4. sveučilišno planinarenje – Klek

U subotu, 26.05.2018. održano je 4.sveučilišno planinarenje studenata Libertasa na čelu sa profesorom doc.dr.sc. Ivorom Altarasom Pendom. Evo kako je cijeli izlet ispričao profesor:

“I još jedan izlet sveučilišta Libertas je iza nas.

Kao po nekom pravilu, uvaženi prognostičari vremena najavili su nam da nije sigurno ići u planine jer postoji ozbiljna i u znanstvenoj metodi utemeljena vjerojatnost da će nas zadesiti loše vrijeme. A mi smo ipak znali da je život, sam po sebi, nesigurna pojava, a da istovremeno sreća prati hrabre i da je odvažnost nagrađena sklonošću bogova.

Tako je mala i već isprobana grupa studenata i prijatelja sa svojim profesorom doc. dr. sc. Ivorom Altarasom Pendom krenula u avanturu – na Klek kod Ogulina.

Do željene destinacije krenuli smo vlakom HŽ-a i na naše ugodno iznenađenje vožnja je bila i više nego odlična – s modernim vlakom stigli smo na vrijeme!

Potom nam je uslijedila nezaobilazna jutarnja kavica te razgledavanje Zavičajnog muzeja Ogulin u čijoj se stalnoj postavi nalazi i muzej hrvatskog planinarstva.

Nakon razgledavanja Đulinog ponora, prirodnog fenomena gdje rijeka Dobra ponire u zemlju, počela je naša planinarska tura. Iako su nas oblaci nježno štitili od jakog Sunca, oni su dodatno zadržavali vlagu i zagrijavali atmosferu pa nam je mjestimice bilo i sparno. No cilj nam je bio planinarski dom na 1100 m/nv i prema njemu smo složno kročili uz kraće stanke za predah i pokoju dobru fotku. Ipak, red je da se Facebook prijatelje informira gdje se trenutno nalazimo! Po dolasku u dom i kraćeg odmora slijedio nam je tehnički zahtjevniji dio izleta – završni uspon na sam vrh od 1181 m/nv. Ali je to naša ekipa obavila vrhunski. Niti pola sata nije prošlo, a već smo bili na vrhu. Radost na licu, udaranje otisaka žiga vrha te slikanje uz zastavu sveučilišta bila nam je glavna preokupacija.

Uz nezaobilaznu okrjepu, a na putu prema dolje, susretali smo pokojeg malog i velikog, dvonožnog i četveronožnog planinara koji tek kreće prema vrhu. A mi se, eto, sa puno utisaka vraćamo prema mjestu Bjelsko gdje nas je dočekao autobus koji nas je odveo u Ogulin; točnije restoran Frankopan gdje smo se predali užicima biranja neke od 50 vrsta slatkih i slanih palačinki. Nije prošlo dugo, a prazni tanjuri su nam dali naslutiti da je vrijeme za kraće razgledavanje centra grada Ogulina. Na glavnom trgu dočekala nas je Frankopanska garda u originalnim odorama koji su se vrlo rado slikali s nama.

Zadnji zviždaj željezničara dao je znak da vlak za Zagreb kreće, a mi smo svi na broju i u njemu. Došli smo od kuda smo i krenuli, ali bogatiji za jedan predivno proveden dan u prirodi i ugodnom druženju.

A kako nam je točno bilo može se vidjeti na videu sa linka.

https://www.youtube.com/watch?v=kOrUwUAuKXk&feature=youtu.be

 

Mi već znamo termin i destinaciju naše slijedeće sveučilišne planinarske ekspedicije. To je 30. 6. 2018. i točno 1000 metara viši vrh od Kleka, vrh Vrtača na granici između Austrije i Slovenije koji se nalazi na 2181 m/nv.

Pridružite se!”

Doc. dr. sc. Ivor Altaras Penda

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email