5 ultimativnih trikova koji će vam pomoći u pripremi gradiva za ispit

Za siječanj kažu da je najdepresivniji mjesec u godini, a ako pitate studente veljača je definitivno najstresniji. Razdoblje ispitnih rokova zasigurno je jedno od najstresnijih razdoblja studiranja, a veljača je mjesec koji studentima kreira godinu, jer što se više ispita riješite na prvom roku, to će ostatak godine biti ugodniji, a ljeto će služiti kao razdoblje kad možete mozak pustiti na pašu :) Premda možda mislite kako je prolazak iz prve nemoguća misija s obzirom na puno gradiva i malo vremena za učenje, uz trikove za polaganje ispita sve bi se moglo promijeniti. Usudili bi se čak reći da bi vam učenje moglo postati zabavnije i produktivnije. Uz dobre stare savjete o spavanju, tjelovježbi i zdravoj prehrani kojih bi se i dalje trebali držati kako bi ostali svježi i kako bi vam mozak bolje funkcionirao, otkrit ćemo vam i neke manje poznate trikove, ali itekako učinkovite.

“Ispiti ne moraju biti stresni. Uz dobru organizaciju i male trikove velike muke pripremanja gradiva postaju lak zadatak.”

1. Mirno i čisto mjesto kao preduvjet za učenje

Soba u kojoj boravi gomila ljudi, dnevni boravak gdje se gleda TV ili mjesto za ispijanje kava nisu dobar odabir za učenje. Treba vam mjesto daleko od ljudi, bez mobitela i raznih gadgeta koji će vas ometati. Nakon što ste našli svoje tiho mjesto pod suncem pobrinite se da je prostorija u kojoj učite osvijetljena i prozračna. Ima istine u tome kada mnogi studenti kažu da ne mogu početi učiti ako je oko njih nered (generalka stana u danima kad trebate učiti, kao odgađanje obveza nije opcija!!!) No spremanje sobe ili stana trebalo bi uvesti u dnevnu rutinu, baš kao i učenje. Na kraju dana ćete se bolje osjećati jer ste uspješno obavili više manjih zadataka, umjesto podbacili u dva velika. Kad konačno krenete učiti nikako nemojte odabrati krevet ili trosjed i ležeću poziciju jer je veća mogućnost da ćete zaspati, nego li bilo što zapamtiti.

2. Markeri kao vaši najbolji prijatelji

Prvo i osnovno prilikom učenja je fokusiranje na najbitniji dio gradiva, a onda dolaze markeri pomoću kojih podcrtajte važne rečenice i čitajte ih s razumijevanjem (pokušajte što više toga upamtiti tako da pročitate ulomak, a potom ga prepričate svojim riječima). S obzirom na to da u jednom danu ne možete proći cjelokupno gradivo, pokušajte se fokusirati na najvažnije cjeline, bilješke s predavanja, informacije koje je profesor spomenu da će biti na ispitu, izdvojene dijelove u knjizi, sve to podcrtajte bojama kako bi imali što bolji vizualni pregled gradiva. Dokazano je da se bolje uči kad se zapisuju informacije, jer je to jedina učinkovita metoda za pamćenje detalja.

Jedna je stvar učiti, a druga naučiti. Mnogi tvrde da su učili dan i noć te da im nije jasno kako su pali ispit. Trik je u tome da trebate naučiti učiti, odnosno naučiti kako da svladate što više gradiva u najkraćem roku, i to s razumijevanjem. A upravo će vam spomenuti fokus na najbitnije dijelove i podcrtavanje istog pomoći u tome. Nikada ne štrebajte stvari napamet tek toliko da se riješite ispita, gradivo pretočite u svoje riječi, pokušajte naći poveznicu sa svakodnevnim životom. Jedan od najboljih trikova da zapamtite gradivo jest da pročitane definicije pokušate ubaciti u primjere iz svakodnevnog života, tako ćete ih puno lakše i efikasnije upamtiti.
Kada prelazite s gradiva na gradivo napravite pauzu od 5 do 10 minuta. Najbolje je da se za to vrijeme odmaknete od knjiga i protegnete noge. Premda vas neki kolegiji sigurno ne zanimaju, shvatite to kao dobru investiciju za budućnost jer tako razvijate inteligenciju i vokabular. Možda sad morate raditi nešto što vam se baš i ne sviđa ali svaki zadatak je stepenica bliže onome čime se želite baviti nakon završenog fakulteta.

3. Kofein nije prijatelj, dobra organizacija je

Iako vam se kava čini kao najbolja opcija za ostati budnima, velike doze crnog napitka mogu utjecati na nervozu, razdražljivost te će vam vrlo vjerojatno smanjiti moć koncentracije. Priprema za ispit je dovoljno stresna i nema potrebe da si dodatno pogoršavate stanje. Radije odaberite zeleni čaj u kojem također ima kofeina i pijte dovoljne količine vode, to je bolji način za budnost.

Od velike pomoći i zdrave hrane za mozak je grožđe, a ako nije sezona, posegnite za tamnom čokoladom jer to su šećeri koji će mu pomoći da bolje radi. Pokušajte se bolje organizirati kako bi noći trošili na spavanje i odmor,  tako ćete sigurno bolje funkcionirati preko dana. Nema te kave, čaja ili hrane koja će vam pomoći kao dobar san. Dobar raspored učenja i organizacija će vam pomoći da se smirite, izbjegnete stres i fokusirate na učenje.

4. Think pink

O.k., ovo zvuči kao najgori mogući klišej, ali pozitivno je razmišljanje ključ svega te otvara vrata mnogim životnim situacijama.  Vjerujemo da oko sebe imate hrpu kolega s fakulteta koji se nalaze u istoj situaciji u kojoj ste i vi trenutno – nikad niste sami i nikad nije sve tako crno kao što mislite. Pokušajte vizualizirati situaciju u kojoj je većina vas prošla ispit u prvom roku k’o od šale i kako se trenutno nalazite na piću u svom omiljenom kafiću, sretni jer je sve gotovo. Takav način razmišljanja će vas ohrabriti i motivirati, za razliku od konstantne vrtnje crnog scenarija u glavi koji vas samo može baciti u očaj i izazvati paniku. Ne stvarajte si dodatan pritisak, ispiti su sami po sebi dovoljni :).

5. Učinite nemoguće, otkažite izlazak

Studentski tulumi i izlasci su bez dvojbe odlični. No, ako znate da vas u ponedjeljak čeka jedan od važnijih ispita onda bi bez obzira koliko god silnoooo želite izaći van u subotu, taj izlazak ipak trebali preskočiti. Stavite na vagu: jedna propuštena subota ili ispit više na ljetnom roku i kraće ljeto?. Jedna subota manje uz položeni ispit će vam omogućiti znatno više vremena za izlaske i druženje s ekipom. U vrijeme rokova pokušajte ne tulumariti do zore jer to podrazumijeva i još barem jedan dan za oporavak, što će reći da ste već dva dana u gubitku. Ponekad recite NE bez grižnje savjesti.

Ponavljanje je majka znanja, a ako imate nekoga s kim se možete pripremiti za ispit, idealno! Prođite zajedno najbitnije dijelove gradiva, a zatim si prepričajte sve što ste naučili. Tako ćete pokriti rupe u znanju i lakše zapamtiti ono što vam nedostaje od gradiva i dobiti potrebne informacije. Ako je do ispita ostala samo jedna večer, pretpostavljamo da ste dan potrošili na učenje i premda bi najradije ponavljali cijelu noć – nemojte! Zatvorite knjige, naspavajte se i jutro dočekate svježi i odmorni kako mozak ne bi zablokirao kad ga najviše trebate. Sretno :)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email