Održano 6. sveučilišno planinarenje – Sv.Brdo (1751 m/nv)

U ponedjeljak, 8.listopada 2018. održano je 6. sveučilišno planinarenje na najviši vrh Južnog Velebita – Sveto Brdo (1751 m/nv). Evo kako je cijeli izlet opisao organizator doc.dr.sc. Ivor Altaras Penda:

“Sveto Brdo, za kojeg se smatra da pruža jedan od najljepših vidika od svih planina u Republici Hrvatskoj ujedno je najjužniji istaknuti vrh mitske Hrvatske planine Velebit s kojeg se vidi Novigradsko more, Zadar, cijeli zadarski arhipelag, Nacionalna park Paklenica, mnogobrojni vrhovi Velebita (Vlaški Grad, Vaganski vrh i brojni drugi) te veliki dio Like sa istaknutim vrhom Zir.


Naši sveučilištarci i prijatelji krenuli su prema Svetom Brdu sa ličke strane, što znači da su dio puta morali proći poznatom Majstorskom cestom građenom u doba Austrougarske kako bi se povezali hrvatski sjever i Dalmacija. Mnogi ovu cestu smatraju pravim biserom graditeljstva, a koja je i dan danas u funkciji iako je veliki dio ceste tek makadam.


Vrijeme je ipak poslužilo naše planinare te iako su imali i sunce i maglu i laganu kišicu koja ih je ugodno hladila pri višesatnom i napornom usponu.
Dio puta vodi kroz minski sumnjivo područje, ali sam staza je sigurna, pa je ekipa složno koračala prema svome cilju. Nakon prve polovice puta kroz šumu ambijent se “dramatično” mijenja jer tada kreću prostrane livade s kojih puca pogled na vrh koji se treba obići. To je ujedno i najljepši dio puta, koji traje gotovo sat i pol, a završnih 45 minuta predstavlja pravi gorski uspon do samog vrha koji je kondicijski zahtjevan jer se u relativno kratko vrijeme savladava velika visinska razlika.


Sam vrh je svojevrsna prostrana kupola sa kojeg puca pogled na sve strane. Ipak, oblaci su se ovaj puta poigravali sa našim planinarima pa su vidike pružali mjestimično i sporadično što su oni vješto iskoristili kako bi napravili koju fotku sa morem ili drugim planinskim vrhovima u pozadini. Nakon slikanja na vrhu, uz nezaobilaznu zastavu sveučilišta, trebalo je krenuti prema autobusu. Spust, iako je u pravilu brži od uspona, zbog nakupljenog umora i manjka koncentracije predstavlja povećani rizik za planinare. Ali naši polaznici izleta nisu se dali impresionirati statistikom da se 70 % svih nezgoda dogodi upravo pri spustu, već su se ispunjeni ljepotom prema autobusu spustili besprijekorno.
U Zagreb se stiglo u predviđeno vrijeme.

Još jedan predivno iskorišteni planinarski dan je iza nas, a pred nama su planovi za naše nove destinacije!”

– doc. dr. sc. Ivor Altaras Penda

Više prizora s izleta pogledajte u videu.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email