Poziv za prijavu radova za međunarodnu konferenciju “01Culture: Digital Age”

Klub studenata etnologije i  kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas na prijavu radova za međunarodnu konferenciju 01Culture: Digital Age

Konferencija će se održavati od 18. do 20. svibnja 2022. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

„01Culture: Digital Age“ je međunarodna i multidisciplinarna studentska konferencija koja će okupiti profesore i studente te mlade akademike, kao i predstavnike udruga i građanskih inicijativa koji se kroz različite pristupe bave problemima odnosa digitalnosti/digitalnog i kulture.

Suvremeno se društvo svakodnevno suočava s brzim i naglim tehnološkim promjenama koje utječu na sve sfere našega života. Tehnološki napredak, Internet i medije svrstavamo u kompleksne društvene konstrukte koje je potrebno sagledati, istražiti i interpretirati te time doprinijeti razumijevanju složenog digitalnog prostora. Potaknuti društvenim promjenama uzrokovanim pandemijom COVID-19, koja je doprinijela prelasku gotovo svih aspekata naše svakodnevnice u digitalni prostor, nastojimo u području antropologije i drugih srodnih studija promotriti i analizirati društveno-kulturne fenomene koji se pojavljuju u bilo kojem interaktivnom prostoru. Digitalnom tehnologijom omogućeno je uspostavljanje novih oblika društvenih praksi, normi i tradicija čime je otvoren novi prostor za istraživanje društva i kulture.

Ova konferencija nastojat će uspostaviti dijalog i osvijestiti važnost suradnje akademske zajednice i civilnoga društva za pristup složenim digitalnim problemima koji se generiraju na više društvenih razina. Promišljanjem i raspravama o različitim aspektima digitalnog života, sadašnji i budući stručnjaci moći će proširiti kontekst vlastitih istraživanja, a svi zainteresirani moći će steći uvid u pitanja vlastitog digitalnog prostora.

Stoga ovaj poziv upućujemo ne samo studentima antropologije, etnologije i kulturne antropologije, već i studentima, znanstvenicima i stručnjacima drugih područja.

Zainteresiranim autorima bismo sugerirali da se u svojim radovima osvrnu na spomenuta pitanja ubrzanog razvoja i promjene u svim sferama koje digitalizacija zahvaća, kao i na mogućnosti koje ovakve vrste istraživanja predstavljaju u današnjem, aktualnom kontekstu. U tu svrhu na prijavu radova, podsjećamo, ne pozivamo samo studente antropologije, već i drugih društvenih, humanističkih, prirodnih, ali i računalskih znanosti.

Neke od preporučenih tema:

  • uloga humanista u digitalnoj tehnologiji
  • uloga digitalne tehnologije u vrijeme pandemije
  • utjecaj na svakodnevnicu
  • digitalne zajednice i njihovo predstavljanje
  • iskustva virtualnih prostora
  • društvene mreže i mediji
  • Internet
  • tranzicija u digitalno gospodarstvo
  • umjetnost u digitalnom prostoru
  • metodološke i teorijske refleksije

Predložene teme samo su neke od mogućih te služe kao smjernice, no nije ih se potrebno držati. Svesrdno potičemo kreiranje i oblikovanje vlastitih tema i interesa.

Radove možete prijaviti slanjem prijavnice na e-mail: 01culture.zagreb@gmail.com, i to do: 10. travnja 2022.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email