Checklista za uspješan start nove akademske godine

Ako ti se teško pokrenuti nakon duge tople stanke, imamo savjete za lakše “uštimavanje” u studentsku klimu.

Pripremili smo ti checklistu za brz i lak povratak u svijet studiranja.

check

Ljeto je gotovo, što znači da je vrijeme za povratak u studentske klupe. :) Kako bi vam taj povratak što lakše “sjeo” najbolje je napraviti dobru pripremu i što prije se ufurati u studiranje. Gledajte to sa pozitivne strane:

 • ponovno ćete se družiti s kolegama,
 • naučiti svašta novo i
 • uživati u svim blagodatima studentskog života.

Stoga, baci se na ove zadatke:

 1. Prisjeti se što si mogao bolje napraviti prošle godine i razmisli kako bi to mogao riješiti u ovoj akademskoj godini. Primjerice, ako su ti teže išli neki predmeti možda bi ove godine mogao zatražiti dodatnu pomoć mentora… Zadaj si konkretne ciljeve.
 1. Napravi plan za studentski dan – odredi koliko ti će ti u danu oduzimati predavanja, ručak i kave, a koliko ćeš si ostaviti vremena za odmor, razne aktivnosti i učenje. Tako nećeš uzalud gubiti vrijeme kada započne akademska godina i imat ćeš dovoljno vremena za sve što želiš.
 1. Ako možeš, nabavi neke materijale za učenje unaprijed, prolistaj ih i pokušaj nešto upamtiti. Mozak puno bolje prepoznaje i uči stvari koje već poznaje, a važno je to povezivanje iz memorije pa kada se stvarno baciš na štrebanje bit će ti puno lakše.
 1. Provjeri imaš li sve tehničke stvari riješene. Komp u redu? Antivirusni program instaliran? Imaš li backup disk, USB s dovoljno memorije ili cloud opciju za spremanje dokumenata? Hoće li ti trebati tablet za suvremeno praćenje nastave i tipkanje bilješki? Imaš li internet u stanu/domu/omiljenom kafiću? Aplikacije koje ti olakšavaju učenje Aplikacije koje ti olakšavaju studentske obaveze i život?
 1. Napravi đir do faksa ili barem svrati na službene internetske stranice da provjeriš ima li tamo kakvih obavijesti koje su važne oko upisa, obilježavanja prvog dana akademske godine ili rasporeda sati predavanja.
 1. Raspitaj se o poslovima koje možeš raditi za podebljanje studentskog budžeta. Bolje je da za sam početak studiranja već imaš dogovoren nekakav poslić koji će ti omogućiti uživanje u stavkama iz sljedeće točke. :)
 1. Kako studiranje ne obuhvaća samo učenje, napravi popis događanja koji će te držati na životu u prvom semestru. Tu su brucošijade, proslave rođendana, koncerti sa popustom za studente i sl. U pretrazi ti može pomoći site tulumarka.com Jer druženje i upoznavanje novih ljudi je jako važan aspekt studentskog života.
 1. Uredi svoj prostor za učenje i nabavi se što ti je potrebno u torbi/torbici koju nosiš na faks. Za osnovnu školu ste spremali školsku torbu i s veseljem na jesen kupovali školski pribor. Pa isto tako možete uživati i u pripremi svih alata koji su vam potrebni za predavanja i učenje na faksu. Olovke, gumice za brisanje, kemijske olovke, flomasteri, bilježnice… Sve vam to treba i sada. A usput kada sređujete torbu, osvježite i kutak za učenje s nekim motivacijskim posterima, slikama s ljetovanja, fotkama ljubimca i sl.
 1. Promisli što sve želiš vidjeti/posjetiti/napraviti u slobodno vrijeme – kreiraj listu mjesta u gradu koja ne smiješ propustiti, ali i izvan grada. Recimo, ako voliš sladoled izvedi ekipu u Samobor i uživajte u domaćem slatkaču Slatke tvornice Medenko. A kako slatko ne bi teško palo na bokove do Samobora dođite biciklima!
 1. Ovaj će ti se zadatak možda najviše svidjeti – nađi se na kavi s kolegama. Tako ćete si prepričati događaje s ljeta (da ne morate pričati pod satom kad nastava počne) i razmijeniti neke informacije o početku faksa koje mogu poslužiti svima u grupi. Usput si zapikirajte omiljeno mjesto gdje ćete se nalaziti i ostatak godine. I uživajte! :)
Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email