10 pravila za bolji suživot s cimerom

Ako niste jedan od sretnika koji ima vlastiti stan ili mogućnost dijeljenja stana s najboljim prijateljima, odlazak od kuće i prilagodba životu u nekoliko kvadrata s potpuno nepoznatom osobom može biti itekako zeznuta. Na fakultetu, baš kao ni studentskom domu nećete dobiti ugovor kojeg se trebate pridržavati, izuzev kućnog reda. I premda razgovor o pravilima ponašanja zvuči jako un-cool, vjerujte nam uštedjet će vam tonu živaca.

Ako ste ikada gledali sitcom Big Bang Theory, upoznati se s likom i djelom Sheldona Coopera, te s njegovim roomate agreementom. Nemojte ići u tom smjeru!!! Imajte na umu kako smo svi različiti i da ono što vi ne smatrate manom u očima vašeg cimera može biti nepremostiva razlika. Odrasle ste osobe sjednite i razgovarajte, sastavite listu stvari koje vam jakooooo smetaju i preko kojih ne možete prijeći, te onih na koje možete zažmiriti. Ovo je 10 pravila za bolji suživot s cimerom o kojima bi trebali razgovarati. Sretno :)

1. Čistoća je pola zdravlja! No, vrlo često može biti uzrokom sloma živaca ako je vaš cimer (ili vi) prljavac. Ako je do sad vaša majka čistila za vama, peglala vam odjeću i mijenjala posteljinu napravila vam je medvjeđu uslugu. Žao nam je, ali taj film je gotov, od sad ste vi ti koji ste zaduženi za čistoću prostora u kojem živite. Mali nered vrlo brzo postaje veliki, a to često dovodi do sukoba među cimerima. Sudoper pun neopranog suđa nije fora, štoviše uistinu je odvratna stvar u kojem se množe bakterije i stvaraju neugodni mirisi, zato perite odmah iza sebe! Vaše smrdljive čarape na podu ne mirišu na ruže, pa ih do prvog pranja držite u košari za prljavi veš. Ako dijelite hladnjak vodite računa o roku trajanja hrane jer plijesan je grozna. Kupaona je mjesto oko kojeg najčešće izbije sukob, stoga nakon tuširanja isperite tuš kabinu i pokupite svoje dlake. Pokušajte napraviti plan čišćenja sobe kojeg se pridržavajte, a ako imate loše navike poput pušenja prozračite sobu jer je život u zadimljenom prostoru dosita nezdrav.

2. Poštujte mir i tišinu! Premda bi se gledajući filmove reklo da je studentski život jedan veliki tulum to nije istina. Kad uvidite koliko obveza imate te koliko vremena oduzima učenje za ispite splasnut će vam želja za tulumarenjem, a mir i tišina će vam postati najbolji prijatelji, zato i postoji kućni red. Ako je prošla pomoć, a znate da vam cimer sutra ima važan ispit, ugasite zvučnike te glazbu ili TV slušajte preko slušalica, a bilo bi lijepo da ugasite i svjetlo. Potrudite se odjeću za sutra pripremiti večer ranije kako ranom zorom ne bi budili cimera kopajući po ormarima ako ima priliku spavati duže od vas. Obvezno pazite na lupanje vratima, potrudite se ne probuditi sve oko sebe jer ste lijeni koristiti kvaku. Studentu ništa nije dragocjeno poput sna. I alarm kojeg ste pripremili za buđenje ne zvoni samo vama, čuje ga i vaš cimer zato zaboravite na “snooze” button i ustanite na prvo zvono.

3. Ne useljavajte bolju polovicu niti prijatelje! Svakog gosta tri dana dosta nije samo izreka, to je činjenica. Vaši prijatelji nisu nužno prijatelji vašeg cimera stoga ne pretvarajte sobu u mjesto za druženje. Prije nego li pozovete svoju ekipu provjerite s cimerom ima li što protiv. Ljubav je divna stvar al ne useljavajte bolju polovicu, to što je vama romantično drugima vrlo vjerojatno ide na živce i ne mora vas gledati kako si slatko gugućete. Vjerujemo da svakoj normalnoj osobi neće smetati posjet vaših prijatelja ili partnera, ali samo posjet, to ne znači mjesto za njihovu četkicu za zube u kupaoni.

4. Čist račun duga ljubav! Pošteno ne znači nužno pola/pola, stoga budite pošteni, te ako svjesno trošite više (švercate grijalicu u sobi) platite svoj dio. Kako bi izbjegli svađanje oko režija budite umjereni u trošenju. Ne kažemo da se ne tuširate tjedan dana kako bi smanjili račun za vodu, ali nije nužno stajati pola sata svako jutro pod tušem.

5. Čarapa na vratima! Svi znamo da je to univerzalni znak za ne ulazi u sobu ni pod razno. Svima nam je potreban zdrav seksualni život, ali imajte obzira u iznenadnim situacijama da ne ostavljate cimera ispred vrata u gluho doba noći. Ako imate partnera ili partnericu pokušajte s cimerom dogovoriti neko “zgodno vrijeme” za korištenje sobe u intimne svrhe.

6. Kućni ljubimci! Ako živite u studentskom domu jasno vam je da ne možete imati kućne ljubimce stoga ih ne pokušavajte ni švercati, pogotovo ako je riječ o egzotičnim vrstama. Da životinjice su divne i uveseljavaju, no ne znači nužno da ih svi vole. Stoga, ako dijelite prostor u kojem su dozvoljeni kućni ljubimci prije nego li odlučite da je super ideja imati papigu, guštera, mačku ili psa posavjetujte se s cimerom. Ponekad su i alergije velika prepreka u dijeljenju prostora s kućnim ljubimcima.

7. Postavite granice! Tolerancija vam je možda srednje ime, no tanka je granica između prihvaćanja i bivanja nečijeg otirača. Što prije postavite pravila kako vam se ne bi dogodilo da cimer organizira tulum usred ispitnih rokova, počne koristiti vaše stvari bez da vas je pitao, pojede svu hranu u hladnjaku bez da kupi nove namirnice ili nemilice puši pored vas koji ste nepušač i slično. To je ona lista stvari preko koje ne možete i ne trebate prijeći zbog nikoga, a pogotovo ne za sad još nepoznate osobe. Isto vrijedi i za vas, poštujete granice i pitajte cimera koje ga stvari nerviraju kako ih ne bi radili.

8. Alkohol. Iako ne opravdavamo niti potičemo alkohol, jasno nam je kako su ovo godine u kojima ćete eksperimentirati pa ako već ne možemo spriječiti barem se ponašajte koliko god odgovorno možete. Vaš cimer/cimerica možda nije partijanerica poput vas, te im možda smetaju alkoholne pare koje bazde u zajedničkom prostoru. Razgovarajte o ovoj temi, i ne pretjerujte s eksperimentima.

9. BFF <3 Scene iz američkih filmova u kojima cimeri postaju najbolji prijatelji nerazdvojni do kraja života, srodne duše, kumovi ili završe u braku su puno češće samo scene iz filmova. Ne morate se družiti s cimerom, niti biti najbolji prijatelji, no pristojnost se svakako očekuje. S obzirom na to da dijelite zajednički prostor dobar dio vremena će te provoditi zajedno, pa se potrudite barem pokazati zanimanje za život cimera, tko zna možda vas i iznenadi.

10. Naučite oprostiti! Nemojte biti sitničavi, vi baš poput vašeg cimera radite greške, pred vama je nekoliko godina i gotovo sigurno ćete zeznuti svašta, uključujući i točke iz ovog “ugovora”. Stoga nemojte biti osoba koja će svaku grešku trljati o nos i prigovarati te koristiti svaku priliku da podsjeti sve oko sebe kako su pogriješili. Jednostavnije je naučiti opraštati. Problemi se događaju; stvari se lome, provode se besane noći, pritišću rokovi, mogu pasti i teške riječi – sve je to dio života s cimerima. Stoga se nemojte odmah ljutiti ako nije sve kao ste zamislili, nismo svi isti i nije se lako priviknuti na novi način života. Dajte si vremena, upoznajte se i imajte razumijevanja.

Zdrava komunikacija je 90% posla. Recite što vas smeta, no isto tako pitajte cimera ima li primjedbi na vas. Razgovarajte o problemima, nemojte ih “stavljati pod tepih” i čekati da eskaliraju u sukob. Pred vama su super godine, a unatoč stresu i ispitima studentsko doba je zadnje “bezbrižno doba” u vašem životu, stoga ga nemojte potratiti na svađu. Upoznajte svoje cimere, možda vas iznenade. Sjetite se samo kako vaši cimeri baš poput vas imaju pravo na svoje životne odluke te da vi niste tu kako bi glumili roditelje, odgajali ih i usmjeravali na životnom putu. No, s obzirom na to da dijelite zajednički prostor – neka pravila moraju postojati, neka se i krše ali probajte prije svega biti pristojni! :)

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email