Intervju prof. dr. sc. Ivana Grdešića za portal Telegram

Profesor dr. sc. Ivan Grdešić, dekan Fakulteta međunarodnih odnosa i diplomacije, Libertas Međunarodnog Sveučilište, te bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske dao je intervju za portal Telegram na temu predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i mogućim implikacijama na globalnu politiku kao i na unutarnje odnose u Sjedinjenim Američkim Državama u slučaju reizbora predsjednika Trumpa.

U intervjuu dekan Grdešić naglašava pogubnost politika koje je u svom predsjedničkom mandatu provodio Trump, a koje su dovele do rastakanja demokratskih institucija i produbljivanje jaza među društvenim skupinama unutar Sjedinjenih Američkih Država, ali i slabljenje međunarodnih konvencija, međunarodnog prava, savezništava i prijateljstava na globalnoj razini.

“Slijedili bi novi udari na trodiobu vlasti, nova uzurpiranja ovlasti od strane izvršne vlasti, nasrtanje na sudstvo i samostalnost kontrolnih institucija, jačanje korupcije i nepotizma… Paradoksalno, ali mislim vjerojatno, njegova pobjeda bi vodila i uništenju Republikanske stranke kao stare demokratske institucije, pretvarajući je u klub profitera i političkih ovisnika o Trumpovim hirovima. Mogući novi mandat Trumpa u međunarodnim odnosima značit će daljnje slabljenje međunarodnih konvencija i međunarodnog prava, savezništava i prijateljstava. Svijet će biti sveden na pravo sile, moćnijeg, nakon gotovo 70 godina strpljivog građenja svjetskog poretka temeljenog na pravu i jednakosti. Zbog svega toga svijet opravdano s pažnjom i strepnjom očekuje rezultat američkih predsjedničkih 3. studenoga 2020.” – rekao je prof. dr. sc. Ivan Grdešić

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: