10 navika mega uspješnih milijunaša – J. K. Rowling

Svijet malog čarobnjaka koji je ostao siroče još u kolijevci, u nekoliko je godina u potpunosti zaludio svijet. Svi su se pitali tko je taj J. K. Rowling koji je ponovno popularizirao pisanu riječ među mladima i starima, te zagolicao maštu svih koji su se prepustili čaroliji poznatog Harrya Pottera. Ubrzo je postalo jasno kako se iza ovog pseudonima krije žena – Joanne Rowling, koja je pod odabranim inicijalima pisala zato jer su njeni izdavači mislili kako knjige čiji je autor žena lošije prolaze na tržištu. No ona ih je ubrzo demantirala. Nakon brojnih odbijenica, serijal njezinih uradaka počeo je rušiti sve rekorde, dobijati brojne nagrade i dovesti je među najbogatije ljude na svijetu. Danas, s 52 godine i troje djece, ima više od 600 milijuna funti na računu i redovito se nalazi na listama najutjecajnijih žena današnjice.

Izvor: Facebook stranica J.K. Rowling

Usudila se početi

Ideja o malom čarobnjaku i njegovom životu donijela joj je milijune i svjetsku slavu, no sve je krenulo s prvom rečenicom. Prve zamisli počele su se formirati 1990. godine u vlaku na putu prema kući, a kako ih nije imala gdje zabilježiti, samo su se rojile u njezinoj glavi. Mogla je bez problema zanemariti svoju maštu, no ipak je uzela olovku u ruke i napisala prve dvije stranice čim je stigla u svoj stan. Nije bilo mnogo i nije bilo savršeno, ali je bilo dovoljno za početak.

Izvor: Flickr

Osobne tragedije koristi kao snagu                                                           

Kada je započela s pisanjem svog najvažnijeg djela, njezina je majka bila ozbiljno bolesna, a unutar nekoliko mjeseci je i preminula. Osjećaje koji su je tada preplavili iskoristila je kako bi dočarala tugu svog glavnog junaka. Drugom prilikom, kada se našla bez sredstava za život i sama s djetetom, preplavila ju je depresija, a tada su nastali likovi poznati kao Dementori, čija glavna osobina je bila uništavanje sreće i poticanje agonije.

Ne odustaje

  1. završeni rukopis Harry Pottera poslan je na adrese dvanaest različitih izdavačkih kuća. Svi su ga redom odbili! Godinu dana kasnije ipak je dobila 1500 funti predujma iz izdavačke kuće Bloomsbury i to samo zato jer se rukopisa domogla osmogodišnja kći glavnog urednika koja je bila oduševljena pričom. U godinama koje u uslijedile brojne nagrade i stipendije pokazale su ispravnost te odluke, te omogućile Rowling da napokon zamijeni svoj mali podstanarski stan udobnijim prebivalištem.

Drži svoj brend pod kontrolom

Harry Potter je danas brand vrijedan čak 15 milijardi dolara, a knjige koje čine serijal prevedene su na 65 svjetskih jezika. Prava za ekranizaciju otkupio je 1998. godine Warner Bros., no ne bez klauzule koja je Rowling omogućila da i dalje ima pod kontrolom kreativni aspekt produkcije. Sudjelovala je u pisanju scenarija i uvjetovala da glavni glumci moraju biti Britanci, te da se film mora snimati u Ujedinjenom kraljevstvu. Sve njezine želje su ispoštovane i vjeruje se da je to uvelike doprinijelo kvaliteti filmova.

Humanitarno je angažirana

Kada je glavna oglašivačka prava u filmovima otkupila sveprisutna Coca-Cola, Rowling je inzistirala da kompanija donira 18 milijuna dolara američkoj dobrotvornoj udruzi koja promiče čitanje, kao i nekolicini drugih humanitarnih programa. 2000. godine pokrenula je i vlastitu zakladu koja pomaže obiteljima s jednim roditeljem, djeci i oboljelima od multiple skleroze, a prihodi od prodaje njenih različitih djela pomažu brojnim udrugama.

Vlada društvenim mrežama

Preko 9,5 tisuća objava na Twitteru donijelo joj je čak 13,9 milijuna sljedbenika s kojima se redovito upušta u razmjenu mišljenja, a njezini odgovori onima koji ne dijele njezino mišljenje su postali legendarni. Bilo da kritiziraju njezine liberalne stavove (poput izjave da je jedan od likova iz Harry Potter serijala homoseksualac) ili odluku da ne podrži izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije, ona na sve ima spreman odgovor – i želi da ga svi znaju.


Izvor: Facebook stranica J.K. Rowling

Medijima ne vjeruje, ali ih koristi

Ova je autorica protiv sedme sile pokrenula desetke tužbi, vezanih uglavnom za povredu njezina prava na privatnost i izlaganje osobnog života javnosti. Intervjue ne voli davati, kao ni pozirati fotografima. No kada ima nešto za reći, bez problema će napisati i objaviti svoje mišljenje u mediju čiji rad podržava.

Slijedi svoju strast

U svim motivacijskim govorima redovito naglašava važnost odabira karijere koju volite. Za sebe kaže da je imala mnogo sreće kada je uspjela pisanje pretvoriti u svoj životni poziv i da ne može zamisliti da se bavi nečim drugim. Za nju je to temelj svakog uspjeha, jer ako ne volite ono što radite, nemoguće je dati sve od sebe i postati istinski sretan i uspješan.

Potiče odgovornost

U svom je privatnom životu prošla kroz mnoge uspone i padove, od neuspješnih brakova i bijega od nasilnog muža, do samohranog roditeljstva i života u siromaštvu. No ono što uvijek govori je da smo sami krivi za sve svoje odluke. Do određenog trenutka u životu možda i možemo kriviti svoje roditelje zbog situacije u kojoj smo odrasli, no jednom kada smo sposobni preuzeti odgovornost za svoje postupke to onda trebamo i napraviti. Ukratko – svatko je kovač svoje vlastite sreće.

Izvor: Facebook stranica Harry Potter

Mašta je ključna

Za svakog pisca, mašta je ključan dio života, tako i za Rowling. Upravo joj je ona donijela i najveću slavu. No ona misli kako bi svi povremeno trebali sanjariti i dati svojoj mašti krila, jer upravo tada nastaju najbolje ideje i otkrivaju se rješenja problema koji nas dugo muče. Za nju je to ključ prema empatiji i suosjećanju s problemima drugih. Isto tako, po njezinom mišljenju, materijalne stvari ne garantiraju nužno sreću, osim ako vas postignuća kao takva ne ispunjavaju. Mnogi bogati ljudi su nesretni, no oni koji su ispunili svoj životni san imali su priliku iskusiti istinsku sreću.

Naslovna fotka: Wikipedia 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email