2. sveučilišno planinarenje – Badanj i Dinara

Sveučilište Libertas je, nakon višemjesečne pripreme, uspješno realiziralo 2. sveučilišno planinarenje.
Destinacija je ovog puta bila planina Dinara i njezina dva istaknuta vrha – vrh Badanj (1281 m/nv) koji je ujedno poslužio kao kondicijska priprema za uspon na najviši vrh Republike Hrvatske – vrh Dinara (1831 m/nv). Datum našeg dvodnevnog izleta je bio 7. i 8. listopad 2017. Pokazalo se da je odabir ovog termina bio “pun pogodak” jer je 8. 10 državni praznik (Dan neovisnosti), a u isto vrijeme su se održavali 2. međunarodni dani Via Dinarice – novog planinarskog puta koji povezuje sve zemlje kojima se proteže gorje Dinarida (od Slovenije na jugozapadu do Albanije na istoku), a čiji se značajni dio nalazi upravo na području Republike Hrvatske. Time smo, neočekivano, bili djelom međunarodnog događanja.


Na planinarenje je u konačnici otišlo 23 hrabrih ljudi, uglavnom studenata sveučilišta Libertas te pokoji njihov prijatelj. Iz Zagreba smo na put krenuli autobusom u subotu rano u jutro, a u hrvatski kraljevski grad Knin smo stigli u prijepodnevnim satima. Nakon opskrbe za predviđeni večernji roštilj u planinarskom domu prebacili smo stvari u kombije i krenuli u obilazak izvora rijeke Krke. Zbog velike suše presušili su slapovi Krčići, ali se naša “ekipa” nije dala smesti pa smo se slikali uz prelijepi ambijent samog izvora. I tada je počela prava avantura – vožnja kombijima izazovnom makadamskom cestom u dužini od 22 km (preko “Crvene zemlje” – vojnog poligona Hrvatske vojske te NATO-a) kako bi došli do planinarskog doma Brezovac gdje nas je dočekao za nas posebno napravljen gulaš. Potom nas je, po vjetrovitom vremenu, čekao prvi uspon na obližnji vrh Badanj. Grupa je taj zadatak odradila “kao od šale” te smo na vrhu po prvi puta izvjesili zastavu sveučilišta Libertas. Iako pri silasku sa vrha treba biti posebno oprezan sam spust je bio brži nego uspon. Možda je tomu bio i razlog želja da se što prije krene sa pripremom roštilja. Svi su dali svoj doprinos. Prvi je radio vatru, drugi je gulio luk, treći je pripremao meso i povrće, četvrti je fotografirao kako bi imali dokaz za uspomenu… Posla je bilo za svakoga. Nagrada je bila fina hrana i zajedničko druženje, ali samo do ponoći. Tada smo ugasili svijetla i legli u zagrijanoj zajedničkoj spavaonici jer smo znali da je sutra pred nama višesatni uspon na Dinaru.

Dizanje je bilo predviđeno za 6 sati. Naša domaćica u domu nam je pripremila jutarnju kavu te smo nakon obavljene higijene i pospremanja svih stvari bili spremni za naš ultimativni cilj. Iako je bilo dosta hladno, svoju veliku podršku nam je dalo i Sunce koje se uspješno probijalo kroz oblake.

Uz povremene stanke uspon na sam vrh je trajao nešto manje od tri sata u, a u tom vremenu smo prošli kroz sasvim različite prirodne ambijente: prostrane livade, šume, područja klekovine te stjenovitog, mjestimice i zaleđenog, vršnog djela gdje smo za uspon pokoji put trebali upotrijebiti i ruke. Nagrada nam je bila stupiti nogom na najviši vrh u državi. Nekom je to bilo prvi put, neki idu na već poznato. Ali je osjećaj uvijek iz početka jedinstven. Zastava sveučilišta Libertas se opet ponosno zavijorila!

Nakon slikanja i kraćeg boravka na vrhu krenuli smo na višesatni spust a glavna mjesta za odmor su nam bila planinarsko sklonište Martinove košare te utvrda Glavaš koja na Dinari stoji od XV. stoljeća. Pokraj istoimenog planinarskog skloništa čekao nas je autobus za sretni povratak u Zagreb.

Kaže se da sreća prati hrabre. I ovaj put se pokazala istinitost ove tvrdnje. Imali smo sasvim dobro vrijeme za planinarenje, uspješno smo zapaliti vatru za roštilj, svi su se sa planine spustili u “jednom komadu”, a i uspješno smo prebrodili činjenicu da je autobusu usred vožnje počeo “propadati kuplung” (iliti kvačilo). Time smo se dolasku u Zagreb još više veselili.

Pogledajte video:

Sveučilište Libertas na vrhu Hrvatske - 2. sveučilišno planinarenje

 

A veselimo se i nekom novom sveučilišnom planinarenju.
Do onda u nama živi uspomena na Dinaru.

doc. dr. sc. Ivor Altaras Penda

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email