim obrascima ponašanja kao što su strah, čistoća i ljubav. Teorija motivacije smanjenja nagona sugerira da su naša ponašanja motivirana potrebom da se ispune osnovni biološki nagoni, kao što su hranjenje i spavanje. Teorija motivacije uzbuđenja sugerira da su ljudi motivirani za ponašanje koje im pomaže održati njihovu optimalnu razinu uzbuđenja. 

Kako pronaći vlastitu motivaciju?

Kako izbjeći odugovlačenje i izgraditi motivaciju za početak bilo čega? Kad postoji hrpa posla koji treba obaviti, čini se kontraintuitivnim ostaviti sve to iza sebe i otići van u šetnju. Postoje dva razloga zašto bi to ipak trebao napraviti – hodanje je dobro za mozak i stvara produktivni zamah. Zbog tog izlaska u šetnju imat ćeš osjećaj da si već nešto odradio i postigao taj dan. Predmeti u pokretu imaju tendenciju da ostanu u pokretu, pa te svaki odlazak u šetnju potencijalno pokreće i priprema za sve što planiraš napraviti. Evo još nekoliko načina na koje možeš potražiti motivaciju:

  • Postavi si male ciljeve
  • Pripremi raspored učenja
  • Izbjegavaj multitasking
  • Shvati svoj stil učenja i drži ga se
  • Nemoj se kriviti što ponekad odugovlačiš i “trošiš vrijeme”
  • Ne dovodi u pitanje svoje sposobnosti
  • Usredotoči se na zadatak pred sobom.

Najbolji studenti kao odlična motivacija za napredak

Titula studenta ili studentice generacije pripada kolegama i kolegicama koji su tijekom studiranja na svom studijskom smjeru ostvarili najbolji uspjeh (prosjek ocjena), te su za to nagrađeni dekanovom/rektorovom nagradom. Oni su odličan primjer visoke motivacije i predanosti, zato donosimo i nekoliko njihovih savjeta za bolju motivaciju:

“Smatram da svatko ima potencijal postati dobitnikom Rektorove nagrade. Imala sam čast studirati s velikim brojem studenata koji su se uvijek isticali akademskom izvrsnosti i ovakvo postignuće bi se vrlo lako moglo pronaći i u njihovim životopisima. Kao što sam već spomenula, nagrada služi kao dodatna motivacija i može biti novi izvor mogućnosti.”

Karla Jozić, studentica generacije 2020./2021. na sveučilišnom preddiplomskom studiju Međunarodni odnosi

“Sretnik sam što mogu reći da sam trenutno zaposlenik Europskog parlamenta u Bruxellesu te doista svakodnevno imam priliku primjenjivati znanja i vještine stečene tijekom studiranja. Osobno smatram da je svako stečeno znanje veliko bogatstvo te je upravo ono ključ kojim se otvaraju vrata poslovnih i osobnih uspjeha.”

Igor Horvat, student generacije 2020./2021. na sveučilišnom diplomskom studiju
Međunarodni odnosi i diplomacija

“Izvrsnost je moja preferirana opcija, a glavna motivacija je bila steći što više znanja koja mogu primijeniti u poslu. Učimo za život, a ne samo za ispite. Ukoliko prihvatimo takav kontinuiran proces cjeloživotnog obrazovanja, uspjeh neće izostati.”

Snježana Balen, studentica generacije 2009./2010. na specijalističkom diplomskom stručnom studiju
Menadžment unutarnje i međunarodne trgovine

“Pravi sam dokaz da je samo važno vjerovati u ono što ste napravili za vrijeme studija te da će sigurno vaš trud i rad znati prepoznati i ona druga strana. Na koncu, imate puno više za izgubiti ako ne pokušate, a možda vas baš jedna prijava odvede do Rektorove nagrade. Uz to, voljela bih naglasiti da se mnoge stvari možda čine nemogućima i nedostižnima, no upravo će vas vaš trud, rad i posvećenost odvesti do onoga što želite i dok god vjerujete u to, rezultati neće izostati.”

Anita Cibarić, Rektorova nagrada za najbolji sveučilišni završni rad na sveučilišnom diplomskom studiju
Poslovna ekonomija i globalizacija 2020./2021.

“Najveća motivacija postizanja akademskih uspjeha bili su mi profesori jer su mi tijekom studiranja ukazivali koliko je ulaganje u znanje i u sebe izuzetno bitno u životu i koliko to vrijedi jer su i oni sami vrlo kvalitetni predavači. Ključ svakog uspjeha je dobra organizacija. Tako sam i sam organizirao svoje vrijeme za studiranje, privatan život i sport te sve bez problema stigao. Redovno sam pohađao fakultet, svakodnevno učio i na vrijeme se pripremao za ispite.”

Petar Anić, Rektorova nagrada za najbolji završni rad na stručnom studiju
Poslovne ekonomije 2019./2020.

“Motivaciju crpim iz okruženja; ukoliko okruženje napreduje i teži nečem boljem, a i ja imam iste prilike da nešto izvrsno postignem – takve prilike ću uvijek iskoristiti. Dobra organizacija vremena i pravilno postavljeni prioriteti su ključni.”

Adnan Kulenović, Dekanova nagrada za najbolji završni rad na stručnom preddiplomskom studiju
Turistički i hotelski menadžment 2016./2017.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email