Intervju Nataša Kos – Održivi razvoj – studij budućnosti

 

Donosimo vam intervju s Natašom Kos, studenticom specijalističkog diplomskog studija Održivog razvoja i međunarodnih odnosa te zaposlenicom INA grupe koja radi u odjelu – Održivi razvoj, zaštita zdravlja, sigurnosti i okoliša (ORiZZSO)


Za početak recite nam koji su bili Vaši motivi za upis studija Održivog razvoja i međunarodnih odnosa?

Motiv za upis studija Održivog razvoja i međunarodnih odnosa prvenstveno je bio moj posao, naime kako radim na poziciji stručnjaka za održivi razvoj smatrala sam da je dodatna edukacija i usavršavanje u ovom području vrlo važno, a naravno generalni interes za održivi razvoj i društveno odgovorno poslovanje dodatno me motivirao za studij kao i sami program studija odnosno kolegiji u sklopu istog.

U kojoj mjeri su primjenjiva znanja usvojena kroz studij Održivog razvoja i međunarodnih odnosa u poslu koji trenutno radite?

Znanja usvojena kroz studij Održivog razvoja i međunarodnih odnosa apsolutno su mi primjenjiva u svakodnevnom poslu, jer pored toga da što aktivno radim na polju održivog razvoja odnosno društveno odgovornog poslovanje, na studiju smo usvojili i praktična znanja koja su primjenjiva u svim radnim okruženjima kao što je upravljanje projektima, strateško planiranje i upravljanje, društveno poduzetništvo i inovacije, upravljanje rizicima itd.

Po Vašem mišljenju, raspolaže li Republika Hrvatska s dovoljnim brojem stručnjaka u području održivog razvoja?

Definitivno ne. Nažalost, još uvijek se u Hrvatskoj o konceptu održivog razvoja više priča nego konkretno radi i zna, a svega nekolicina entuzijasta koji su samoinicijativno ili zbog potreba posla krenuli u tom smjeru je još uvijek premalo da bi se stvar pokrenula na nivou države. Zato je dobro da u Hrvatskoj postoji studij koji će nadam se iznjedriti što više stručnjaka održivog razvoja, a koji će onda teme održivog razvoja „gurati“ u svom privatnom i poslovnom okruženju.

Vidite li i gdje prostor za zapošljavanje stručnjaka za održivi razvoj?

Apsolutno, veliki broj kompanija u svijetu, ali i većih kompanija u Hrvatskoj već duži niz godina ulaže dodatne napore kako bi poslovale na društveno odgovoran način. Tu je i sve veći interes dionika koji zahtijevaju odgovore na razna društvena i okolišna pitanja poslovanja kompanija, pa shodno tome javila se i potreba za stručnjacima koji će odgovoriti na njihove potrebe i znati iste implementirati u poslovanje kompanija. Važno je zadržati povjerenje dionika i očuvati društvenu dozvolu za rad, stoga je važno i imati adekvatne stručnjake u području društveno odgovornog poslovanja odnosno poslovanja s ciljem ostvarenja održivog razvoja. Sigurna sam da će se taj trend preliti i na manje kompanije i javni sektor, a što će posljedično generirati dodatnu potrebu za ovim profilom stručnjaka.

Održivi razvoje je tema koja se sve više pojavljuje u našim medijima, zašto je tome tako?

Rekla bih da se u medijima najviše piše o aktualnim temama u području zaštite okoliša poglavito o klimatskim promjenama zbog neželjenih posljedica istih, ali i koraka država koji se poduzimaju u smjeru ublažavanja tih promjena, a to se često veže za održivi razvoj. To načelno nije greška, jer je jedna od niša održivog razvoj upravo okoliš, jedino što treba naglasiti je da sama zaštita okoliša nije isključivo održivi razvoj već je on balans tri stupa – okolišnog, ekonomskog i socijalnog. Svakako je neupitno da interes za ovom temom raste, ali isto tako razina znanja i interpretacija održivog razvoja u medijima još uvijek je nezadovoljavajuća, stoga se nadam da će još veći broj studenata odabrati baš ovaj studij i promovirati održivi razvoj na ispravan način.
Koja su Vaša iskustva sa studijskim programom Održivog razvoja i međunarodnih odnosa? U opisu studijskog programa navodi se da je on multidisciplinaran i kao takav jedinstven spoj znanja iz područja društvenih i prirodnih znanosti. Što mislite o tome?

Moram priznati  da imam pozitivna iskustva, jer ne samo da je studij vrlo kvalitetno koncipiran odabirom kolegija koji uistinu daju sliku o svim sastavnicama održivog razvoja, već su tu i kolegiji kojima se stječu vještine za svakodnevno uspješno poslovanje. Još jedan adut studija je izbor stručnjaka koji predaju, pored znanstvenika iz područja zaštite okoliša i društvenih znanosti tu su i stručnjaci koji rade u realnom sektoru i mogu dati informacije iz prve ruke kako se održivi razvoj implementira u kompanije što smatram vrlo važnim i korisnim.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Posted in: