Zašto?
-
100
Stručni studij
-
100
redovni studij: rujan
-
100
izvanredni studij: veljača/rujan
-
100
gdje? Zagreb!
-
100
6 semestara / 3 godine
-
100
180 ECTS
-
100
od 2.550,00 €
-
100
bacc. oec.
O studiju
Prijediplomski stručni studij Turistički i hotelski menadžment moderan je i atraktivan program, namijenjen svima koji turizam i hotelijerstvo prepoznaju kao rastuću i probitačnu granu hrvatskog gospodarstva. Jedna od glavnih prednosti programa je orijentacija kolegija na praktične sadržaje čemu doprinose nastavnici, poznati hrvatski stručnjaci i gospodarstvenici. Svi predavači predaju predmete koji se temelje na onim poslovima koje ti predavači obavljaju u praksi (i na kojima su do sada postigli zavidne uspjehe). Predmete teorijskog sadržaja predaju nekolicina vrlo iskusnih predavača, većina su redoviti profesori u trajnom zvanju.
Kako bi osigurali još višu kvalitetu prijediplomskog stručnog studija Turistički i hotelski menadžment izmijenjen je i dopunjen studijski program.
Promjene se odnose na:
- uvođenje novih predmeta
- uvođenje stručne prakse 1 i 2
- uvođenje 3 modula (smjera) kao izbor treće godine studija (Turizam, Hotelijerstvo i Restoraterstvo i gastronomija)
Novi program nastao je na iskustvu IPA projekta „Usvajanje principa Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) u sustavu visokog obrazovanja u sektoru turizma“ kojim su, između ostalog, razrađene standardne kvalifikacije stručnih prvostupnika u visokom obrazovanju u turizmu i razvijena i standardizirana turistička zanimanja. Rezultat toga je da se u program studija uvodi 3 modula (smjera) kao izbor treće godine studija: Turizam, Hotelijerstvo i Restoraterstvo i gastronomija. Izborom između ovih modula student može usmjeriti svoje obrazovanje na polje od njegovog osobnog interesa i dublje ući u tematiku i specifičnost pojedinog modula.
Novi program ima i više stručne prakse koja sada ukupno nosi 6 ECTS bodova (do sada 1) i provodi se na drugoj i trećoj godini studija. Na drugoj godini praksa je standardnog tipa dok je na trećoj specijalizirana, ovisno o modulu koji student pohađa. Time se student ne specijalizira samo na teoretskoj nego i praktičnoj osnovi i priprema za rad u odabranom polju. Dosadašnja praksa odvijala se u mnogim turističkim subjektima s kojima Sveučilište Libertas ima razvijenu suradnju, turističkim agencijama, hotelima itd. a od sada će, uz navedeno, praksu moći obavljati i u novom hotelu Le Premier u vlasništvu Libertasa. Time studenti dobivaju vlastito mjesto gdje će moći prolaziti sve faze hotelskog posla, od marketinga do menadžmenta, i osjetiti kako izgleda pravi posao u hotelijerstvu.
Predavanja su konstruirana tako da potiču studente da uče i misle kreativno. Studenti rade samostalno i u grupama, te provode istraživanja i rezultate javno prezentiraju, usmenim i pisanim putem. Studente se potiče da preuzmu aktivnu ulogu u vlastitom obrazovanju te uz stručno obrazovanje kroz studij razvijaju vještine i sposobnosti nužne za moderno poslovanje na europskom i svjetskom turističkom tržištu.
Mjesto izvođenja: Zagreb
Nastavni plan i program
Godina 1. | |||
PREDMET | PREDAVANJA | S+V | ECTS |
Semestar 1. zimski | |||
30 | 30 | 7 | |
30 | 30 | 7 | |
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 2 | |
30 | 30 | 2 | |
UKUPNO U 1. SEMESTRU | 180 | 180 | 30 |
Semestar 2. ljetni | |||
30 | 30 | 7 | |
resursima | 30 | 30 | 7 |
30 | 30 | 6 | |
turizma | 30 | 30 | 6 |
30 | 30 | 2 | |
30 | 30 | 2 | |
UKUPNO U 2. SEMESTRU | 180 | 180 | 30 |
UKUPNO U 1. GODINI | 360 | 360 | 60 |
Godina 2. | |||
PREDMET | PREDAVANJA | S+V | ECTS |
Semestar 3. zimski | |||
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 5 | |
30 | 30 | 2 | |
30 | 30 | 2 | |
UKUPNO U 3. SEMESTRU | 180 | 180 | 27 |
Semestar 4. ljetni | |||
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 5 | |
30 | 30 | 2 | |
30 | 30 | 2 | |
Stručna praksa 1 | - | - | 6 |
UKUPNO U 4. SEMESTRU | 180 | 180 | 33 |
UKUPNO U 2. GODINI | 360 | 360 | 60 |
Stručna praksa 1: Sustavi turizma / Upoznavanje hotelskog sustava / Upoznavanje sustava turističkih zajednica / Sustav upravljanja hotelom (6 ECTS/180 sati) |
|||
Godina 3. - MODUL A (Turizam) | |||
PREDMET | PREDAVANJA | S+V | ECTS |
Semestar 5. zimski | |||
u turizmu i hotelijerstvu | 30 | 30 | 6 |
30 | 30 | 6 | |
30 | 30 | 5 | |
30 | 30 | 5 | |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
Stručna praksa 2 | - | - | 6 |
UKUPNO U 5. SEMESTRU | 180 | 180 | 32 |
Stručna praksa 2: Modul A – Turističke agencije / Modul B – Recepcija i domaćinstvo / Modul C – Hrana i piće (6 ECTS/180 sati) |
|||
Semestar 6. ljetni | |||
destinacijom | 30 | 30 | 5 |
događanjima | 30 | 30 | 4 |
Izborni predmet I | 30 | 15 | 4 |
Izborni predmet II | 30 | 15 | 4 |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
Završni rad | - | - | 7 |
UKUPNO U 6. SEMESTRU | 180 | 150 | 28 |
UKUPNO U 3. GODINI | 360 | 330 | 60 |
Izborni predmet I: Poduzetništvo u turizmu; Poslovna kultura i komuniciranje; Strani jezik 3- francuski |
|||
Izborni predmet II: Suvremeni trendovi u turizmu; Ekologija u turizmu; Strani jezik 3-francuski | |||
Godina 3. - MODUL B (Hotelijerstvo) | |||
PREDMET | PREDAVANJA | S+V | ECTS |
Semestar 5. zimski | |||
u turizmu i hotelijerstvu | 30 | 30 | 6 |
kontroling | 30 | 30 | 6 |
30 | 30 | 5 | |
30 | 30 | 5 | |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
Stručna praksa 2 | - | - | 6 |
UKUPNO U 5. SEMESTRU | 180 | 180 | 32 |
Stručna praksa 2: Modul A – Turističke agencije / Modul B – Recepcija i domaćinstvo / Modul C – Hrana i piće (6 ECTS/180 sati) |
|||
Semestar 6. ljetni | |||
30 | 30 | 5 | |
smještaja | 30 | 30 | 4 |
Izborni predmet I | 30 | 15 | 4 |
Izborni predmet II | 30 | 15 | 4 |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
Završni rad | 7 | ||
UKUPNO U 6. SEMESTRU | 180 | 150 | 28 |
UKUPNO U 3. GODINI | 360 | 330 | 60 |
Izborni predmet I: Promocija u turizmu; Poslovna kultura i komuniciranje; Strani jezik 3-francuski | |||
Izborni predmet II: Menadžment restoraterstva i catering; Društveno odgovorno poslovanje; Strani jezik 3-francuski |
|||
Godina 3. - MODUL C (Restoraterstvo i gastronomija) | |||
PREDMET | PREDAVANJA | S+V | ECTS |
Semestar 5. zimski | |||
catering | 30 | 30 | 6 |
30 | 30 | 3 | |
30 | 30 | 5 | |
30 | 30 | 5 | |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
Stručna praksa 2 | - | - | 6 |
UKUPNO U 5. SEMESTRU | 180 | 180 | 32 |
Stručna praksa 2: Modul A – Turističke agencije / Modul B – Recepcija i domaćinstvo / Modul C – Hrana i piće (6 ECTS/180 sati) |
|||
Semestar 6. ljetni | |||
30 | 30 | 5 | |
gastronomijom | 30 | 30 | 4 |
Izborni predmet I | 30 | 15 | 4 |
Izborni predmet II | 30 | 15 | 4 |
restoraterskom menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
menadžmentu | 30 | 30 | 2 |
Završni rad | - | - | 7 |
UKUPNO U 6. SEMESTRU | 180 | 150 | 28 |
UKUPNO U 3. GODINI | 360 | 330 | 60 |
Izborni predmet I: Somelijerstvo; Poslovna kultura i komuniciranje; Strani jezik 3-francuski | |||
Izborni predmet II: Nacionalne gastronomije; Poslovna kultura i komuniciranje; Strani jezik 3-francuski |
Skupni ishodi učenja
Modul A
IU 1 koncizno i argumentirano izložiti stavove, spoznaje, ideje, probleme i rješenja
IU 2 valorizirati makroekonomske pokazatelje i njihove implikacije na gospodarstvo
IU 3 povezati matematičke funkcije i modele u svrhu poslovanja
IU 4 procijeniti pravni položaj i mogućnosti pravne zaštite u poslovanju
IU 5 kritički prosuditi komparativne prednosti geografskog položaja
IU 6 osmisliti i razviti specijalizirani vokabular i jezične funkcije primjerene turističkom poslovanju
IU 7 ocijeniti financijsko izvještavanje, računovodstvo i računovodstvene pokazatelje
IU 8 preporučiti sustav menadžmenta ljudskih potencijala primjeren turističkoj djelatnosti
IU 9 preporučiti optimalne sustave informacijsko komunikacijske tehnologije
IU 10 analizirati socijalne i kulturne elemente turističke ponude i potražnje
IU 11 povezati upravljanje kvalitetom s ekonomikom turizma u ukupnom gospodarstvu
IU 12 predvidjeti kalkulaciju i formirati tarife prijevoza prema korisnicima turističkih i prometnih usluga
IU 13 predložiti inovativne oblike animacijskog programa prema postojećim i budućim projektima
IU 14 osmisliti modele financiranja investicijskih projekata u turizmu
IU 15 razviti poslovne koncepte primjerene aktualnostima posebnih interesa u turizmu
IU 16 povezati informacijske tehnologije s marketinškom komunikacijom turističkog poduzeća
IU 17 ocijeniti razinu zaštite i sigurnosti turističke destinacije i događaja
IU 18 integrirati operativnu aktivnost turističke agencije, destinacijskog menadžmenta i turističkih događaja
Modul B
IU 1 koncizno i argumentirano izložiti stavove, spoznaje, ideje, probleme i rješenja
IU 2 valorizirati makroekonomske pokazatelje i njihove implikacije na gospodarstvo
IU 3 povezati matematičke funkcije i modele u svrhu poslovanja
IU 4 procijeniti pravni položaj i mogućnosti pravne zaštite u poslovanju
IU 5 kritički prosuditi komparativne prednosti geografskog položaja
IU 6 osmisliti i razviti specijalizirani vokabular i jezične funkcije primjerene turističkom poslovanju
IU 7 ocijeniti financijsko izvještavanje, računovodstvo i računovodstvene pokazatelje
IU 8 preporučiti sustav menadžmenta ljudskih potencijala primjeren turističkoj djelatnosti
IU 9 preporučiti optimalne sustave informacijsko komunikacijske tehnologije
IU 10 analizirati socijalne i kulturne elemente turističke ponude i potražnje
IU 11 povezati upravljanje kvalitetom s ekonomikom turizma u ukupnom gospodarstvu
IU 12 predvidjeti kalkulaciju i formirati tarife prijevoza prema korisnicima turističkih i prometnih usluga
IU 13 predložiti inovativne oblike animacijskog programa prema postojećim i budućim projektima
IU 14 osmisliti modele financiranja investicijskih projekata u turizmu
IU 15 razviti poslovne koncepte primjerene aktualnostima posebnih interesa u turizmu
IU 16 vrednovati organizacijske modele hotelskog poduzeća i operativne procedure sustava podrške
IU 17 povezati programsku podršku s zaštitom korisnika hotelskih usluga
IU 18 razviti upravljanje kampovima i standarde kamping usluge kao dijela smještaja
IU 19 povezati hotelski marketing i komunikaciju s društveno odgovornim poslovanjem
Modul C
IU 1 koncizno i argumentirano izložiti stavove, spoznaje, ideje, probleme i rješenja
IU 2 valorizirati makroekonomske pokazatelje i njihove implikacije na gospodarstvo
IU 3 povezati matematičke funkcije i modele u svrhu poslovanja
IU 4 procijeniti pravni položaj i mogućnosti pravne zaštite u poslovanju
IU 5 kritički prosuditi komparativne prednosti geografskog položaja
IU 6 osmisliti i razviti specijalizirani vokabular i jezične funkcije primjerene turističkom poslovanju
IU 7 ocijeniti financijsko izvještavanje, računovodstvo i računovodstvene pokazatelje
IU 8 preporučiti sustav menadžmenta ljudskih potencijala primjeren turističkoj djelatnosti
IU 9 preporučiti optimalne sustave informacijsko komunikacijske tehnologije
IU 10 analizirati socijalne i kulturne elemente turističke ponude i potražnje
IU 11 povezati upravljanje kvalitetom s ekonomikom turizma u ukupnom gospodarstvu
IU 12 predvidjeti kalkulaciju i formirati tarife prijevoza prema korisnicima turističkih i prometnih usluga
IU 13 predložiti inovativne oblike animacijskog programa prema postojećim i budućim projektima
IU 14 osmisliti modele financiranja investicijskih projekata u turizmu
IU 15 razviti poslovne koncepte primjerene aktualnostima posebnih interesa u turizmu
IU 16 ocijeniti adekvatnost dobavljača i sastava namirnica
IU 17 valorizirati specifičnosti upravljanja restoraterstva, cateringa i banket menadžmenta
IU 18 integrirati gastronomske planove s navikama, očekivanjima i kulturnim nasljeđem gostiju
Upisne informacije
Upisne informacije
A) Položena državna matura
Učenici koji u školskoj godini 2023./2024. polože državnu maturu (gimnazija, strukovni ili umjetnički programi) upisuju studij bez obveze pristupanja razredbenom ispitu.
Elementi vrednovanja su*:
- Ocjene iz srednje škole – 25%
- Hrvatski jezik – 25%
- Matematika – osnovna razina (B) – 25%
- Strani jezik – osnovna razina (B) – 25%
*Ukupno ostvareni bodovi jednaki su bodovima u sustavu postani student koji su kandidatima vidljivi za prijavljeni studijski program sveučilišta Libertas.
Nakon objave privremenih rang lista, kandidati mogu pristupiti postupku upisa. Prilikom upisa kandidati dolaze s ispisanim bodovima za sveučilište Libertas. (Kalendar državne mature)
Za izračunavanje školarine za stručni studij pritisnite ovdje.
Za izračunavanje školarine za sveučilišni studij pritisnite ovdje.
B) Razredbeni postupak
Elementi vrednovanja na razredbenom ispitu su:
- provjera općih sposobnosti,
- motivacijski razgovor.
Na razredbeni ispit potrebno je ponijeti:
- osobnu iskaznicu ili putovnicu,
- kemijsku olovku.
SUSTAV OBRAZOVANJA IZVAN RH
Kandidati koji su srednjoškolsko obrazovanje završili izvan Republike Hrvatske pristupaju razredbenom postupku i time stječu preduvjet za upis na sveučilište Libertas.
Termini razredbenog ispita nalaze se ovdje.
Razredbeni ispiti će se održati po potrebi.
C) Pravo izravnog upisa studijskog programa temeljem ostvarenog prava na upis na drugim fakultetima ili veleučilištima
Pristupnik koji je na drugom visokom učilištu ostvario pravo na upis te bio upisan na visoko učilište, ili pak ima status aktivnog studenta, oslobođen je polaganja razredbenog ispita.
Takav pristupnik također je dužan prijaviti se putem web stranice www.libertas.hr
O ostvarenom uspjehu na razredbenom ispitu pri drugom visokom učilištu kandidat mora prilikom upisa priložiti odgovarajući pisani dokument – potvrdu o ostvarenom broju bodova ili indeks s drugog visokog učilišta.
D) Kandidati koji su završili srednjoškolsko obrazovanje prije 2010. godine
Kandidati koji su prije 2010. godine završili odgovarajući program srednjoškolskog obrazovanja u trajanju od najmanje četiri godine u Republici Hrvatskoj mogu izravno upisati studij temeljem uspjeha postignutog tijekom srednjoškolskog obrazovanja.
Kandidati su obvezni prijaviti se putem web stranice.
Elementi vrednovanja su:
- uspjeh postignut u pojedinim predmetima,
- opći uspjeh postignut tijekom srednje škole.
Za vrednovanje općeg uspjeha uzima se prosjek iz sva četiri razreda.
Za izračunavanje školarine za stručni studij pritisnite ovdje.
Za izračunavanje školarine za sveučilišni studij pritisnite ovdje.
Prilikom upisa u Studentskoj referadi potrebno je priložiti:
- sve svjedodžbe iz srednje škole i svjedodžbu s mature – izvornik ili ovjerene kopije,
- domovnicu ili drugi odgovarajući dokaz o državljanstvu – izvornik ili ovjerenu kopiju/e-matica,
- izvod iz matične knjige rođenih – izvornik ili ovjerenu kopiju/ e-matica,
- dvije fotografije za matičnu knjigu studenata formata 4×3,
- potvrdu o uplati nepovratne upisne rate u iznosu od 330,00 EUR (upisna rata ulazi u cijenu godišnje školarine),
- preslika osobne iskaznice.
Upisni troškovi u visini od 40,00 EUR dospijevaju nakon predaje Ugovora o obrazovanju i plaćanju školarine. Upisni troškovi uključuju sve administrativne troškove upisa poput studentske iskaznice, obrazaca i ostale dokumentacije.
Primjer uplatnice:
Kontakt
-
Centar za karijere
Za sve informacije o studijima i upisima.
Kontaktirajte Centar za karijere! -
Referada Zagreb
Kontakt za studente i predavače.
Kontaktirajte Referadu Zagreb!
97% svih naših diplomiranih studenata je zaposleno!
Prema podacima HZZ-a od kraja prosinca 2023. godine od 6.868 osoba s Libertasovom diplomom samo 217 je prijavljeno na zavodu za zapošljavanje.
-
Započni svoju karijeru radeći:
Na studij se možete upisati i prijelazom s drugog fakulteta ili visokog učilišta. Više o tome, kao i o dodatnim pogodnostima obiteljskog popusta, te stipendiranja saznajte klikom na određenu temu.