Umijeće javnog nastupa

CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

UMIJEĆA JAVNOG NASTUPA

Akademija I: Umijeće javnog nastupa

Akademija II: Mediji – strategija i taktika nastupa

Akademija III: Psihologija uspjeha – upravljanje i osobni razvitak

 

Međunarodno sveučilište Libertas u suradnji s docenticom iz područja kazališne umjetnosti  nagrađivanom glumicom Marijom Kolb organizira Akademiju I kao dvodnevnu radionicu na temu:

UMIJEĆE JAVNOG NASTUPA

Ova radionica će omogućiti stjecanje kompetencija neophodnih za DRŽNJE SVIH VRSTA JAVNIH NASTUPA.

Radionica  će se održati 15. i 16. prosinca 2023. godine u Sveučilištu Libertas Trg J. F. Kennedya 6 b, Zagreb.

Radionica je namijenjena svima koji žele naučiti kako usvojiti i primijeniti vještine i tehnike javnog komuniciranja u svrhu izvođenja suverenog javnog nastupa.

Polaznici radionice saznat će na koji način mogu ovladati strahom i tremom, kako primjenom konkretnih vježbi mogu napraviti kvalitetnu pripremu za javni nastup kako bi ostali mirni i pribrani u stresnoj situaciji,  kako ovladati glasom i tijelom, kako organizirati misaone cjeline u svrhu prenošenja željene poruke, kako se povezati s publikom i držati pažnju,  kako ostaviti željeni dojam na skupinu ljudi te kako održati upečatljiv govor (čak i kada se služe riječima drugih ljudi) zadržavajući prirodnost.

Budući da se sigurnost i komunikacijska sposobnost stječu isključivo praksom, naglasak radionice je na izvođenju pomno odabranih vježbi koje će polaznicima omogućiti da nastupe sa sigurnošću i entuzijazmom, da stvore ugodnu atmosferu i održe zanimljivo i upečatljivo izlaganje, govor ili prezentaciju.

KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE

Nakon završetka radionice očekuje se da će polaznik

 • Osvijestiti uzroke straha od javnog nastupa
 • Osvijestiti fizičke i psihičke promjene koje su neizbježan dio javnog nastupa
 • Primjenom glumačkih tehnika prevladati strah, sram i tremu
 • Primjenom glumačkih alata psihički i fizički pripremiti se za nastup
 • Primjenom govornih vježbi, vježbi za artikulaciju, vježbi za relaksaciju i pravilno disanje, vježbi za neverbalnu komunikaciju i gestikulaciju ovladati tijelom, glasom i dahom kako bi komunikacija s publikom postala ono što treba biti: svjesno i ciljano djelovanje na druge ljude
 • Steći znanja o pripremi govora i organizaciji poruke
 • Osvijestiti važnost motiva i potrebe držanja govora, organizirati misaone cjeline
 • Primjenom glumačkih alata svjesno djelovati na publiku tijekom nastupa i upravljati pažnjom
 • Zahvaljujući praktičnim primjerima i vježbama stečeno znanje prenijeti i primjeniti u svojoj radnoj okolini

KOME JE RADIONICA NAMIJENJENA?

 • profesijama koje se temelje na komunikaciji (komunikolozima, novinarima, profesorima, djelatnicima zaposlenima u odjelu za odnose s javnošću, PR agentima, političarima, odvjetnicima, državnim službenicima zaposlenim u tijelima državne, županijske i  lokalne uprave, prezenterima…)
 • djelatnicima zaposlenima u institucijama javnog i privatnog sektora
 • djelatnicima u gospodarstvu, kulturi, turizmu, znanosti, obrazovanju i drugim segmentima javnog života
 • djelatnicima u turstičkim zajednicama
 • djelatnicima i članovima poslovnih udruga i gospodarskih komora, sindikata i nevladinih udruga
 • organizatorima javnih događanja, manifestacija, konferencija, stručnih skupova i priredbi
 • studentima i zaposlenicima te svima koji žele unaprijediti svoja znanja i profesionalnu sposobnost u području javnog komuniciranja

PROGRAM I NAČIN IZVOĐENJA

Program radionice uključuje predavanja, praktične glumačke vježbe i igre te simulacije na kojima se konkretiziraju usvojena znanja i vještine.

PREDAVAČICA

Predavačica je nagrađivana glumica, docentica iz područja kazališne umjetnosti, grana gluma. Na Studiju glume pri Fakultetu za film i scenske umjetnosti angažirana je od 2014. godine kao umjetnička suradnica i asistentica nacionalnoj dramskoj prvakinji Branki Cvitković na kolegiju Gluma i nacionalnoj baletnoj prvkinji Almiri Osmnović na kolegiju Scenski pokret. Od 2023. godine angažirana je na Sveučilištu Sjever gdje sudjeluje kao vanjski suradnik u izvođenju nastave na diplomskom studiju Komunikologije, medija i novinarstva prenoseći znanja i vještine o primjeni glumačkih tehnika u području javnog nastupa.

Marija Kolb

Marija Kolb rođena je 1982. u Zagrebu. Glumu i lutkarstvo na Odsjeku za kazališnu umjetnost pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku diplomirala je 2008. godine. Diplomski studij Produkcije (Scenske i izvedbene umjetnosti) pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 2018. godine.

Do sada je ostvarila gotovo trideset uloga u nacionalnim, gradskim i nezavisnim kazalištima za što je nagrađena strukovnim nagradama od kojih se ističu i dvije Nagrade hrvatskog glumišta.

Glumila je u serijama „Blago nama“, „Firma“ i „Luda kuća“. Od 2014. godine redovito surađuje s Hrvatskom radiotelevizijom u dramskom programu Hrvatskog radija.

Pored glume bavi se i produkcijom.  Osmišljava i provodi vrijedne kulturne projekte od kojih valja izdvojiti pokretanje kazališno – filmskog festivala Kotar FEST! te inicijativu  „6 glumica traži autora“.

 MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

 Radionica  će se održati  15. i 16.  prosinca 2023. godine u Sveučilištu Libertas Trg J. F. Kennedya 6 b, Zagreb.

ORGANIZACIJA RADIONICE

 • Dva dana (petak poslijepodne i subota prijepodne)
 • Predavanje s prezentacijom
 • Upoznavanje s glumačkim tehnikama i alatima
 • Vježbe i simulacije
 • Individualne konzultacije

ZAVRŠNA PRIMJENA STEČENIH ZNANJA I VJEŠTINA

Aktivnim sudjelovanjem na radionici polaznici usvajaju znanja i kompetencije koje obuhvaćaju sadržaje svih nastavnih cjelina programa. Postupak primjene znanja provodi se kroz simulacije i vježbe, a polaznicima se dodjeljuje potvrda (certifikat) Međunarodnog sveučilišta Libertas o sudjelovanju na radionici.

PRIJAVE

Prijave se zaprimaju do 11. prosinca 2023. elektroničkim putem na cjelozivotno@libertas.hr ili telefonskim putem na  01 5633 151; 099 209 2080

KOTIZACIJA

Cijena raionice iznosi 239,00 €: odnosno 1.800,00 kn (tečaj:7,53450) po polazniku.

Plaćanje:
Libertas međunarodno sveučilište
Zagreb, Trg J. F. Kennedy 6b
OIB: 98124140248
IBAN: HR57 2340 0091 1107 5784 3

MOGUĆNOST SMJEŠTAJA

Boutique Hotel Le Premier nudi sudionicima programa smještaj po povoljnijim uvjetima. Rezervacija na: https://www.lepremier.hr/

 

NASTAVNI PLAN I PROGRAM

RADIONICA – UMIJEĆE JAVNOG NASTUPA