Prva Libertas simulacija rada Europskog parlamenta

Naši studenti odvažili su se u radionicama rada jednog od tijela Europske unije, Europskog parlamenta. Prva Libertas simulacija Europskog parlamenta održala se na engleskom jeziku, 16. svibnja 2017. godine u prostorijama Sveučilišta Libertas, koje je ugostilo studente različitih smjerova.

Studentice druge godine Međunarodnih odnosa i diplomacije, Josipa Milić i Tena Radović, koje su organizirale cijeli događaj i radionicu, odvažile su se u ulozi predsjednika i dopredsjednika Europskog parlamenta. Tema o kojoj se moglo raspravljati na Libertas simulaciji bila je „Border Control and Coast Guard“. Ostali sudionici zastupali su interese različitih stranaka, od kojih su: ENF (Europe of Nations and Freedom), EFDD ( Europe of Freedom and Direct Democracy), Greens, ALDE ( Alliance of Liberals and Democrats for Europe), ECR ( European Conservatives and Reformists), S&D (Progressive Alliance of Socialists and Democrats) i EPP ( European People’s Party). Tijekom trajanja simulacije, studenti su raspravljali kako što bolje i realnije ostvariti interese svoje stranke što se na kraju i vidjelo na usvojenim amandmanima. Na simulaciji su sudjelovali znatiželjni studenti kao gosti, kako bi vidjeli i uvjerili se na koji način radi Europski parlament. Nakon usvajanja, ili neusvajanja amandmana u slučaju naše simulacije, proglašen je i najbolji delegat koji je dobio nagradu „Best delegate“, student prve godine međunarodnog poslovanja, Vjenceslav Sošić, koji je branio interese svoje stranke zastupajući ECR (European Conservatives and Reformists).

Naši studenti su se izvrsno snašli u ulozi parlamentarca, ali i suradnji sa drugim kolegama iz zastupničke stranke, ali i suradnji sa drugim zastupnicima. Naši Libertas parlamentarci se vesele sljedećoj simulaciji, a mi se veselimo sljedećem druženju, raspravljanju i usvajanju amandmana.

Studentica Josipa Milić, II. godina međunarodnih odnosa i diplomacije

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: