Studentsko putovanje u Bruxelles

Studenti Libertasa 10-og svibnja odvažili su se na zanimljivu avanturu u Bruxelles.

Krenusmo u večernjim satima. Uz nekoliko usputnih stajanja uspjeli smo preživjeti noć te (‘činilo se’ dugotrajne) satove vožnje koji su uslijedili. Sigurno je da su svi jedva dočekali dolazak i smještanje u hotel. Vremena za odmor nije bilo mnogo, čekao nas je veliki Bruxelles sa svim svojim čarima, spreman prigrliti studente željne novih iskustava. Prošetali smo do centra, obišli glavne znamenitosti, i bacili se na prve slatičarne s vaflima (ipak smo svi bili gladni od puta). Vrijeme u Belgiji ima izražen temperament, pa smo tako u svakom danu doživjeli malo kiše, malo sunca, i malo vjetra. Ali ni to, niti umor nas nisu spriječili da već prvu večer iskoristimo za bolje proučavanje grada, divljenje veličanstvenoj arhitekturi koja u noći još ljepše dolazi do izražaja, i naravno, ono zbog čega smo svi došli, za upoznavanje Belgijske pivske kulture isprobavajući širok spektar ponuđenih vrsti i podvrsti piva.

Drugi dan našeg boravka u Bruxellesu bio je posvećen obrazovanju. U jutarnjim satima, sa profesorom Vladimirom Filipovićem posjetili smo Europski parlament, gdje su nas primile Andrea Vodanović i Ivana Petričko, asistentice u uredu zastupnice Ivane Maletić. Naučili smo nešto više o radu i funkcioniranju Parlamenta, a imali smo priliku vidjeti veliku polukružnu Vijećnicu u kojoj na plenarnim sjednicama zasjeda 751 zastupnik iz EU država. Nakon toga posjetili smo nedavno otvoreni Muzej Europske Povijesti, te Predstavništvo Hrvatske Gospodarske Komore u Bruxellesu. Gospodin Bruno Lopandić predavač sa našeg Sveučilišta  održao je interesantno predavanje, i nakon toga se kroz neformalan razgovor podružio s našim studentima. Da bi se odmorili od učenja, dio studenata nastavilo je istraživati baštinu glavnog grada, a dio otišlo na popodnevni izlet u Leuven, grad studenata. Dan se za mnoge nastavio i završio uz otkrivanje uzbudljivih ulica Bruxellesa i isprobavanje Belgijske kuhinje.

Treći dan, krenuvši u zoru, u 8, naš lokalni vodič, čiča Ljubomir, autobusom nas je proveo po gradu pokazavši nam divne, još neviđene monumente poput Kraljeve Palače, Atomiuma, Notre Dame du sablon, Palače Pravde, krasnog Parc du Cinquantenaire, i mnoge druge. Ostatak dana proveli smo u prekrasnim gradovima Ghent i Brugge, gdje smo osim obilaska s vodičem imali i slobodno vrijeme za degustaciju ukusnih čokolada i kupovinu suvenira (doma ipak moramo reći ‘Nismo sve potrošili na pivu’). Navečer su se studenti lijepo zabavili izlaskom u jedan od klubova koji je organizirala naša Fun Factory agencija.

U nedjelju smo se nažalost morali oprostiti od Bruxellesa. U 12 sati smo odmorni, ali ništa više spremni za put koji je bio pred nama, krenuli natrag za Zagreb.

Ovo putovanje, osim što je bilo prilika da upoznamo prijestolnicu Europske kulture, njene institucije i baštinu, bila divna prilika da se studenti međusobno upoznaju i podruže, te se nadam da će se u tom duhu i ponoviti…

 

Studentica D.Š.

 

 

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: