10 navika mega uspješnih milijunaša – Bill Gates

Sa skoro 86 milijardi dolara koje se vežu uz njegovo ime, nije ni čudo što je Bill Gates sinonim za bogatstvo. Druga stvar koja nam odmah pada na pamet je Microsoft, kompanija koju je osnovao 1975. sa samo 20 godina, zajedno s kolegom Paulom Allanom. Otada je bio čelni čovjek kompanije, a mjesto glavnog i odgovornog napustio je 2014. godine, da bi ostao samo kao savjetnik. Otada se posvetio brojnim humanitarnim akcijama, klimatskim promjenama i drugim kompanijama u koje je uložio novac. Znate li po čemu je još poseban?

OKRUŽIO SE VRHUNSKOM TEHNOLOGIJOM

Da nije pokrenuo Microsoft, danas bi se, kaže, bavio umjetnom inteligencijom. Njegova vila u Medini vrijedi 155 milijuna dolara, prostire se na 6,100 m2, a u sebi sadrži dovoljno tehnologije da opravda svaki uloženi cent. Svaki gost dobije broš pomoću kojeg može prilagođavati temperaturu sobe i intezitet svjetla, a dok se kreće iz sobe u sobu prati ga muzika po vlastitom izboru. Naravno, između ostalog Gates posjeduje i teretanu, bazen, kućno kino, sobu s trampolinom, kao i privatni zrakoplov.

LJUBITELJ JE UMJETNOSTI, KNJIŽEVNOSTI I POVIJESTI

Diljem kuće instalirao je ekrane na kojima se dodirom prsta mogu promijeniti umjetnička djela koja se prikazuju. Svoju knjižnicu obogatio je 30.8 milijuna dolara vrijednim rukopisima Leonarda da Vincija koje je kupio na aukciji, a navodno je pročitao i cijelu kolekciju od dvadesetak dijelova velike svjetske enciklopedije. Umjetnost koristi i kako bi proširio svijest o drugim problemima, pa je tako od brojnih umjetnika iz raznih područja diljem svijeta naručio djela koja su upozoravala na važnost cijepljenja.


Izvor: Facebook

VOLI AUTOMOBILE

Njegova vila ima nekoliko garaža za različite vrste automobila, ali njemu najdraža je vjerojatno ona s vrijednim automobilima kolekcionarske vrijednosti. Najdraži su mu oni marke Porsche kojih ima najviše (911 Carrera, 930 i 959 Coupe su samo neki od njih). Njegova nasmijana fotografija kada je 1977. godine uhićen zbog vožnje bez vozačke dozvole jedna je od poznatijih njegovih portreta.

NJEGOVA DJECA NEĆE DOBITI MILIJARDE

Bill i Melinda Gates imaju troje djece koja će se za svoje bogatstvo morati itekako potruditi. Iako je njihov otac utjelovljenje ovozemaljskog bogatstva, ne želi da njegova djeca odrastu razmažena i s odmakom od stvarnosti. Svima će biti omogućeno obrazovanje u vrhunskim ustanovama, ali nakon toga sami biraju svoj put. Naravno neće ostati bez ama baš svega, al u usporedbi s onim što im može pružiti, Gates se potrudio da dobiju tek koliko im treba za dobar početak.

ŽELI ISKORJENITI SIROMAŠTVO

The Giving Pledge Foundation je rezultat ideje kako najbogatiji ljudi na svijetu mogu doprinijeti boljim uvjetima u svijetu, te na taj način dovesti siromaštvo na minimum. Zajedno s Warrenom Buffetom uspio je skupiti oko 80 svjetskih milijunaša koji su se obvezali da će određeni dio svog bogatstva darovati u humanitarne svrhe. Tu je i Bill & Melinda Gates Foundation koja se bori protiv svjetskog siromaštva i teško izlječivih i neizlječivih bolesti, a čijem djelovanju se Bill najviše posvetio nakon odlaska iz Microsofta.

Izvor: Facebook

KUĆANSKI POSLOVI GA OPUŠTAJU

S Iako zasigurno ne održava sam cijelo kućanstvo, Gates svake večeri voli ručno oprati suđe. Jdno istraživanje pokazalo je da kada radimo stvari koje naizgled ne zahtijevaju previše mentalnog angažmana, um postaje opušteniji i kreativniji. Tko zna koliko opranog suđa stoji iza svih Microsoftovih inovacija svih ovih godina.

VODI VLASTITI BLOG

S više od 19 milijuna pratitelja Gates redovito komunicira putem svog Facebook profila, no najdraži način komunikacije mu je ipak vlastiti blog. Na njemu dijeli detalje o svim projektima koje pokreće, osobnim mišljenjima i svjetskim inicijativama koje ga okupiraju. Gates Notes je projekt koji svakako morate pratiti ako vas zanima što i kako pokreće ovog milijardera i vizionara.


Izvor: gatesnotes.com

DRŽI SVE POD KONTROLOM

Kada je Microsoft bio tek mala kompanija, svoju odličnu memoriju koristio je kako bi zapamtio registarske oznake automobila svojih zaposlenika. Na taj je način kontrolirao koliko i kada dolaze na posao, te zakidaju li ga možda tijekom radnog vremena. Ovo opsesivno ponašanje morao je, naravno, prekinuti kada je njegova kompanija počela zapošljavati sve više i više ljudi.

GOVORI ISKLJUČIVO ENGLESKI JEZIK

Najbogatiji čovjek na svijetu redovito ističe kako najviše žali što se nikada nije posvetio učenju drugog jezika, osim materinjeg. Divi se Marku Zuckerbergu što je u kratkom vremenu naučio mandarinski kako bi komunicirao s roditeljima svoje supruge i nada se kako će ipak u budućnosti poraditi na tom „problemu“. Za nekoga tko čita 50 knjiga godišnje, bio bi to logičan korak.

NIKADA NIJE DIPLOMIRAO, ALI IMA MNOGO DIPLOMA
Svaka od njegovih diploma počast je koju je zaslužio svojim djelovanjem. Najistaknutija je svakako ona s Harvarda, fakulteta koji je upisao, ali nikada nije dovršio zbog pokretanja Microsofta. „Počastili“ su ga još i na britanskom Sveučilištu Cambridge, kineskom Tsinghua Sveučilištu, kao i na japanskom Waseda Sveučilištu.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email