Održano 9. sveučilišno planinarenje

Na prvi dan klimatološkog ljeta, 1. 6. 2019. godine planinari sveučilišta Libertas i naši prijatelji uputili su se prema željenoj destinaciji, nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Kako to obično biva,  vremenska prognoza je upućivala na to da je najbolje ostati kod kuće, ali tko još tome vjeruje? Čak štoviše, ovaj puta je prognozirana kiša, promijenjena u sunčano vrijeme tek nekoliko sati prije polaska, što cijelom izletu dalo dodatni poticaj. Želja nam je bila obići dva zapažena vrha nacionalnog parka: Zečjak – 1622 m/nv, koji je znamenit po pogledima što se sa njega pružaju na jedinstveno lijepo Jadransko more, te drugi, Kita – 1573 m/nv, koji izaziva maštu prvenstveno zbog svog imena.

Po dolasku u planinarsku kuću Alan, što je ujedno i polazna točka naših uspona, dočekao nas je  čuvar nacionalnog parka (redžer) sa već pripremljenim blokom ulaznica. Iako nas je putem do vrha Zečjak pratila osjetna bura, nismo se dali smetati, već smo se slikali čim nam se za to ukazala prilika uz neki od motiva prelijepe prirode koja uvijek iz početka očarava. Na vrhu, uz kraći odmor i okrjepu, po prvi, ali ne i zadnji puta na ovom izletu raširena je zastava sveučilišta, što je sada već ustaljena tradicija. Nakon slikanja krenuli smo prema našem drugom cilju, Kiti, uz nezaobilazne šale i pošalice s tim u vezi. Nije bilo sasvim lako doći do drugog željenog vrha. Morale su se, tu i tamo, koristiti i ruke kako bi se savladale prepreke. Ali, želja je bila jača te smo svi uspješno stigli do našeg cilja. Svatko je našao neku svoju pozu za slikanje,  a nismo propustili niti drugi puta slikati se sa zastavom.

S osmjehom na licu i veseljem u srcu spustili smo se do početne točke gdje smo se još malo odmorili, pojeli tko je htio, te krenuli prema drugom, morskom djelu naše velebitske avanture. U podvelebitskom mjestu Jablanac, posjetili smo planinarski dom Miroslav Hirtz, koji se nalazi na svega 20 m/nv, najnižoj nadmorskoj visini na svijetu za jedan planinarski dom.

Potom smo se uputili na 800 metara udaljenu uvalu Zavratnica, koju mnogi smatraju najljepšom jadranskom uvalom. I doista, uvala  očarava svojom kamenom ljepotom i tirkiznom bojom mora koje je bilo upotpunjeno potpunim plavetnilom neba.
Iako su već bili popodnevni sati, sunce je neumorno grijalo, pa su oni hrabri polaznici izleta iskoristili priliku i okupali se u moru čime je otvorena sezona kupanja. Tijekom povratka u Zagreb, do kojeg smo došli u večernjim satima, razmišljali smo o predivnom danu te jubilarnom 10. sveučilišnom izletu koje je uskoro pred nama.

– doc. dr. sc. Ivor Altaras Penda  

 

Djelić atmosfere sa izleta može se vidjeti u sljedećem videu:

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email