Dan Planeta Zemlje: 7 dokumentaraca o održivosti koje morate pogledati

Dan planeta Zemlje obilježava se već 50 godina diljem svijeta kako bi pokazao predanost zaštiti okoliša. Prvotno su se pitanja zaštite okoliša kretala od čišćenja zagađenja zraka i kiselih kiša do sigurnosnog nadzora nad tvrtkama za proizvodnju fosilnih goriva. Posljednjih nekoliko godina sve je veća zabrinutost zbog globalnih klimatskih promjena i učinaka zagrijavanja i zakiseljavanja oceana na vremenske prilike i socio-političku dinamiku širom svijeta.

Ako i vi razmišljate o tome kako da učinite nešto za našu planetu, motivirajte se ovim nizom nekih od najfascinantnijih dokumentarnih filmova/serijala o održivosti. Neki od njih su kontroverzni, no također su važni pokretači razgovora, pružajući nam izbliza pogled na stvari poput trenutnog stanja prirodnog svijeta, klimatskih problema, konzumerizma i prehrambenih sustava i potičući nas da razmislimo o tome što treba promijeniti. Sigurno će i vas ohrabriti da razmišljate drugačije i vjerojatno će vas dodatno potaknuti na akciju! 

A life on our planet (2020)

U ovom jedinstvenom dugometražnom dokumentarnom filmu, David Attenborough, proslavljeni prirodoslovac odražava i ključne trenutke svog života i razarajuće promjene koje je vidio. Film govori o nekim od najvećih izazova s ​​kojima se suočava život na našem planetu, pružajući kratki snimak globalnog gubitka prirode u jednom životnom vijeku. S njim dolazi snažna poruka nade za buduće generacije dok Attenborough otkriva rješenja koja pomažu spasiti naš planet od katastrofe.

Our planet (2019)

 Fantastičan dokumentarni sarijal čiji je glavni pripovjedač David Attenborough. Svaka od osam epizoda serije fokusira se na određeni dio našeg planeta, od mora do pustinja do šuma i svega između. Iskusite prirodne ljepote Zemlje, istražite kako klimatske promjene utječu na sva živa bića. Dostupan je na YouTube kanalu Netflixa besplatno.

An Ocean Mystery: The Missing Catch (2018)

Svjetski poznati stručnjak za ribarstvo, dr. Daniel Pauly, sumnja da opasno pretjerano lovimo svjetsku zalihu ribe. Polazeći od vjerovanja da se podaci o tome koliko smo zapravo blizu tome nam ponestane ribe, on i njegov tim proveli su najambiciozniju ribolovnu istragu koju je svijet ikad vidio.

Before the Flood (2016)

Glumac Leonardo DiCaprio, koji svoje napore usmjerava na borbu protiv klimatskih promjena, udružio se s redateljem Martinom Scorseseom kako bi proizveo ovaj dokumentarac. Film analizira kako možemo spriječiti probleme s okolišem poput nestanka vrsta i prirodnih ekosustava u opasnosti od izumiranja ili ugroženih autohtonih zajednica. Dokumentarni film ima impresivnu glumačku postavu, uključujući Baracka Obamu, Billa Clintona, Ban Ki-moona, Papu Francisca, NASA-u i druge poznate znanstvenike, šumarske konzervatore, čelnike zajednica i ekološke aktiviste.

Food Inc. (2008)

Ovaj se dokumentarni film usredotočuje na stanje američkog prehrambenog sustava i industrije, otkrivajući da se ovaj agresivni model širi svijetom. Kombinira brojne intervjue s proizvođačima i poljoprivrednicima, ugušene velikim multinacionalnim kompanijama koje žele primijeniti vlastite proizvodne metode bez obzira na posljedice. Jeste li znali da naš prehrambeni sustav čini više od četvrtine svih emisija stakleničkih plinova, što stočarstvo čini jednim od najvećih doprinosa klimatskim promjenama? DOBRA VIJEST: hrana koju jedemo može biti dio rješenja! Promjena prehrane jedna je od najvažnijih promjena koje možete napraviti kako biste smanjili svoj ugljični otisak.
Prosvijetljujući film koji će promijeniti pogled na našu hranu i prije svega način na koji biramo što ćemo jesti.

The 11th Hour (2007)

 Produced and directed by actor Leonardo di Caprio, this documentary shows data from experts like scientist Stephen Hawking to former USSR Prime Minister Mikhail Gorbachev. Tremendous weather phenomena, such as hurricanes, extreme droughts, and floods originate in climate change. Global warming and human activity effects.

DiCaprio tells us about those drastic solutions to restore ecosystems, and urges us to implement these measures as soon as possible.

Plastic Pollution: How Humans are Turning the World into Plastic (2018)

Jeste li znali da 2 milijarde ljudi živi bez ikakvih usluga odvoza otpada? A da se oko 79% sve plastike ikad proizvedene nakupilo u prirodnom okolišu ili na odlagalištima? Ovaj kratki animirani film u 8 minuta nastoji analizirati materijal koji je tijekom stoljeća postao neophodan za suvremeni život kao i posljedice njegove masovne proizvodnje i potrošnje. Njegovi aditivi i dugi životni ciklus izuzetno su štetni za okoliš i globalna prijetnja danas.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email