8 koraka koji uistinu djeluju u borbi protiv stresa i iscrpljenosti za vrijeme studiranja

Fakultet, obveze, ispiti, računi, krediti, ljubav… Sve to u naš život donosi određenu vrstu stresa, s kojim se ne znamo nositi. Recite dosta i pobijedite upornog neprijatelja.

Sve nam se čini da smo od samog spomena riječi stres pod stresom. Ta ružna riječ i još ružnije stanje postalo je neizbježan dio modernog života. No, neka su razdoblja stresnija od drugih, a za studente najstresnije razdoblje predstavljaju ispitni rokovi koji su iza ugla, opasno se približavaju i vjerujemo kako već mnogi od vas osjećaju povećanu razinu stresa a i njegove loše posljedice.

Naime, dokazano je kako stres iznimno loše utječe na zdravlje cjelokupnog organizma, uključujući i mentalno. Ne ostanete li cool ili se barem pokušate riješiti stresa, riskirate upasti u krug depresije i anksioznosti koje mogu biti uzrokovane stresom, a ako se ne liječe mogu dovesti i do ozbiljnijih posljedica. Jeste li se ikad pitali što je to stres, i zašto se danas sve pripisuje upravo njemu? Stres je, jednostavno rečeno, evolucijski odgovor našeg tijela na neku prijetnju u našoj okolini. Kako se mijenjaju vremena, mijenjaju se zahtjevi i očekivanja a samim time i izvor stresa. Tako postoje tjelesni, mentalni ili emocionalni znakovi stresa. Tjelesni simptomi stresa mogu biti glavobolje, napetost mišića, umor, lagani osjećaj mučnine u želucu i nesanica. Mentalni mogu uključivati osjećaj preplavljenosti, bilo emocijama ili zadacima koje morate obaviti, osjećaj iznimne tuge ili nemogućnost uživanja u trenutnoj situaciji ili isključivanja od okoline. Dok se emocionalna strana stresa može pokazati kao iritabilnost, nestrpljivost, anksioznost, depresivnost, eksplozivnost ili usamljenost. Gotovo nema osobe koja se nije prepoznala u barem jednom ili više simptoma.

Nažalost, živimo u ubrzanom, kaotičnom vremenu s visokim očekivanjima i gotovo je nemoguće izbjeći stres, pitanje je samo kako se nosite s njime i što možete učiniti kako bi ga sveli na minimum. Jer, ruku na srce, situacije koje vam se danas čine stresne i nepremostive, za par godina će vam djelovati kao mačji kašalj, stoga se ne isplati riskirati svoje zdravlje i biti pod konstantnim stresom. Uspijete li ga se riješiti ili ga barem držati pod kontrolom život će vam biti puno ljepši.

Stoga uz par konkretnih koraka i malo truda recite doviđenja neprijatelju broj 1. Pretvorite stres u izazov, zanimljive stepenice prema uspjehu, a gledanjem situacije iz drugog kuta možda shvatite da nije sve tako crno i drastično.

1. Shvati da ne možeš kontrolirati svaku životnu situaciju! Prvo i osnovno pravilo koje vam uvijek mora biti na umu je to da se prestanete mučiti sa situacijama na koje nemate nikakvog utjecaja. Ne možete ih promijeniti stoga se koncentrirajte na one stvari na koje možete utjecati. Dok ne svladate ovo pravilo nema dalje!!!

2. Spavajte! Dobar san je saveznik u borbi protiv stresa! Bez dobrog sna nemate nikakve šanse za produktivan i uspješan dan, a kamo li za učenje i pohranjivanje informacija u vaš već ionako informacijama pretrpan mozak. Umjesto da pijete hektolitre kave, energetskih pića kako bi noć nakon dugog dana proveli iznad knjige, učinite si uslugu zatvorite knjigu, ugasite svjetla i priuštite si kvalitetan san. Kronični umor ne možete nadoknaditi samo s jednom prospavanom noći stoga je vrlo bitno da pokušate stvoriti rutinu odlaska na spavanje i svaku noć spavate obveznih 8 sati.

3. Stres ne možete izbjeći! Prihvatite ga! Ovo nije jednostavan zadatak jer uključuje povezivanje s vlastitim emocijama za koje mnogi nisu sposobni ili ne znaju kako to učiniti. Kada osvijestite vlastite emocije s istima će te se znatno lakše nositi. Svima nam je poznata stvar da utjehu tražimo u hrani ili čaši vina s prijateljima što vrlo često izmakne kontroli pa umjesto jedne ili dvije kockice pojedete dvije velike čokolade ili popijete butelju vina te vas sljedeći dan dočeka mamurluk. Kada odlučite da ćete se umjesto prejedanja, opijanja i ignoriranja uhvatiti u koštac s emocijama i stresom na pravom ste putu, a onda će u vaš život ući i bolji izbori.

4. Meditirajte! Meditacija je najstarija metoda opuštanja i reduciranja stresa, a meditirati možemo gdje god želimo, kod kuće, na fakultetu ili čak u gradskom prijevozu. Potrebno je samo fokusirati se i osvijestiti misli te kontrolirati svoje disanje. Također je bitno da u tom trenutku ne mislimo o budućnosti i prošlosti, već se fokusiramo na svaki naš trenutačni udah.

5. U zdravom tijelu zdrav duh! Osim što ostajemo u formi također smanjujemo razinu stresa te poboljšavamo svoje raspoloženje. Dokazano je da svakodnevna fizička aktivnost pomaže u borbi protiv stresa. Nije potrebno ići u teretanu, moguće je i izdvojiti 20 minuta za šetnju ili pak provesti vrijeme baveći se nekim sportom.

6. Iskoristite snagu vode! Svi znate kako je dobar osjećaj skočiti u more, kao da ima snagu da odnese sve brige i probleme te nas razbudi, osvježi i pruži nam snagu. Sad kad nema mora pomoći će vam topla kupka za relaksaciju ili, kao većini koji nemaju kadu, tuširanje. Nerijetko najbolje ideje nam padnu na pamet baš ispod tuša jer nudi vrijeme za opuštanje, ponekad pjevanje :) i razmišljanje. Pokušajte koristiti neke citrusne note jer su odlične za razbuđivanje i svježinu. Stoga kad ste premoreni skočite pod tuš, vjerujte nam, osjećat ćete se kao nov čovjek.

7. Kavu zamijenite čajem. Iako ju mnogi vole svakodnevno ispijati, kava može imati negativne utjecaje na osobe pod stresom. Za razliku od kave, čaj ima umirujuće djelovanje te su najbolji izbor zeleni čajevi, čajevi od kamilice i lavande ili bilo koji čaj koji vam pomaže da se opustite. Osim kave preporučljivo je izbjegavati šećer i alkohol.

8. Glazba se već godinama koristi u terapeutske svrhe, ali isto tako se koristi kao učinkovito sredstvo za kontrolu razine stresa. S obzirom na to da glazba ostvaruje jedinstvenu povezanost s našim emocijama također utječe na smanjenje razine stresa, usporavanje pulsa i disanja te snižavanje krvnog tlaka. Prema tome, svatko može odabrati nekoliko pjesama ovisno o preferencijama i započeti s opuštanjem, a u tome vam može pomoći i ovaj članak.

I na kraju, zaboravite brzopletost i očekivanje rezultata preko noći. Ključ uspjeha je ne odustati usprkos svim nedaćama na putu. Normalno je ponekad osjećati se loše jer uloženi trud nije polučio očekivanim rezultatom, no zapamtite – ako ne uspijete iz prve, pokušajte ponovo! Ponekad je teško vjerovati u tu izreku pogotovo kad ste na “dnu” iscrpljeni i umorni ali upravo je u stresnim razdobljima najbitnije ne dići ruke od svega već polako i bez dodatnog živciranja pokušati ponovo. Ne gubite nadu, probudite malo “dišpeta” u sebi i nastavite s radom.

 

ZAPAMTITE: SVE ĆE BITI U REDU! SAMO SE OPUSTITE!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email