Pogled na 2021.: događaji koji su obilježili Sveučilište Libertas

 

Prije nego što se odmaknemo dalje u 2022. godinu, osvrnimo se nakratko na prethodnu godinu. Bila je to po mnogočemu još jedna izazovna godina za Sveučilište Libertas, i dalje zasjenjena pandemijom koronavirusa. No unatoč svim turbulencijama, naši studenti, djelatnici i cijela Libertasova zajednica ipak su uspjeli postići mnogo toga na što mogu biti ponosni i zahvalni. Prošetajmo!

Znanstveno-stručna događanja

U siječnju je održana završna međunarodna konferencija projekta ArhKonTur o arheološkom turizmu i interpretaciji baštine čime je obilježen kraj projekta čiji smo ponosni nositelj!

 

Projekt ArhKonTur odgovorio je na probleme nedostatka specijalističkih stručnih i pedagoških kompetencija predavača i mentora te pomanjkanja ponude modela edukacije za specifična područja arheološkog turizma. Konferencija je ugostila međunarodne stručnjake iz područja kulturnog i arheološkog turizma kao što su predstavnici institucija EU-a, Alessandra Priante (UNWTO) i Stefano Dominioni (Kulturne rute Vijeća Europe) te profesor Greg Richards i povjesničarka Bettany Hughes.

Projekt Arhkontur je unatoč izazovnim uvjetima pandemije uspio educirati nezaposlene osobe mlađe od 25 i starije od 55 godina u specijaliziranim znanjima turističkog vođenja na arheološkim lokalitetima u 7 županija u Hrvatskoj. Izrađen je i priručnik na engleskom i hrvatskom jeziku o trendovima u arheološkom turizmu i interpretacijskom vođenju za sedam izabranih lokaliteta u sedam hrvatskih županija.

20. svibnja 2021. godine u prostorijama Libertas međunarodnog sveučilišta se održala međunarodna znanstveno-stručna konferencija Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti. Trodnevna konferencija donjela je pregled najnovijih inicijativa, dostignuća, aktualnih tema, problematika i analiza iznimno važnom području migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore, a nama je bilo čast biti domaćin brojnim uglednim stručnjacima u ovom iznimno važnom području.

Od 23. do 25. rujna 2021. u Opatiji je održan je kongres fizioterapeuta s međunarodnim sudjelovanjem Physiotherapia Croatica 2021. Glavne teme kongresa bile su: Covid-19 i fizioterapija, bol i fizioterapija, sportska fizioterapija i ostalo. U okviru Kongresa prezentiran je i rad na temu „Povezanost mišićnih sila u Jandinim mišićnim lancima pokretanja ekstremiteta“ iz istraživačkog projekta Fakulteta zdravstvenih znanosti Sveučilišta Libertas. Okrugli stol, veliki  broj zanimljivih izlaganja i praktične radionice te bogata rasprava s ovog stručnog skupa pridonijet će razvoju fizioterapije kao zdravstvene profesije.

12. studenog 2021. u organizaciji Libertas međunarodnog sveučilišta, održan je drugi dio međunarodne znanstvene konferencije STATE (IN)STABILITY: Past, present, and future perspectives for the nation-state. Na konferenciji je sudjelovao cijeli niz domaćih i stranih stručnjaka kroz šest panela. Na konferenciji su izložena 33 rada, a u čijoj je izradi sudjelovalo 25 sudionika. Iz Hrvatske je nastupilo 10 sudionika, dok je 15 sudionika prisustvovalo online iz 9 zemalja i 15 različitih istraživačkih i visokoobrazovnih institucija iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Rusije, Poljske, Luxembourga, Srbije te Indije.

Neki od istaknutih uspjeha i aktivnosti naših studenata

Gostujuća predavanja uvaženih stručnjaka i uglednika

Gostovanja uglednih stručnjaka i gospodarstvenika koji studentima prenose znanja i vlastita iskustva rada iz svog područja djelovanja sastavni su dio nastave na našem sveučilištu. Neka od prošlogodišnjih gostujuća predavanja su ona guvernera HNB-a Borisa Vujčića, člana Uprave HPB-a Ivana Solde, predstavnika Kaufland Hrvatska i sportskog menadžera Nikola Gaćeše.

Suradnja s brojnim međunarodnim institucijama i veleposlanstvima i prošle se godine velikim dijelom ogledala u gostujućim predavanjima hrvatskih veleposlanika u inozemstvu te stranih veleposlanika i diplomata u Republici Hrvatskoj. Prošle godine gostujuća predavanja održali su veleposlanik Kraljevine Nizozemske, Nj.E. Henk Voskamp, prof. Ivo Josipović, hrvatski veleposlanik u Brazilu Ranko Vilović, hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Austrije u RH, NJ.E. Dr. Josef Markus Wuketich, veleposlanik SR Njemačke Nj.E. dr. Robert Klinke, indijski veleposlanik Nj. E. Raj Kumar Srivastave i francuski ambasador Nj. E. Gaël Veyssière.

Ostala istaknuta događanja

Poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Međunarodni odnosi prošle je godine upisala 6. generacija doktoranada i na to smo jako ponosni. Studij je rezultat višegodišnje suradnje sa Sveučilištem u Zadru i uspješno se provodi u Zagrebu na našem sveučilištu. Studij kroz ekonomske i političke aspekte proučava i istražuje međunarodne odnose, procese globalizacije i međunarodnog poslovanja, a posebice kroz dimenzije Europske unije. 

Također, prošle je godine pokrenut novi sveučilišni diplomski studij Fizioterapije. Studij traje 2 godine, te se završetkom studija stječe 120 ECTS bodova, odnosno titula magistra/e fizioterapije  (mag. physioth.) Diplomski sveučilišni studij Fizioterapije je prema načelima Bologne nastavak u vertikalnom obrazovanju fizioterapeuta sukladno europskim i svjetskim standardima u edukaciji ove profesije. Prva generacija studenta već je upisala je studij i krenula putem uspješne karijere, a prijave za drugu generaciju, s početkom nastave u veljači 2022. su u tijeku.

Na proljeće profesorica Jasna Mesarić reizabrana je na mjesto dekanice Fakulteta zdravstvenih znanosti. Prošlo je proljeće donijelo posebnog razloga za slavlje i našoj dekanici Fakulteta za film i scenske umjetnosti, izv. prof. art. Branki Cvitković, koja je dobila Nagradu Grada Zagreba i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Krajem ljeta prof.dr.sc. Ivo Andrijanić je imenovan za v.d. Rektora Libertas međunarodnog sveučilišta, nakon ostavke dotadašnjeg rektora prof.dr.sc. Duška Pavlovića zbog odlaska na novu dužnost.

Knjige i časopisi

I u 2021. na Sveučilištu Libertas naglašavali smo važnost znanstvene djelatnosti kroz naše izdavačke aktivnosti:

 

Sveučilišna planinarenja

Nakon godinu i pol stanke zbog pandemije koronavirusa, sveučilišna planinarenja pod stručnim vodstvom prof. Ivora Altarasa Pende, konačno su doživjela svoj nastavak. Sveučilišna zastava se u 2021. zavijorila na vrhovima Risnjaka, Biokova i Učke. Kartu i dnevnike dosadašnjih planinarskih avantura možete pronaći na ovoj poveznici, a pridružiti im se može svatko tko voli prirodu, druženje i planinarske šetnje.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email