Titula magistrice diplomacije otvorila mi je sva vrata!

Romana Sekondo, Dubrovkinja i diplomantica DIU Libertas međuanrodnog sveučuilišta počela je stažirati u Uredu gradonačelnika svojeg rodnog grada već u zadnjem semestru sveučilišnog diplomskog studija Međunarodnih odnosa i diplomacije. Ubrzo nakon promocije u magistru međunarodnih odnosa i diplomacije u ljeto 2013. godine, dobila je u istom uredu i stalno radno mjesto. U kratkom intervjuu odgovorila je na nekoliko pitanja o dosadašnjem radnom iskustvu i načinima na koje je upotrijebila znanja i vještine stečene na studiju.

Romana, možete li nam ukratko opisati svoje radno mjesto? Što Vam je najzanimljivije i imate li prilike baviti se međunarodnim poslovima za koje ste osposobljeni?

Mjesto u protokolu i međunarodnoj suradnji Ureda gradonačelnika je dinamičan i zamimljiv posao ponajviše jer se radi o gradu Dubrovniku, jer mu je na čelu osoba s istim karakteristikama.

Svakodnevni protokoli ponekad iziskuju određenu aktivnost i predanost, dok oni kompleksniji traže kreativnost i upravljačke vještine uz potpunu posvećenost i diskreciju.

Međunarodna suradnja u Dubrovniku je posebno izražena, što zbog Gradova prijatelja što zbog prepoznatljivosti Dubrovnika, zahtjeva komunikacijske vještine i redovno održavanje dobrih odnosa  i stvaranja novih prilika i projekata te stalnu edukaciju.

Na koji način Vam znanja stečena na DIU Libertasu pomažu u poslovnoj svakodnevnici?

DIU Libertas je svojim programom (predmetima) napravio čvrstu bazu znanja koje možete primjeniti u svakodnevnici. Izvrsno je što aktivno radite na engleskom jeziku dok eminentni gostujući i stalni predavači ne daju samo teorijsko znanje, već s vama dijele svoja iskustva. U radnom odnosu ne prežete od komunkacije na engleskom, ne bojite se razgovarati sa visoko obrazovanim ljudima, a najbolje od svega je da diplomski rad na kojem vam zaista pomaže vaš mentor nije bačen u zaborav nego je oslonac u raznim poslovnim situacijama. Iskustvo sa strancima sam stekla i družeći se dvije godine, kako sa stranim profesorima, tako i s kolegama, stranim studentima, kojih je bilo mnogo iz svih dijelova svijeta.

Kada ste se prijavili na stažiranje, a kasnije za posao na sadašnjem radnom mjestu, kako su Vaši poslodavci reagirali na Vašu titulu magistre s jednog sveučilišnog studija međunarodnih odnosa i diplomacije?

Moj poslodavac od prvog trenutka uvažavao je studij s kojeg dolazim, jer je u svome timu već imao igrača DIU Libertasovih boja, a pozitivno iskustvo uljeva dodatnu sigurnost. Titule su u današnje vrijeme važne, ali su neusporedive sa znanjem kojeg donosite i ulažete u vašu firmu, smatram da onda vaše znanje daje važnost vašoj tituali a ne obrnuto.

Svakodnevno se susrećem sa raznim ljudima koji vas zaista u pravilu pitaju koje obrazovanje imate, i ne rijetko su oduševljeni da se u Dubrovniku može steći sveučilišno zvanje magistra koje ne samo što lijepo zvuči nego i ima svoju težinu i kvalitetu.

Što biste preporučili našim studenticama i studentima koji će ove godine u jesen promivirati s istom titulom kao i Vi, a što biste preporučili preddiplomcima, ali i srednjoškolcima koji razmišljaju o nastavku obrazovanja?

Za mene je DIU Libertas bio ulaznica u svijet odraslih, bio je mjesto razmjene tako važnih poznanstava i bio je institucija koja mi je osigurala početak zaposlenja. DIU Libertas je u mom slučaju ispunio sve što student može očekivati, dao mi je znanje, određene vještine, približio me je zajednici ljudi koji žele nešto postići i koji nešto znače te me potaknuo da učim i napredujem.

DIU pruža osjećaj dobrodošlice i on je taj zbog kojeg bi se ponovo vratila u Vaše klupe a svakome bi poželjela da svoj put do zaposlenja prođe ovim stopama. Ono što bi naglasila je susretljivost studija i prema roditeljima koji Vam najčešće osiguravanju studiranje i to da vas profesori zaista potiču da izvršavate svoje obveze u zadanim rokovima.

Uz to, kao što rekoh, gdje god se pojavim, titula magistre međunarodnih odnosa i diplomacije zaista lijepo zvuči i ljudima s kojima dolazim u kontakt ulijeva povjerenje.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: