Iskustva studiranja uz rad

Studentsko iskustvo proživljava se na mnogo načina, a jedan od njih je studiranje uz posao. Studiranje uz rad pruža nekoliko ključnih prednosti. Prvo, rad preko studentskog ugovora pruža vam priliku zaraditi vlastiti novac za pokrivanje troškova studiranja. Osim toga, rad uz studiranje pruža priliku za praktično primjenjivanje stečenih teorijskih znanja. Ove praktične vještine nisu samo dragocjene u akademskom kontekstu, već pripremaju studente za uspješan ulazak na tržište rada.

Rad uz studiranje ne treba gledati samo kao izazov, već i jedinstvenu priliku za oblikovanje vlastite budućnosti. Kombinacija studiranja i rada nije samo moguća, već i poticajna za osobni i profesionalni napredak studenta.

Vaša budućnost čeka – razmislite o koracima koje možete poduzeti već danas!
Podsjećamo – svatko tko ima status redovnog ili izvanrednog studenta i tko ima pravo na obavljanje studentskih poslova može raditi i studirati (svoja prava možete provjeriti online u sustavu ISSP)

 


Naši studenti otkrivaju tajnu uspješnog balansiranja između studiranja i radnih obveza na našoj web stranici. Njihove inspirativne priče pružaju uvid u to kako je moguće ne samo studirati, već i ostvariti profesionalni rast kroz rad.

Kako izgleda rad preko studentskog ugovora?
Kako balansirati studij i posao?*

Iskustva o radu preko studentskog ugovora: 

Stella Jug

Stjecanje iskustva radom preko studentskog ugovora iznimno mi puno znači. Trenutno radim u Turističkoj zajednici grada Zaprešića preko studentskog servisa i taj mi je posao omogućio brojna poznanstva te sam stekla mnoga znanja i vještine, razvila sam svoj timski rad, vještine organiziranja i komuniciranja. Poslodavci su vrlo fleksibilni te se prilagođavaju mojim akademskim obavezama te samim time i posao mi ne utječe na akademske obaveze. Također, većinom se radi vikendima. Rad mi omogućava plaćanje školarine te životnih potreba (poput goriva, hrane, izlazaka i sl.) te ne ovisim toliko o roditeljima.

*Sva iznesena razmišljanja i stajališta izričito su osobni stavovi i iskustva studenta.

Monika Grgić

“Kao osoba koja je već šest godina uključena u rad preko studentskih ugovora, mogu reći da mi je to iskustvo iznimno značajno. Rad uz studiranje pružilo mi je praktično znanje i vještine koje ne mogu steći samo kroz akademski program. Osim toga, stekla sam vrijedne kontakte i razumijevanje radnog okruženja, što će mi, nadam se, pomoći u budućoj karijeri.
S druge strane, balansiranje između posla i studija može biti izazovno. Rad definitivno utječe na moje akademske obveze, ponekad zahtijevajući od mene da efikasnije upravljam svojim vremenom. U nekim periodima, posebno tijekom ispita ili kada su rokovi za predaju zadataka, moram više usmjeriti fokus na studij.
Što se tiče fleksibilnosti poslodavaca, moja iskustva su uglavnom pozitivna. Većina poslodavaca s kojima sam radila bili su puni razumijevanja prema mom akademskom rasporedu, posebno kada su u pitanju ispiti ili važni akademski rokovi. Naravno, to ovisi o poslodavcu i vrsti posla, ali generalno postoji svijest o važnosti akademskih obaveza. Stvarno, u kojem god području sam radila, nikad nije bio problem.
Što se financijskog dijela tiče, budimo realni, nisam počela raditi iz zabave, počela sam raditi jer sam morala sebe financirati. Kako su godine išle, život je postajao sve skuplji pa se i rad preko studentskog servisa morao nastaviti.
Ukratko, rad tijekom studija ima svoje prednosti i izazove, ali osobno smatram da su koristi od iskustva i samostalnosti koje stječem daleko veće od eventualnih poteškoća.

*Sva iznesena razmišljanja i stajališta izričito su osobni stavovi i iskustva studenta.

Mihaela Crnjak

“Studiram na preddiplomskom studiju međunarodni odnosi i iako sam redovan student, imam dovoljno vremena posvetiti se sebi i raditi nešto uz školovanje, što mi je bila bitna stavka kod odabira studija i sigurna sam da nisam pogriješila. Osim što studiram, radim kao konobarica u jednom “burger baru” i odlično uspijevam uskladiti studentske obveze i posao. Poslodavac mi maksimalno izlazi ususret zbog fakultetskih obvezam radno vrijeme mi je fleksibilno i mogu birati raditi kada meni odgovara. Osim što time stječem radne navike i više komuniciram s ljudima, zaradim dovoljno novca da si mogu sama plaćati fakultet i još nešto dodatno priuštiti.

Kod Libertasa mi se sviđa to što ne moram studirati izvanredno da bih radila, a stignem sve uskladiti. Apsolutno sam zadovoljna konceptom studija i time što mi je omogućeno da ne moram posvetiti svaki trenutak fakultetu i što profesori imaju razumijevanja, tako da mogu i raditi kada mi odgovara.“ 

*Sva iznesena razmišljanja i stajališta izričito su osobni stavovi i iskustva studenta.

Luigi Curri

“Iskustvo rada preko studentskog ugovora donijelo mi je puno novih zanimljivih poznanstva i iskustava. Rad uz studiranje nije utjecao loše na moje akademske rezultate jer je moj poslodavac izlazio maksimalno u susret meni i mojim obavezama. Rad tijekom studiranja donosi više novaca što znači da automatski donosi i “više zabave i slobode”, a sve ostalo se stigne uz dobar time management.”

*Sva iznesena razmišljanja i stajališta izričito su osobni stavovi i iskustva studenta.

Silvestar Kvesić

“Od početka studija radim preko studentskog ugovora i to mi je uvelike pomoglo da primijenim stečena znanja s predavanja u praksi. Osim toga volim raditi i biram poslove u kojima sam stalno s ljudima jer sam društven i smatram da ne bi mogao raditi poslove u kojima nemam doticaj s vanjskim svijetom.
Akademske obaveze uspješno se obavljaju uz posao, samo je bitan dobar raspored i postaviti si prioritete u datom trenutku. Poslodavci su obično fleksibilni, svjesni fakultetskih obveza studenata, te se mogu prilagoditi rasporedu. Smatram da je rad preko studentskog ugovora izvrsna prilika jer omogućava ulazak u poslovni svijet s već stečenim znanjem, dok istovremeno možemo financirati dio školovanja.”

*Sva iznesena razmišljanja i stajališta izričito su osobni stavovi i iskustva studenta.