5.sveučilišno planinarenje – Vrtača

U subotu 30. 6. 2018. godine održano je 5. po redu sveučilišno planinarenje, a ovaj put je destinacija bila prava planinarska poslastica – vrh Vrtača, koji je sa svojih 2181 metrom drugi najviši vrh Karavanki, koji se nalazi na samoj granici između Slovenije i Austrije.

Studenti i profesori sveučilišta Libertas potpomognuti svojim hrabrim prijateljima popunili su bus te se odvažna grupa od 30-tak ljudi uputila na ovaj izlet na čelu sa profesorom doc.dr.sc. Ivorom Altaras Pendom. Po običaju, vremenska prognoza im nije ulijevala nadu, ali nisu marili za prognozu. Naoružani dobrom voljom i kvalitetnom opremom vremenu nije preostalo drugo nego da ih čuva.

Državnu granicu su mudro prešli na malom graničnom prijelazu Dobova. Gotovo u minutu u odnosu na plan stigli su na polaznu točku, mjesto Ljubelj na 1058 m/nv. Od tamo su krenuli prema planinarskom domu na Zelenici (1536 m/nv). Nakon kraćeg odmora te dogovora za hranu po povratku krenuli su prema cilju – vrhu Vrtača.

Sam put do vrha ide dobrom i markiranom stazom, međutim cijela trasa je vrlo strma, a naročito posljednjih 300 metara nadmorske visine kada su si, mjestimice, morali pomoći i rukama. To je predstavljalo određeni fizički napor, ali su zato radili češće kraće pauze a tom prilikom uživali u pogledima na sve strane.

Na vrhu su si zasluženo dali oduška 45 minuta i to vrijeme iskoristili za odmor, sendviče, međusobno slikanje i slikanje predivnog krajolika te nezaobilaznu grupnu fotografiju sa zastavom Sveučilišta Libertas.

U povratku, spomenuta strmina je pozivala na dodatni oprez, a kao i gore uspješno su je savladali i u povratku u planinarski dom gdje ih je čekala gotova hrana po odabiru, slovenska jota sa ili bez kobase, grah, ričet, štrudle i radleri i klasično pivo za osvježenje.

U Zagreb su došli u predviđeno vrijeme i puni lijepih dojmova i utisaka. S veseljem čekaju novu priliku za druženjem negdje na planini!

Sveučilište Libertas - 5. sveučilišno planinarenje - Vrtača, SLO - 30. 6. 2018.

Vrtača (Karavanke) 2018

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email