Poruka rektora sveučilišta

Prof. dr. sc. Ivo Andrijanić

Ideja globalnog sela se transformirala iz ideje popularizirane u medijima u točan opis sadašnjeg međunarodnog sustava. Revolucija u komunikacijama, zajedno s osnivanjem i jačanjem međunarodnih organizacija te rastućom svijesti o međunarodnim pitanjima, dovela je do pojačane međusobne povezanosti ljudi i zemalja u svijetu.

Prvo desetljeće novog milenija jasno i dramatično pokazuje realnost globalnog sela, jer se uz probleme koje ima svaka zemlja za sebe, pojavljuju i zajednički problemi koji nadilaze državne granice. Pitanja poput promjene globalne klime koja može ugroziti budućnost života na našem planetu, terorizma koji na ovaj ili onaj način utječe na ljude svih nacija, vjera i kultura te globalne ekonomske krize koja nas je prisilila na preispitivanje naših tradicionalnih institucija i modela, ujedno su naglasila nestabilnost našeg načina života i važnost globalne suradnje. Više no ikad vidljivo je da sve što je dogodi na jednom kraju zemlje odjekuje čitavim globalnim selom. Jedini odgovor na složene izazove današnjice i na nesigurnosti s kojima smo suočeni, jedina čvrsta valuta u svijetu koji se ubrzano mijenja, je znanje – znanje koje nije regionalno ili ideološki ograničeno, koje se oslanja na principe i iskustva iz prošlosti, koje se temelji na proučavanju sadašnjih događaja, i koje je priprema za budućnost.

Takvo se znanje može steći samo obrazovanjem. Točnije rečeno, to znanje usvajamo poticanjem kritičkog razmišljanja i sudjelovanjem u raspravi, u kojoj se ne traži samo jedan ispravan odgovor, nego razmjena različitih ideja svih sudionika. Naša okolina cijeni nove doprinose svojih članova, kako studenata tako i profesora, jer jedino usvajanjem i analizom različitih uvjerenja i gledišta možemo doći do rješenja. U vrijeme kad su nekad širom prihvaćni politički, društveni i ekonomski principi podložni podrobnom preispitivanju, studentima se daje mogućnost izražavanja novih ideja, novih puteva i stavova koji ne trebaju slijediti prethodne vizije. Stvaramo Libertas međunarodn sveučilište kao instituciju u kojoj studenti nisu tek pasivni promatrači koji su dužni usvajati predavanja, nego su aktivni sudionici u stjecanju znanja. Najvažnije od svega, naši će studenti znati primijeniti svoje sposobnosti i spoznaje u stvarnim situacijama.

Nastavnici Libertas međunarodnog sveučilišta nisu ograničili svoje intelektualne živote i karijere na sveučilišta, nego su se spremno suočili s različitim stvarnim izazovima u svijetu u kojem žive i tako dokazali da njihova profesionalna stručnost može doprinijeti rješavanju globalnih problema. Upravo te vještine želimo prenijeti svojim studentima.

Libertas međunarodno sveučilište je zajednica koja promovira i nagrađuje intelektualnu znatiželju, posvećenost i inovativnost, kod studenata i osoblja. Budući da nam svijet svojim rastom postaje sve bliži, a neumoljiva pitanja dosežu do sve više ljudi, pripremamo svoje studente na suočavanje sa svim što im budućnost može donijeti i stvaramo od njih vođe našeg globalnog sela.