5 alata za izradu seminarskog rada koji će te poštedjeti neugodnosti

 Temu imaš, inspiracija samo što nije preuzela kontrolu nad tvojim prstima i krećeš u pisanje svog seminarskog, diplomskog ili nekog drugog akademskog rada. A onda prva prepreka – kako se ono piše ona riječ koja označava ono što smo učili… Još ako je riječ o jeziku koji ti nije materinji, odmah gubiš motivaciju za dalje jer, nisi još ni krenuo, a odmah problemi. Kako će tek bit kasnije? E pa za kasnije i za ubuduće se možeš bolje pripremiti uz nekoliko online alata koji ćete poštedjeti crvenila naiđe li tvoj profesor na banalnu grešku u radu.

 

via GIPHY

 

Hrvatski jezični portal

Prvi online internet rječnik hrvatskog jezika, koji je u potpunosti besplatan, mogao bi se pokazati kao nezaobilazan izvor prilikom pisanja različitih radova. Za svaku unesenu riječ možeš dobiti definiciju, sintagmu, frazeologiju, onomastiku i etimologiju. Tu je i posebna rubrika pod nazivom Povijest hrvatskog jezika za sve one koji žele znati više.

via GIPHY

Ispravi.me

Hrvatski akademski spelling checker, koji je prije djelovao pod kraticom Hascheck, sada je dostupan pod nazivom Ispravi.me. U njega jednostavno možete kopirati svoj tekst i prepustiti algoritmu da ga obradi i ispravi prema gramatičkim pravilima hrvatskog jezika. Uporaba je ograničena na akademske i privatne korisnike, zato je nemojte pokušati koristiti u profesionalne svrhe.

via GIPHY

 

Google Scholar (ili prevedeno na hrvatski – Google Znalac)

Prvi alat kojem se okrećeš kada je u pitanju istraživanje znanstvenih članaka, radova i knjiga. Jednostavno ubacite pojam, autora ili ključnu riječ u tražilicu i pričekate popis rezultata. Njih možete citirati, pronaći članke u kojima se spominje vaš upit ili spremiti za kasniju obradu. Uvjerite se kako ste pročitali sve nedavne dokumente s traženim pojmom, kako ne bi ispalo da je neku teoriju iz davnina na koju se referiraš, u posljednje vrijeme pobio neki novi istraživač.

via GIPHY

Mendeley

U hrpi različitih članaka i PDF ova koje si prikupio lako se izgubiti. Kako bi uvijek znao gdje si pronašao određenu informaciju, što si točno podcrtao i iskoristio, Mendeley mora pronaći put na tvoj desktop. On ujedno analizira i već unesene dokumente i predlaže ti nove, slične tematike, koji bi ti mogli dobro doći pri pisanju. Instaliraš li njihov dodatak na pretraživač, možeš jednostavno dodavati članke čim ih pronađeš.

via GIPHY

 

Grammarly

Ako muku mučite s engleskom gramatikom, a kada vas Word ispravi redovito se zapitate „zašto?“, onda ne morate tražiti dalje od Grammarlya. Od mailova i poruka do opsežnih radova – on će sve pregledati, predložiti izmjene i dati pojašnjenje za svaku. Zatreba li vam veći opseg usluga, pristup ćete morati platiti, no ovaj osnovni paket sasvim je dovoljan za povremene provjere.

via GIPHY

U moru aplikacija koje kruže najvećom svjetskom mrežom, zasigurno će se naći još koja za olakšavanje studentskih dana. Slobodno nam dojavi koja tebi najviše pomaže ;) Samo zapamti da su svi ovi alati samo nadopuna tvom znanju, a odgovornost za način korištenja tuđeg autorskog djela je u potpunosti na tebi. Sretno pisanje!

 

 

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email