Održano 10. jubilarno sveučilišno planinarenje Sauleck (3.086 m/nv) – Austrija

Za vikend 6. i 7. 7. 2019. godine održano je 10. jubilarno sveučilišno planinarenje u organizaciji Sveučilišta Libertas. Za jubilarni izlet odabrana je iznimna destinacija, vrh Sauleck, tritisućnjak (3.086 m/nv) u sklopu najstarijeg austrijskog nacionalnog parka Hohen Tauern u pokrajini Koruška.

Izletu se odazvalo 31 putnik namjernik, što naših studenata, što naših profesora i prijatelja – a svi redom u odličnoj fizičkoj kondiciji i s potrebnom planinarskom opremom. Za ovaj izlet oba ova elementa pokazala su se kao izuzetno važni preduvjeti kako bi se izlet mogao uspješno realizirati.

Iako se za vrh Sauleck kaže da je to “damski” tritisućnjak, jer se to jedan od rijetkih tako visokih vrhova čiji uspon nije zahtjevan u tehničkom smislu (da je jedini pristup vrhu preko osiguranih putova, alpinističkog stila), svaki uspon na ovim visinama jest kondicijski izazov. To se potvrdilo i ovaj put, tim više što je na vršnom djelu bilo još dosta snijega koji je cijeli uspon učinio dodatno napornijim, uz upotrebu upotrebe posebne planinarske opreme (dereze, planinarski štapovi i dr.). No, svi smo na to bili spremni, a na neki način smo i došli zato da pomičemo vlastite granice. Izlet od dva dana uključuje i noćenje koje smo imali u iznimno lijepom planinarskom domu Arthur von Schmid Haus s vrlo ugodnim i srdačnim domaćinima koji su nas ugostili kao da smo dio proširene obitelji.

Prvi dan nam je protekao u putu do Austrije, razgledavanju pitoresknog austrijskog gradića Mallnitza te uspona do spomenutog planinarskog doma koji se nalazi na 2281 m/nv. Potom je uslijedio zasluženi odmor, slikanje, druženje i dogovor za uspon koji nas čeka naredni dan. Dva vodiča na izletu (Darko i Ivor) donijeli su odluku da ćemo, zbog najavljene vremenske prognoze, na uspon krenuti jedan sat ranije od predviđenog (u 6 umjesto u 7 sati) što je značilo da je ustajanje u 5 sati ujutro. Pokazalo se da je to bila dobra odluka jer nas je polusatna tuča sustigla pri kraju spusta, a ne na vrhu. Drugi dan nam je, dakako, bio obilježen usponom na sam vrh koji je bio kondicijski zahtjevan, ali i emotivan jer je velikoj većini polaznika izleta ovo bio prvi ovakav uspon – i po zahtjevnosti i po visini. Važno je reći da su do vrha svi uspješno došli! I to smo na vrhu proslavili šampanjcem (kojeg je do gore trebalo donijeti uz ionako pune ruksake). Nakon slikanja uz nezaobilaznu zastavu našeg sveučilišta došlo je vrijeme da se vratimo u dom, nešto pojedemo i krenemo put autobusa. Sve ukupno tog dana napravili smo gotovo 2800 metara uspona i spusta, što je dobar rezultat i za profesionalne planinare.

Sa sviješću da će nas snažni dojmovi i utisci sa ovoga izleta još danima pratiti, stigli smo u domovinu. Svi umorni, ali istovremeno i beskrajno sretni.

 

10. izlet je iza nas, a pred nama je onaj 11.

O njemu – uskoro!

 

Pratite nas.

Prezentacija sa izleta:

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email