Održan panel „Russia in the Western Balkans: Challenges to Democracy, Security, and Stability“

U organizaciji Transatlantic Leadership Network i Libertas međunarodnog sveučilišta, u srijedu 18. svibnja, održan je panel na temu „Russia in the Western Balkans: Challenges to Democracy, Security, and Stability”. Vrlo aktualna tema i zvučna imena govornika gotovo su do zadnjeg mjesta popunila Konferencijsku dvoranu Sveučilišta pa ne čudi da se među okupljenima, osim sadašnjih studenata, našao i nemali broj naših alumnija i profesora, a raspravu su mnogi pratili i uživo putem YouTube kanala.

Nakon pozdravnog govora profesora Vladimira Filipovića sa Sveučilišta Libertas okupljenima se online putem obratio ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Nj. E. gospodin Gordan Grlić-Radman. Gospodin Grlić-Radman istaknuo je kako proširenje Europske unije može pridonijeti regionalnoj stabilnosti i otpornosti te zaštiti zemlje Zapadnog Balkana od ruskog utjecaja, ali i od utjecaja drugih zainteresiranih aktera poput Kine. Zaključio je kako ova kriza predstavlja i priliku za rješavanje kompleksnih regionalnih pitanja te da je Republika Hrvatska spremna pomoći susjedima u procesu eurointegracija.

Na ministrovo izlaganje nadovezao se gospodin Nebojša Todorović, autor knjige Russian Foreign Policy in the Western Balkans i bivši pomoćnik ministra zdravlja Crne Gore. Govoreći o faktorima utjecaja odnosno, kako ih gospodin Todorović u svojoj knjizi naziva, tri stupa ruske vanjske politike na području Zapadnog Balkana, okupljene je pobliže upoznao s poviješću odnosa Rusije i Crne Gore te razložio kako je Rusija iskoristila crnogorsku borbu za neovisnost za svoje nacionalne interese. Naglasio je kako Rusija danas za širenje svojih interesa najviše koristi religiju odnosno Rusku pravoslavnu crkvu pod egidom zaštite pravoslavnog svijeta od dekadentnog Zapada. Osvrnuo se i na snažan ekonomski utjecaj Rusije u regiji, kako u investicijama, tako i u turizmu, a posebice u energetskom sektoru. Rješenje vidi u edukaciji društva o utjecaju malignih ruskih medija, pronalaženju alternative ruskom plinu, ali i u snažnijoj ulozi Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju regionalnih pitanja.

Iz Washingtona se zatim online putem obratila viša suradnica instituta Jamestown Foundation, gospođa Margarita Assenova započevši svoje izlaganje pitanjem poštivanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini te istaknula kako, iako koristan u početku, Daytonski sporazum više ne može riješiti postojeću krizu te da ga je potrebno revidirati. Rusija svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu, kako navodi gospođa Assenova, ostvaruje strateškim ulaganjem u energiju, obranu, medije i pravoslavnu crkvu, a države regije moraju poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se taj utjecaj minimizirao odnosno potpuno nestao.

Veleposlanik John E. Herbst, bivši američki veleposlanik u Uzbekistanu i Ukrajini i direktor Euroazijskog centra Atlantskog vijeća, složio se s gospođom Assenovom da Rusija trpi velike gubitke u Ukrajini te da je scenarij ruskog neuspjeha i pada Putinove vladavine puno izgledniji od ruske pobjede. Smatra da se zapad osim promoviranja vladavine prava mora više posvetiti suzbijanju dezinformacija koje dolaze iz Moskve i ponovio kako najveću opasnost za regionalnu stabilnost predstavlja ustavna kriza u Bosni i Hercegovini te pitanje odnosa Srbije i Kosova. 

Debra Cagan, viša suradnica za energiju Transatlantic Leadership Network-a, u svom je izlaganju između ostalog upozorila na krhkost novih, „mladih“ demokracija te objasnila zašto smatra da je Europska unija napravila propust u slučaju mađarskog predsjednika vlade Viktora Orbana te kako članstvo u EU nije samo po sebi jamac stabilnosti i očuvanja demokratskih vrijednosti. 

Nakon što su govornici završili sa svojim izlaganjima, moderator panela Dr. Sasha Toperich, izvršni dopredsjednik Transatlantic Leadership Networka, otvorio je raspravu za brojna pitanja okupljenih na koja su govornici rado odgovarali. Profesor Petar Popović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu se u završnom govoru složio se s ostalim panelistima da Rusija opravdanje za svoje poteze vidi u proširenju NATO saveza kojeg smatra prijetnjom svojoj opstojnosti, ali i otvorio vrlo intrigantno pitanje vanjske politike Kine te kineskog utjecaja na Zapadnom Balkanu koji na prvu možda nije toliko očit kao ruski, ali također predstavlja izazove za budućnost i stabilnost regije. 

Ako ste propustili ovaj vrlo zanimljiv panel ili želite utvrditi gradivo, možete pogledati snimku.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email