Održano 7.sveučilišno planinarenje – Bjelolasica

Kao što je bilo i najavljeno, 17. studenog 2018. održano je 7. po redu sveučilišno planinarenje. Ovaj puta je destinacija bila Bjelolasica i vrh Kula (1534 m/nv), najviša točka cijelog Gorskog kotara.

Bjelolasica je potvrdila svoje ime te je naše planinare dočekala prava bijela zimska idila. Doduše, iako temperatura nije bila izrazito niska za ovaj dio godine (-3 Celzijeva stupnja), zbog snažnog vjetra je osjet temperature bio bliži – 13 stupnjeva. Ipak,  i u takvim okolnostima planinari su uspješno savladali naporni i strmi put do vrha te se tamo ponosno slikali sa zastavom sveučilišta Libertas.

Na cijelom putu se obišlo čak četiri planinarska doma i skloništa – PD “Bijele stijene” u Tuku, PK “Jančarica” na Matić Poljani, sklonište “Jakob Mihalić” na Bjelolasici i kuću “Mance” u Begovom Razdolju. Od svih ovih planinarskih domova, kuća i skloništa od iznimne važnosti je bilo sklonište “Jakom Mihalić” koji je od vršne točke udaljen 20-tak minuta hoda, ali je poslužio za ugrijati se nakon izloženosti nemilosrdnom vjetru sa vršnog grebena.

Pri spustu, kao da se ušlo u neko drugo godišnje doba. Nije bilo inja niti leda već jesensko sunce i lišće u svim bojama.

Cijela planinarska tura je zbog kratkih dana trajala nešto malo manje od 5 sati.

Na završnoj točki izleta u Begovom Razdolju uz toplu okrjepu i finu hranu pao je i dogovor da se sada već tradicionalni planinarski izleti trebaju i budu dalje održavali na prelijepim destinacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

doc. dr. sc. Ivor Altaras Penda

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email