U Vijećnici HGK održana promocija znanstvene monografije „Kamping u hrvatskom turizmu“

U impozantnoj Vijećnici Hrvatske gospodarske komore u petak 20. svibnja održana je promocija znanstvene monografije „Kamping u hrvatskom turizmu“ autora doc. dr. sc. Andreje Rudančić i Jerka Sladoljeva, mag. oec. u izdanju Međunarodnog sveučilišta Libertas. Promociji su, osim mnogih istaknutih članova akademske zajednice, prisustvovali i Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoja proizvoda u HTZ, predsjednik Društva naturista Hrvatske Davorin Žugčić,  ali i predstavnici najkvalitetnijih hrvatskih kampova koji su okupljenima podijelili svoja iskustva te s kakvim se izazovima susreću u svakodnevnom poslovanju.

Uvodno se nazočnima obratio doc. dr. sc. Ante Samodol, prorektor za studente i organizaciju i poslovanje Sveučilišta Libertas te čestitao i zahvalio autorima i svim dionicima na doprinosu koji će ova vrijedna znanstvena monografija donijeti kako akademskoj tako i poslovnoj zajednici. U ime Hrvatske gospodarske komore gospođa Andreja Vukojević, direktorica Sektora za turizam HGK, također je čestitala autorima i istaknula da je kamping kao turistički proizvod u Hrvatskoj sve popularniji, ali i luksuzniji te zaključila kako će ova knjiga biti vrijedan alat u daljnjem razvoju hrvatske kamping industrije.

Iz Udruge kampista Hrvatske dr. Branko Marolt naglasio je kako su od osnutka Udruge 1996. godine uz pomoć HGK i HTZ pomogli mnogim hrvatskim kampovima da unaprijede svoje poslovanje, no da će ovakav znanstveni pristup temi uvelike pomoći svim dionicima kamping industrije da svoju kvalitetu dignu na još višu razinu. Nakon što su se video snimkom okupljenima obratili i najmeritorniji kamping predstavnici iz Europe i svijeta složivši se da danas kampiranje podrazumijeva nove fleksibilne forme kako bi se odgovorilo na današnju kamping potražnju, savjetnik predsjednika HGK, doc. dr. sc. Petar Mišević kazao je kako je počašćen biti recenzent ovakve knjige koja osim znanstvene ima i vrlo praktičnu vrijednost. Gospodin Mišević zaključio je da knjiga „Kamping u hrvatskom turizmu“ nije pisana samo za akademsku zajednicu već da ona predstavlja spoj znanstveno istraživačkog rada i iskustava te znanja koje su autori skupili tokom godina u svom svakodnevnom radu. Zaključio je da će HGK kao partner hrvatskih gospodarstvenika zdušno promovirati ovu hvalevrijednu knjigu predloživši usput autorima i skoro objavljivanje iste u digitalnom izdanju kako bi se povećala njena dostupnost i vidljivost.

Autorica doc. dr. sc. Andreja Rudančić ispričala je kako je inspiraciju za ovaj pothvat i objavu znanstvene monografije pronašla upravo u svojim studentima koji su je često znali pitati zašto ne postoji neka knjiga ili udžbenik u kojemu bi na jednom mjestu mogli pronaći sve ono o čemu su rado slušali na njenim kolegijima. Naša energična i uvijek nasmijana profesorica Rudančić pojasnila je kako joj je ideja bila da to bude knjiga koju će svi zainteresirani rado primiti u ruke i pročitati te je stoga puno pažnje posvećeno ne samo jezičnom izričaju već i samom dizajnu i grafičkim prikazima mnogobrojnih relevantnih podataka, tablica te fotografijama najljepših hrvatskih kampova. Posebno se zahvalila koautoru gospodinu Jerku Sladoljevu, recenzentima te Sveučilištu Libertas na podršci, ali i svojim sadašnjim i bivšim studentima te zaključila da su oni ti koji joj daju vjetar u leđa u njenim znanstvenim pothvatima.

Nadovezavši se na profesoricu Rudančić, autor Jerko Sladoljev, mag. oec. otkrio je kako se u knjizi nalazi više od 1000 relevantnih podataka i činjenica koje je skupljao tokom godina svoga rada te da je njihova znanstvena monografija jedina aktualna stručna literatura o kampingu pa je stoga i savršen alat ne samo za studente nego i za poduzetnike koji se suočavaju s nekim novim izazovima te sve zahtjevnijim tržištem. Pojasnivši kako se danas postoji velika potražnja za novim profilima ljudi koji će unaprjeđivati ovu rastuću granu turizma, naglasio je potrebu za kreativnim rješenjima koja će zadovoljiti i sve brojniju najzahtjevniju klijentelu. Zaključio je da kamping predstavlja fantastičan spoj prirode i poduzetništva te pozvao državne i lokalne institucije da pomognu kampistima riješiti vječite boljke poput manjka kvalitetnog kadra te plasmana naših kampova na svjetskom tržištu.

Završno se okupljenima obratio vlasnik predivnog Kampa Šimuni na otoku Pagu, gospodin Eduard Maržić podijelivši svoja razmišljanja te iskustva i izazove s kojima se suočavaju hrvatski kampisti. Nakon kratkog promotivnog videa o Kampu Šimuni koji je gotovo sve nazočne na trenutak odveo iz ugodno klimatizirane Vijećnice na predivne pješčane plaže i bistro plavo more, gospodin Maržić naglasio je potrebu za ispunjenjem potencijala hrvatskog kampinga i rješavanjem problema poput infrastrukture, nedostatka kvalificiranog kadra, ali i nedostatka političke volje za razvojem ove vrste turizma iako, kako navodi, gosti kampova u prosjeku ostvaruju veću potrošnju van one smještajne od hotelskih gostiju.

Nakon što su okupljeni pohrlili po svoje primjerke ove vrijedne znanstvene monografije, a autori ih svima rado potpisali i posvetili, druženje se nastavilo se na domjenku u Poslovnom klubu HGK gdje su se uz odličnu hranu hrvatskih OPG-ova rodila neka nova poznanstva i ideje o unaprjeđenju kulture kampinga u Hrvatskoj.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email