27 načina kako iskoristiti ljetne praznike na najbolji mogući način

Ljeto je stiglo, a s njim i kraj semestra i akademske godine. U nadi da su svi dosadašnji ispitni rokovi bili produktivni, vrijeme je da se malo odmoriš od knjige, predavanja i učenja. No, dobro pazi kako ćeš provesti ljetne praznike. :)

Osim ako ne želiš postati profesionalni student, iskoristi slobodno vrijeme kako bi se uspješno pripremio za budućnost. Vrući dani nisu samo za provode, već su i prilika za stjecanje vještina i iskustava koje jednostavno ne možeš dobiti u učionici, a trebat će ti u budućoj karijeri. Čak i ako još uvijek ne znaš čime se točno želiš baviti, ljeto je prava prilika da iskoristiš neke sjajne prilike. Nemaš ideja? Nema problema, mi imamo njih čak 27!

 1. Nauči novu vještinu – tvoj životopis nikada ne može biti predug kada su u pitanju nova znanja i sposobnosti. Možda studiraš poslovnu ekonomiju, no to ne znači da te ne može zanimati programiranje, umjetnost, diplomacija ili dizajn. Potraži u svom gradu tečajeve koji te zanimaju ili ih potraži online. Možda nećeš postati stručnjak u novom polju interesa preko ljeta, no barem ćeš steći osnove koje ćete izdvojiti od ostalih i dati ti dobru podlogu za napredak.
 2. Pronađi novi hobi – sviranje glazbenog instrumenta, tečaj šivanja, fotografije samoobrane ili novi sport. Sve to možeš isprobati u ljetnim danima kada imaš predah od ostalih obveza. Ako si oduvijek htio naučiti znakovni jezik, sada je pravo vrijeme za to, a mnoge udruge nude i besplatne tečajeve, zato se dobro raspitaj o svim mogućnostima.
 3. Odradi praksu – bez obzira zahtijeva li tvoj studij odrađivanje studentske prakse, nije naodmet istu i odraditi. Nema boljeg okruženja za brušenje novostečenih vještina buduće karijere, nego u okruženju koje će te ionako dočekati za nekoliko godina. Sada je vrijeme da se iz prve ruke uvjeriš kako izgleda posao kojim ćeš se baviti, te upoznaš ljude koji će ti uskoro postati kolege i stekneš vrijedno iskustvo s terena. Ljeto je odlično doba za to, s obzirom da je posao vjerojatno smanjenog intenziteta radi godišnjih odmora, pa tvoji mentori imaju više vremena podučiti te tajnama zanata.
 4. Pronađi ljetni posao – on može, ali ne mora biti povezan s tvojim studijskim odabirom. Poanta ljetnog posla je da održiš radne navike i zaradiš za vlastite potrebe. Rad preko ljeta, bilo honorarno ili puno radno vrijeme, pomaže studentima u stjecanju prenosivih vještina poput komunikacije, organizacije, upravljanja vremenom i administrativnih vještina.
 5. Volontiraj – pozicije volontera često su dostupne kroz istraživačke programe i organizacije kojima je potrebna pomoć, uključujući dobrotvorne organizacije, festivale, lokalne neprofitne organizacije, događaje i grupe u zajednici. Osjećaj se korisno i napravi dobro djelo za zajednicu. Osim što možeš nekome promijeniti život, ovo iskustvo bit će odličan dodatak tvom životopisu.

Započni s potragom na sljedećim  web stranicama:

Volonterski centar Zagreb

Volonterski centar Kutina

Volonterski centar Dubrovnik

 1. Obrazuj se u inozemstvu – studiranje u inozemstvu pomaže u razvijanju vještina koje tvoje svakodnevno okruženje ne može pružiti, prisiljavajući te da riskiraš, postaneš neovisniji, proširiš svoj svjetonazor, pomakneš svoje granice i stekneš prijatelje širom svijeta. Erasmus+ je odličan način učenja uz putovanje, no postoji i mnogo drugih mogućnosti koje možeš istražiti.
 2. Poradi na sebi – ako već sada znaš da ti javni nastup nije jača strana, a ta će ti vještina trebati u budućoj karijeri diplomata, zašto se ne bi priključio lokalnim debatnim grupama ili odradio tečaj za spikera. Sada je najbolje vrijeme da svoje mane pretvoriš u strateške prednosti i poradiš na sebi usvajajući vještine koje će ti dobro doći u budućnosti.
 3. Čitaj – možda se radi o beletristici koju dosad nisi stigao pročitati za vlastiti užitak ili opuštanje ili gradivu za iduću godinu koje bi bilo dobro da proučiš prije početka nove godine. Bez obzira na cilj i tematiku, čitanje je aktivnost koja će ti se uvijek isplatiti. Ne zahtijeva ni veliku logistiku, tako da čitati možeš i na plaži i na kauču, dok putuješ ili odmaraš. Ako nemaš ideju što sljedeće staviti na svoj popis za čitanje, potraži inspiraciju od kolega s faksa ili svojih profesora.
 4. Istraži svoj grad – želja za putovanjem je pohvalna, no jesi li prije istraživanja svijeta ikada doista upoznao vlastiti grad? Zamisli da si turist i doznaj što sve vrijedi posjetiti, posjeti muzeje i događaje radi kojih stanovnici drugih gradova i zemalja planiraju odmor baš u tvom gradu i odlično se zabavi. Usput ćeš naučiti mnogo o povijesti mjesta u kojem živiš, te o znamenitostima koje ga čine drukčijom od drugih. Sljedeći put kada ti u društvu ponestane tema za razgovor, uvijek ćeš moći impresionirati ekipu nekom zanimljivom činjenicom.
 5. Posveti se aktivnostima na otvorenom – pridruži se planinarskom ili penjačkom klubu, idi na zabavne avanture na otvorenom ili na jednodnevne planinarske izlete, planiraj kampiranje s prijateljima ili potraži sezonski posao nacionalnom parku. Na koju god varijantu se odlučiš, važno je da si u prirodi i uživaš na svježem zraku dok god ti to obveze i vremenske prilike dopuštaju.
 6. Sudjeluj na konferencijama – ljetne konferencije sjajan su način da proširiš svoju mrežu poznanstava i budeš upućen u industrijske trendove. Istraži opcije relevantne za tvoje ciljeve u karijeri i razmisli o pridruživanju nekoj profesionalnoj organizaciji koje primaju studente i buduće profesionalce.
 7. Istraži svoju buduću karijeru – znaš li kako izgleda jedan dan na tvom budućem poslu? Jesi li siguran da je to doista pravi izbor za tebe? Stupi u kontakt s ljudima koji ti mogu omogućiti to iskustvo, raspitaj se među alumnijima svog studija što najviše vole u svom poslu, a što bi možda mijenjali. Istraži sve opcije zaposlenja koje ti tvoja buduća diploma donosi, te usmjeri svoja nastojanja prema onome čime se želiš baviti jednom kada diplomiraš.
 8. Ušminkaj svoj životopis – nakon što napišeš svoj životopis, dobro ga prouči i pronađi njegove jake strane, ali i mane. Čak i ako misliš da nemaš što napisati jer još nisi stekao relevantno radno iskustvo, mogao bi se prevariti. Svako iskustvo koje si dosad stekao i donijelo ti je nove vještine, dovoljno je važno da se nađe na tvom životopisu i pokaže potencijalnom poslodavcu što od tebe može očekivati. Bez obzira hoćeš li diplomirati sljedeće godine ili tražiš samo honorarni posao ili praksu, svoje vještine i radno iskustvo pokaži i putem LinkedIna ili izgradnjom vlastite osobne web stranice. Pazi da sve bude čisto i profesionalno, te uloži u dobre fotke.
 9. Pregledaj svoje akademske bilješke – pripremi se za predstojeća predavanja pregledavanjem svog rada i bilješki s nastave u prošloj godini, te razmisli o svojim uspjesima i izazovima. Prouči način na koji si dosad pristupao predavanjima i učenju, te unesi promjene za koje misliš da će izvući ono najbolje iz materijala kojim raspolažeš kako bi imamo maksimalnu učinkovitost pri usvajanju gradiva.
 10. Putuj – Iskoristi svoje slobodno vrijeme i rezerviraj putovanje koje si oduvijek priželjkivao. Bilo da želiš istražiti nepoznati grad, proći cijelu Europu s ruksakom na leđima ili jednostavno putovati s prijateljima, ljeto je savršeno vrijeme za istraživanje. Potraži međunarodne popuste za putovanja, obrazovne ture i ulaznice za različita mjesta koja se nude po povoljnijoj cijeni i isplaniraj svoj odmor iz snova.
 11. Pokreni vlastiti posao ili projekt – ako imaš vještina poput odličnog znanja stranog jezika ili sviraš neki instrument, razmisli o davanju poduke tijekom ljetnih mjeseci. Ako izrađuješ vlastite proizvode, prouči uvjete za otvaranje online trgovine putem koje ćeš ih učiniti dostupnijima javnosti. Uzmi stvari u svoje ruke stvaranjem kratkog filma, izradom web stranica ili pisanjem blogova. Osobni projekti ne samo da pokazuju inicijativu i predanost, već pomažu i da istražiš i razviješ vještine potrebne u tvojoj budućoj karijeri.
 12. Postani kulturist – iskoristi studentske popuste i posjeti lokalne knjižnice, kazališta, koncertne dvorane, festivale filma na otvorenom i razna druga događanja koja promiču kulturu u tvom gradu ili okolici. Ljeto nije samo za gledanje serija s kauča – odlaskom na različite manifestacije proširit ćeš svoje horizonte i upoznati mnoge zanimljive ljude.
 13. Pronađi mentora – uvijek je pametno učiti od nekoga s iskustvom i znanjem koje je spreman podijeliti. Dobar mentor može ti pomoći u savjetovanju o usmjerenju u karijeri, donošenju dobrih odluka, uspostavljanju dugoročnih ciljeva i utvrđivanju koraka koje treba poduzeti prema njima. Iskoristi njegovo znanje i poznanstva kako bi stvorio temelje za vlastiti profesionalni rast.
 14. Istraži Hrvatsku ili Europu biciklom – Hrvatska je integrirana u EuroVelo mrežu biciklističkih ruta koje povezuju cijeli kontinent. Unutar mreže EuroVelo postoji 17 biciklističkih ruta u 42 europske zemlje, s više od 90 000 planiranih kilometara do trenutka kada će mreža biti u potpunosti dovršena. One koje prolaze kroz Hrvatsku su EuroVelo 6 (Atlantski ocean – Crno more, poznat kao Dunavska ruta), EuroVelo 13 (Staza željezne zavjese), EuroVelo 8 (Mediteranska ruta) i EuroVelo 9 (Baltik – Jadransko more). Iskušajte svoje granice i savladajte pet ruta utrke Tour of Croatia:

Makarska – Split, Šibenik – Zadar, NP Plitvice – Učka, Pula – Umag i Sveti Martin – Zagreb. Zahtjevne, ali atraktivne staze čekaju vas u Nacionalnim parkovima Krka i Plitvice te Parkovima prirode Biokovo, Velebit i Učka.

 1. Proputujte kontinent vlakom – europske zemlje imaju raširenu željezničku mrežu koja ti omogućuje da vidiš većinu glavnih gradova Europe putujući vlakom, a sve uz kontrolirani studentski proračun. Većina željezničkih stanica nalazi se blizu središta grada, tako da ne moraš trošiti vrijeme i novac na taksije do hostela ili hotela, jer ćeš većinu vremena biti prilično blizu svega što ti treba. Osim što možeš ponijeti više prtljage (nije da će ti trebati), sigurnosne provjere su mnogo manje na željezničkoj stanici nego u zračnoj luci, a za mnogo putovanja vlakom ne trebaš niti rezervirati svoje mjesto, već se samo pojaviti. No svakako istraži politiku poslovanja svakog pojedinačnog prijevoznika, kako se ne bi dogodilo nešto nepredviđeno.
 2. Otkrij nove kulture – svi smo upoznati s većinom stereotipa o određenim zemljama ili kulturama, a ljetni mjeseci su pravo vrijeme da napraviš razliku između mitova, zabluda i istine. Ako ti to vrijeme, okolnosti i financije omogućuju, najbolje je uputiti se u željenu destinaciju i kroz život lokalaca upoznati sve njihove običaje. No, ako ti je takva avantura zasad nedostupna, uvijek se možeš okrenuti internetu, dokumentarcima, člancima i knjigama uglednih istraživača i putopisaca koji će ti dočarati nove kulture na pravi način.
 3. Istraži vlastitu kuhinju – a putem nje možeš istražiti i nove kulture, kroz njihove recepte i najpoznatija jela. Ako nisi dosad, iskoristi ovo ljeto da naučiš kuhati. Ukoliko si već upoznat s osnovama kulinarstva, uvijek možeš istražiti nove tehnike pripreme hrane, te tako udovoljiti vlastitom nepcu ili impresionirate svoje prijatelje. Svakako iskoristi svježe namirnice i pripazi na zdravu prehranu – dobre navike se lakše stvaraju ako su jela ukusna.
 4. Počisti svoje ormare – isprazni svoj ormar i doniraj predmete koji ti više nisu potrebni. Napravi reda u svom okruženju i bit će ti lakše organizirati se i koncentrirati jednom kada ponovno krenu predavanja i obveze. Odijeli uspomene od gluposti za koje ni sam ne znaš za što čuvaš – sve što je za otpad sortiraj i baci na za to predviđeno mjesto ili prodaj ako je u odličnom stanju. U svakom slučaju, tebi više ne treba.
 5. Provjeri svoj digitalni otisak – to može značiti pregled i uređivanje svih profila na društvenim mrežama kako bi bili sigurni da potencijalni poslodavci mogu vidjeti samo najbolju verziju tebe (ili barem onu cenzuriranu) ili jednostavno čišćenje prijenosnog računala, brisanje starih slika s uređaja i organiziranje pristigle pošte. Započni svoju novu akademsku godinu čistim okruženjem!
 6. Uživaj u prirodi s ekipom – provedi ljetnu večer promatrajući zvijezde ili isprobaj geocaching s prijateljima za zabavnu avanturu na otvorenom. Kreni na izlet do obližnje plaže ili jezera kanuom, kajakom ili raftingom. Ima li boljeg načina za uživanje u toplom vremenu od piknika s prijateljima? Hrana, piće, frizbi, zmajevi, možda akustična gitara.. svi sastojci za ljetne noći za pamćenje i prepričavanje su tu.
 7. Isključi se – ugasi svoj mobitel, laptop ili tablet i uputi se do obližnjeg parka ili plaže s knjigom u ruci. Neka tvoja najbolja društvena mreža bude ekipa na igralištu kojoj baš nedostaješ ti za dobru utakmicu ili partiju bele ili briškule. Biti povezan s cijelim svijetom je super, no ponekad je dobro povezati se s lokalnom zajednicom i odmoriti oči i mozak od ekrana. Iznenadit ćeš se što bi sve mogao otkriti.
 8. Odmori se! – nakon cijele godine za knjigom, vrijeme je da se ipak opustiš. Brzo će opet doći jesenski rokovi, a punjenjem baterija na tebi najdraži način bit ćeš spremniji uhvatiti se u koštac z novim akademskim izazovima.

Ravnoteža je ključna, zato planiraj svoj ljetni odmor uključivši kombinaciju bogatih aktivnosti, produktivnih napora i izležavanja! Bilo da radiš na svom životopisu, širiš vidike, istražuješ karijere, uživaš u suncu ili sudjeluješ radom u svojoj zajednici, iskoristi ljeto da napreduješ i zabaviš se koliko god je moguće.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email