Izgradnja karijere – vodič za izradu (studentskog) životopisa

Životopis je sažeti, informativni sažetak tvojih sposobnosti, obrazovanja i iskustva. Trebao bi istaknuti tvoje najveće prednosti i vještine koje će te izdvojiti od drugih kandidata koji se natječu za istu poziciju. No, lako ga je napisati kada imaš godine i godine iskustva kojim ga možeš ispuniti. Pravi izazov nastaje kada pišeš životopis dok iza sebe imaš samo iskustvo studiranja i povremenih studentskih poslova. Bez brige, evo kako ga možeš sročiti na zadovoljstvo budućeg poslodavca!

Za početak, što je sveučilišni životopis?

Sveučilišni životopis je profesionalni dokument koji strukturira tvoje akademske kvalifikacije, formalno radno iskustvo i vještine. To je formalnost u procesu zapošljavanja koja pokazuje tvoje poštovanje prema profesionalnim konvencijama. Neki poslodavci ga možda ne zahtijevaju, no ako ga izradiš svakako pokazuješ svoj spremnost za rad u formalnom i neformalnom okruženju. Iako možda nemaš mnogo radnog iskustva, sigurno postoji mnogo toga što možeš istaknuti iz svog dosadašnjeg iskustva. Spominjanje manjih uloga kao što su ljetni poslovi ili pozicije na pola radnog vremena otkrivaju dosta o tvojoj radnoj etici, a poslodavci svakako od tebe ne očekuju famoznih „25 godina starosti, s 30 godina iskustva“. Umjesto toga, žele znati više o tvom karakteru, što im govori kako i koliko mogu ulagati u tebe i napraviti profesionalca za moderno poslovanje u budućnosti po svojoj mjeri.

Struktura sveučilišnog životopisa razlikuje se od većine životopisa jer je svrha impresionirati poslodavce svojim potencijalom, a ne iskustvom. Kao i u svakoj vrsti životopisa, radi se o kratkim informacijama koje služe da bi informarale poslodavce, a ne o esejima u kojima iskazuješ svoju kreativnost. To (donekle) možeš ostaviti za popratno pismo. Evo ključnih dijelova koje trebaš uzeti u obzir prilikom pisanja svog životopisa:

1. Kontakt podaci

Zaglavlje životopisa treba sadržavati tvoje puno ime i prezime, nakon čega slijede kontakt podaci: adresa stanovanja, broj mobitela i e-mail, kako bi te poslodavac kontaktirati ukoliko ima više pitanja ili te želi pozvati na razgovor. Posjeduješ li online portfelj svojih radova (ako se primjerice baviš dizajnom ili već godinama pišeš za neki poratl ili blog) svakako uključi i poveznicu na isti. Naravno, samo ukoliko su vještine iz priloženog portfelja bitne za posao na koji se prijavljuješ.

2. Osobni sažetak

Sada je prilika da kroz jednu do dvije rečenice opišeš svoje najveće kvalitete. Kao student koji ima ograničeno iskustvo, ovo je izvrsna prilika da opišeš svoju strast prema odabranoj karijeri. Podijeli svoje profesionalne težnje i pobrini se da ono što pišeš bude sažeto i potiče na razmišljanje. Ovo je prilika da se poslodavac zapita što ga još očekuje u nastavku životopisa (na dobar način, naravno).

3.Obrazovanje

Kao student, možda nemaš praktičnog poslovnog iskustva, ali osoba koja pregledava tvoj životopis svakako želi procijeniti kako se snalaziš u dinamičnom okruženju i kako izvršavaš svoje obveze. Zato je važno navesti sva akademska postignuća, stipendije i druge zanimljive istraživačke projekte na kojima radiš ili si radio. Ako je tvoj indeks pun petica, moža bi bilo dobro poslodavcu usmjeriti pozornost na to, pokazujući koliko ozbiljno shvaćaš svoje obveze i koliko ih dobro izvršavaš.

4.Radno iskustvo

Pri navođenju radnog iskutva kreni od posljednjeg posla – zatim ih navodi obrnutim kronološkim redom kako su se zbivali. Uključi pojedinosti o nazivu tvrtke, duljini zaposlenja i ključnim odgovornostima. Većina stručnjaka će svoje radno iskustvo prilagoditi poslu za koji se prijavljuje, međutim, kao student, najbolje je uključiti cijelu svoju radnu povijest, bez obzira na njezinu relevantnost za određenu ulogu. Zapamti, tvoj je cilj ilustrirati svoju radnu etiku. Osim radnog iskustva, postoji nekoliko drugih iskustava koje možeš navesti u ovom odjeljku:

  • Pripravnički staž
  • Ljetne poslove
  • Poslove na pola radnog vremena
  • Volonterski rad
  • Freelance poslove
  • Programe razmjene

5. Ključne vještine

U ovom odjeljku navedi sve vještine koje bi mogle biti relevantne za potencijalnog poslodavca. Tehničke vještine uključuju svaki računalni softver koji znaš aktivno koristiti i jezike koje poznaješ dobro ili odlično. Ne zaboravi i meke vještine koje opisuju tvoje prednosti, kao što su izvrsna komunikacija ili rješavanje problema. Svoje vještinep okušaj smjestiti u kontekst, kako bi ih bolje približio potencijalnom poslodavcu.

6.Hobiji i interesi

Različiti hobiji i interesi govore poslodavcu u tvojoj svestranosti i volji da istražuješ izvan profesionalnih okvira. Odabrani hobiji mnogo govore i o tvojim međuljudskim odnosima – sportaši su često timski igrači, dok oni koje zanima umjetnost pokazuju veliku kreativnost i inspiriraju druge članove tima. Tvoji interesi mogu poslodavcu pokazati i hoćeš li se uklopiti u kulturu odabrane organizacije.

                                                               
                                                                5 najvećih grešaka u životopisu:
                 1. Pravopisne i gramatičke pogreške
   2.  Nedostaju kontakt podaci
 3. Korištenje pasivnog jezika
         4.  Nepregledan i težak za čitanje
                   5. Ne odražava istinite vještine i znanja

Ne zaboravi na upečatljivo popratno pismo

Tvoje popratno pismo odličan je način da se izdvojiš od ostalih i povećaš svoje šanse za poziv na intervju.  Dobro popratno pismo daje odgovor na dodatna pitanja koje životopis možda nije pokrio (primjerice zašto imaš pauzu od godina dana u studiranju) i daje ti priliku da više istakneš svoje vještine ili iskustva specifična i primjenjiva na posao

ili poziciju za koju se prijavljuješ. U zaglavlje svakako napiši potpunu adresu i adresiraj svoje pismo na određenu osobu (ako je moguće). Piši kratko, ali specifično i izdvoji ono što je važno. Svakako podsjeti primatelja pisma kako baš ti možeš pomoći organizaciji svojim setom vještina.

Početni odlomak: Jasno navedi zašto se prijavljuješ, navedi naziv pozicije ili vrstu posla koji te zanimaju i kako si doznala za sami natječaj ili tvrtku općenito. Sažeto prikaži tri razloga za koja misliš da si najbolji kandidat za njih.

Srednji paragraf(i): Objasni zašto si zainteresiran za ovog poslodavca ili određeni posao. Ako imaš relevantno školsko ili radno iskustvo, svakako to istakni uz jedan ili dva ključna primjera – ali nipošto nemoj ponavljati cijeli životopis. Naglasi vještine ili sposobnosti koje se odnose na posao na samouvjeren način i zapamtite da će čitatelj tvoje pismo vidjeti i kao primjer tvog (pismenog) izražavanja.

Završni odlomak: Ponovi svoj interes za poziciju, kao i entuzijazam za korištenje stečenih vještina kao doprinos radu organizacije. Zahvali čitatelju na razmatranju prijave, ujedno navodeći da se raduješ prilici za razgovor uživo.

Sretno!

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email