Održan prvi u nizu „CEO Days na Libertasu“

Na Libertas Međunarodnom Sveučilištu u četvrtak, 19. svibnja gospodin Davor Tomašković i gospođa Ana Zovko iz Croatia Osiguranja podijelili su sa studentima Međunarodnog poslovanja svoje bogato iskustvo i mnoge savjete vezane uz poslovno upravljanje u sklopu novog formata gostujućih predavanja pod nazivom „CEO Days na Libertasu“. Kako je u uvodu u predavanje najavio doc. dr. sc. Ivan Mišetić, „CEO Days na Libertasu“ bi od iduće akademske godine trebao postati dio syllabusa, a zamišljen je kao format na kojemu će Libertasovi studenti moći saznati tajne pojedinih industrija direktno od lidera trgovačkih društava te čuti više o njihovim iskustvima poslovnog upravljanja. 

Nakon završenog studija na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu gospodin Davor Tomašković svoju MBA diplomu kao najbolji student generacije stječe na milanskom Bocconiju te uskoro postaje zaposlenik konzultantske kuće McKinsey & Company. U svojoj bogatoj karijeri poslovno iskustvo je stjecao i na čelnim pozicijama renomiranih kompanija poput Hrvatskog telekoma, Tiska i Tvornice duhana Rovinj, a 2019. godine postaje predsjednik Uprave Croatia osiguranja; kompanije s više od 120 godina tradicije u industriji osiguranja, a koja trenutačno prolazi kroz, očito vrlo uspješnu, digitalnu transformaciju.

Na temelju novih trendova na tržištu nastalo je i LAQO osiguranje, prvo 100% digitalno osiguranje u Hrvatskoj o čemu je studentima govorila direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja gospođa Ana Zovko. Gospođa Zovko iza sebe ima impresivnu akademsku i poslovnu karijeru; osim završenog MBA studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, magistrirala je i na Leeds Metropolitan Universityu u području međunarodnog menadžmenta i marketinga, a na svom bivšem radnom mjestu u Hrvatskom Telekomu vodila je projekte digitalizacije i agilne transformacije te sudjelovala na projektima velikih HT-ovih akvizicija.

Gospodin Tomašković studente je poveo iza kulisa industrije osiguranja te otkrio da Croatia osiguranje svoj uspjeh, osim na dobro promišljenim reinvesticijama prikupljenog kapitala, temelji na korištenju napredne analitike u obradi velike količine podataka, ali da čak polovica svih kompanija u industriji nije profitabilna. Kako je naglasio, 90% svih podataka koji postoje danas na svijetu nastalo je u zadnje 2 godine(!) pa je upravo napredna analiza podataka prilikom preuzimanja rizika osiguranja jamac profitabilnosti u industriji. Kazao je i kako iako Hrvati nemaju kulturu osiguranja imovine, neživotna osiguranja snažno rastu (čak 10% na godišnjoj razini), a da se sve više prodaje odvija putem online kanala pa danas postoji snažna potražnja za digitalnim talentima čija radna mjesta neće biti ugrožena automatizacijom.

 

Prvi izazov s kojim su se gospođa Zovko i njezin tim suočili prilikom stvaranja novog proizvoda u poprilično tradicionalnoj industriji osiguranja bio je otpor prema digitalizaciji. No, kako je naglasila, osim inata koji ju je tjerao da dokaže da se može, za uspjeh LAQO-a iznimno je bila važna upravo potpora čelnih ljudi u kompaniji te dobar i vrijedan tim. Svega 10 mjeseci prošlo je od ideje do realizacije, odnosno lansiranja na LAQO-a na tržište, a za to su, kako navodi, bila zaslužna 4 ključna koraka: snažna podrška CEO-a i Uprave, fenomenalan tim mladih digitalaca i stručnjaka iz industrije osiguranja, zatim jednostavan proizvod sa „state of the art“ digitalnim procesima te naposlijetku izgradnja jakog i prepoznatljivog branda. Pojasnivši detaljnije sve korake i upozorivši na skrivene zamke, gospođa Zovko opisala je kako su uvođenjem agilnog načina rada postigli željene ishode i u prvih 6 mjeseci postali najbrže rastući brand u osiguranju (na svjetskoj razini!) ostvarivši čak 2-3% tržišnog udjela u osiguranju privatnih vozila u Hrvatskoj.

Po završetku izlaganja studenti su imali priliku gostima postavljati pitanja. Tako se pored pitanja o samoj LAQO aplikaciji i njenoj upotrebi našlo i pokoje o detaljima poslovanja osiguravajućih kuća, a sve prisutne nasmijale su priče o maštovitim pokušajima prijevara u osiguranju koje se danas sve lakše otkrivaju upravo uz pomoć napredne analitike velike količine prikupljenih podataka. Studente je ipak najviše zanimalo koje osobine gosti predavači traže kod potencijalnih zaposlenika te koje vještine smatraju da je potrebno razvijati kako bi jednog dana i oni sami bili uspješni u svom poslu. Među ostalim, gospođa Zovko kazala je da projektni menadžer ne može uspjeti bez dobrog tima te se stoga uvijek valja okružiti boljima i pametnijima od sebe, a gospodin Tomašković podijelio sa studentima da pri odabiru zaposlenika bez iznimke radije bira kandidata koji je možda i neiskusan, ali ima kapacitet i volju naučiti u odnosu na od onoga koji je stručan i iskusan, ali demotiviran i teško prilagodljiv. 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email