Želite svoje fotografske vještine dovesti na višu razinu ali ne znate otkud krenuti?

Vrijeme nikada ne stoji i trenuci koji nam pružaju radost odmah postaju sjećanja. Uhvatiti taj trenutak i spremiti ga za vječnost uistinu je veličanstveno!

Ne kaže se uzalud da fotografija govori tisuću riječi. Trenutak i emocije koje zauvijek ostanu zabilježene zahvaljujući fotoaparatu su neprocjenjivi. Fotografiranje je jedan od najpopularnijih i najljepših hobija na svijetu, a svoju popularnost može zahvaliti prije svega lakoj dostupnosti. Doduše tek je uz pojavu digitalnih fotoaparata i mobilnih uređaja postala dostupna širokim masama, a i samo fotografiranje je postalo jednostavnije, barem za prvu početničku, amatersku fazu. Jer fotografija je puno, puno više od pukog “fotkanja”. Danas svatko od nas posjeduje barem jedan uređaj kojim možemo fotografirati što želimo, kada želimo, kako želimo i koliko god želimo. To su doista prednosti koje nema niti jedan drugi hobi. No, je li fotografiranje samo usmjeravanje fotoaparata, pritiskanje okidača i igra s brojnim aplikacijama ili je potrebno znati nešto više? Mnogi u svijet fotografije ulaze puni samopouzdanja, misleći da mogu postati vrhunski fotografi, no samo 5% zaljubljenika u fotografiju postaju uspješni fotografi. Ako se i sami bavite fotografiranjem ili želite fotografiranje dovesti na viši nivo ove korake ne biste smjeli preskakati.

Korak 1: Odabir fotoaparata

To što vaš mobitel radi fantastične fotografije ne znači da vas to čini fotografom, ne čini vas niti fotoaparat ali bez njega se baš i ne možete nazvati fotografom. Za početak nije potrebno kupovati ultra skupe aparate jer tako velike investicije u nešto što je na razini hobija uistinu nisu potrebne. Za početak se poigrajte svim opcijama u kameri vašeg mobilnog uređaja. Nadalje, posudite ili iznajmite foto opremu, probajte različite fotoaparate kako bi vidjeli koji vam najviše odgovara. Iako fotoaparati nude brojne manualne opcije za početak se držite automatskih postavki. U prvoj fazi učenja se rade brojne greške a upravo će vam automatske postavke pomoći da se koncentrirate na kadar i kompoziciju umjesto da razmišljate o svjetlu, fokusu, oštrini, ekspoziciji i brojnim drugim postavkama nužnim za odličnu fotografiju.

Korak 2: Želja za učenjem

Kao sa svime u životu tako je i s fotografiranjem, bez želje za učenjem nema napretka. Ta faza drži 75 do 80% zaljubljenika u fotografiju s početka naše priče. Nekima je dovoljna samo prva faza, upoznavanje s fotoaparatom i prosječne do lijepe slike koje će krasiti njihove albume, ali nikad ne napuštaju zonu sigurnosti koju im pruža fotografiranje uz automatske postavke. Ruku na srce, uz automatiku ćete dobiti sasvim solidne fotografije, no ako želite razvijati svoj hobi ili se čak profesionalno baviti fotografijom morate biti spremni na punoooo učenja. Ako želite napredovati ovo je faza u kojoj bi svoj mobitel ili početnički aparat ipak trebali zamijeniti prikladnim profesionalnijim aparatom, to ne mora biti najnoviji DSLR, ali trebate računati na nešto ozbiljnije investicije.

Korak 3: Dobrodošli u ozbiljniju fazu fotografiranja

U ovoj fazi preporučujemo da upišete tečaj fotografije, kupite knjigu ili krenete s proučavanjem online tečajeva koji će vas uputiti u tajne zanata. Kada krenete s ozbiljnom edukacijom vrlo vjerojatno ćete shvatiti da ne znate ništa o fotografiji ali nemojte potonuti, još se nije rodio taj koji zna sve o svemu. Stručni pojmovi i tehnike fotografiranja na početku doista izgledaju zbunjujuće, međutim kada to jednom pohvatate shvatit ćete kako zapravo i nije tako strašno.

Korak 4: Uz praksu do savršenstva!

Do ove faze već je odustao veliki broj entuzijasta s početka stoga ako se još uvijek bavite svojim hobijem, čestitamo na upornosti :). Sad ste već sigurno pročitali brojnu literaturu, fotoaparat poznate kao vlastiti dlan, postavke imate u malom prstu, no bez vježbe to ne vrijedi mnogo. Pred vama je faza kada svu teoriju treba primijeniti u praksi, jer se profesionalac ne postaje samo čitajući knjige i slušajući savjete. Potrebno je okinuti stotine fotografija dok stvari ne sjednu na svoje mjesto. Sreća vaša što živimo u digitalnom dobu pa možete okinuti i tisuće bez ozbiljnih troškova. U vrijeme analognog filma itekako se razmišljalo o svakoj fotografiji jer je razvijanje filma bio itekako skup sport. Praksa će vam pomoći da se riješite loših navika i steknete bolje, što će vam otvoriti posve novu perspektivu fotografiranja. U ovoj ćete se fazi sigurno i dobro nasmijati nekim svojim radovima s početka za koje ste bili uvjereni da su vrh svijeta no čuvajte ih jer bez njih ne bi znali koliko ste napredovali.

Korak 5: Ustati ili odustati?

Kao i sa svakim hobijem, pa i poslom, dolazi do faze zasićenja. Bez obzira na to što ste uložili puno vremena, truda i novca, velike su šanse da će doći vrijeme kad će vam biti puna kapa fotografiranja i prijatelja koji vas vuku za rukav da im napravite ‘profi’ fotke te ćete vrlo vjerojatno zaključiti da vam je dosta. Razlozi mogu biti svakakvi, zasićenje, manjak kreativnosti i žara, nedostatak vremena, zanimanje za neke druge stvari u životu… Što god bilo nemojte se forsirati da i dalje svakodnevno vadite fotoaparat jer bi vas to moglo odvesti u fazu krajnjeg gađenja kad vas više ništa neće natjerati da se vratite fotografiranju. Ako vam je svega dosta spremite svoj aparat na zimski san i čekajte proljeće da se u vama ponovno probudi želja za fotografiranjem. Sve nas kad tad zahvati kriza. Ako se nakon nekog vremena u vama ponovo probudi želja za fotografiranjem sigurno smo da ćete opet uživati uz trenutke provedene iza objektiva. Ako ne, opet dobro jer stekli ste novu vještinu i znanje koje vam nitko ne može oduzeti.


Korak 6: Nađite svoj put! Budite prepoznatljivi!

Ako ste došli do točke kad ste shvatili da vam fotografiranje već odavno nije samo hobi vrijeme je da stvorite svoj prepoznatljiv stil i da se držite tog smjera. Kada uspijete u tom naumu pripadat ćete maloj grupi od svega 5 do 10% fotografa koji su došli do ove faze. Inspiriranje tuđim radom nije štetno, no kopiranje tuđeg rada je neprihvatljivo. Učiti od majstora fotografije i naći se u njihovom smjeru je nešto što svaki fotograf radi, no otiđite korak dalje. Uzmite najbolje od majstora i svemu dajte svoj osobni pečat, kad netko pogleda vašu fotografiju da zna da je upravo vaših ruku djelo. Ne postoji bolji osjećaj.

Gdje početi?

Ako ste tek na početku i ne znate od kuda krenuti a nemate dovoljno novca ili vremena da pohađate tečaj fotografije, ovo su ponajbolji besplatni ili vrlo povoljni online tečajevi.

 1. Basic of Photography: The Complete Guide

Tutorijal je namijenjen za početnike te pokriva sve osnove, od objašnjenja kako funkcionira fotoaparat, što pružaju automatske postavke do naprednijih manualnih. Na vrlo jednostavan način objašnjava sve što trebate znati kako bi uspješno krenuli u svijet fotografije.

 1. Your Road to Better Photography

Ovaj tečaj za početnike je besplatan, sadrži 10 jednostavnih lekcija u trajanju od pola sata uz popratni video. Poznati svjetski fotograf Corey Reese otkriva tajne svjetla, fotoaparata, foto aplikacija i brojnih zanimljivosti koje će vam itekako biti od pomoći.

 1. Lighting 101 by Strobist

Kao što samo ime kaže, ovaj tečaj za naprednije početnike uči vas sve o tajnama svjetla, jer svjetlo je najvažnija stavka za odličnu fotografiju.

 1. The Art of Photography

Za razliku od ostalih online tečajeva, ovaj sa sobom nosi ispit Dr. Shane Hulbert majstor je fotofrafije te na kraju njegovog tečaja za koji je  potrebo izdvojiti 2 do 4 sata učenja tjedno pristupate ispitu, ako ga položite dobit će te certifikat (formalno se ne priznaje kao službena diploma)

 1. CreativeLife On-Air Classes

Iako u većini slučajeva naplaćuju svoje tečajeve, u ponudi imaju veliki izbor besplatnih namjenjenih za početnike ali i napredne zaljubljenike u fotografiju. Neke njihove tečaje se isplati i platiti jer su im gosti predavači često poznate i utjecajne osobe koje otkrivaju brojne tajne struke. Osim fotografijom bave se video sadržajem, umjetnosti i dizajnom, glazbom i brojnim ostalim kreativnim sadržajem.

I još praktičnih savjeta za kraj :)

Kao što smo rekli, fotografija je uistinu prekrasan hobi koji na početku može djelovati zastrašujuće. Znamo da su vam na raspolaganju brojne aplikacije koje će vaše fotografije pretvoriti u predmet divljenja mnogih, posebno ako ih dijelite na Instagramu. No, u svoju fotografiju pokušajte implementirati i neke tajne zanata i onih koji čaroliju stvaraju uz fotoaparat a ne uz aplikacije.

 • Približite se!

Što ste bliže predmetu snimanja, fotografija je bolja. Približavanje eliminira nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja. Snimite tako da sliku ispunite jasnim i interesantnim motivom. Provjerite u uputstvima za rukovanje koliko se s vašim fotoaparatom možete najviše približiti da biste dobili oštru fotografiju. Mnogi jednostavniji fotoaparati ne mogu snimati na distanci manjoj od 1,2 m – 1,5 m.

 • Pazite na pozadinu!

Ne dozvolite da vam pozadina odvlači pozornost od objekta pažnje. Jednostavna i pročišćena pozadina ističe objekt. Stoga prije nego li okinete fotku provjerite nekoliko kuteva snimanja prije nego li nađete odgovarajuću pozadinu. Ako ne ide, promijenite mjesto :).

 • Pazite na kompoziciju!

Nema ništa loše u tome ako je osoba ili predmet koji snimate u sredini fotografije, no nije nužno da je objekt uvijek u sredini fotografije. Poigrajte se s pozicijom jer upravo tako ćete dobiti dinamičniju i oku interesantniju kompoziciju.

 • Dubina čini razliku.

Kada snimate krajolike i udaljene objekte, uključite u fotografiju i predmete koji su vam bliže. Oni će fotografiji dati dubinu i perspektivu.

 • Izbjegnite ukočenost.

Kada snimate ljude pokušajte ih zaokupiti nekom aktivnošću. Tako neće obraćati pažnju na vas, te će se na fotografijama osjetiti spontanost. Nisu svi profesionalni modeli koji točno znaju zauzeti pozu i koji na svakoj fotografiji izgledaju senzacionalno. Većina ljudi se ukoči ispred objektiva, stoga ih zaposlite nečim i njihov će izraz lica biti znatno prirodniji i opušteniji.

 • Što znate o svjetlu?

Dovoljno svjetla je nužno za eksponiranje filma u vašem fotoaparatu, ali dobro svjetlo čini uspješnu fotografiju! Ono je zaslužno da fotografija bude dopadljiva onome koga smo snimili. Zapamtite da snažno sunčano svjetlo nije uvijek najbolje svjetlo za fotografiranje. Mnogi se iznenade kada otkriju da sunce pokriveno oblacima daje najbolju rasvjetu za snimanje ljudi. Vrlo jako sunce daje oštre sjene na licu i čini da snimana osoba “žmirka”. Oblačno nebo daje “mekano” svjetlo koje je idealno za portrete. Ako snimate vani obvezno iskoristite magic hour kada prirodno svjetlo radi za vas i svaka fotografija izgleda sto puta bolje nego li to možete zamisliti.

 • Mirna ruka/dobra fotografija!

Mirno držanje fotoaparata je uvjet za oštru fotografiju! Kada pritisnete okidač učinite to nježno, jer i mali pomak fotoaparata može uzrokovati mutnu fotografiju. Nađite pogodan oslonac (stol, ograda, krov automobila) za vašu ruku ili upotrijebite mali stativ. Bljeskalica koja je ugrađena u vaš fotoaparat ili mobilni uređaj nije korisna samo po noći i u zatvorenom prostoru. Koristite je u sumrak i po jakom suncu da biste ublažili oštre sjene. Provjerite u uputstvima za rukovanje kolika je snaga vaše bljeskalice. O njoj ovisi područje u kojem će objekti biti pravilno osvijetljeni i obično se kreće od 1,5 m do 4,5 m.

 • Pokušajte imati fotoaparat pri ruci.

Ciljano fotografiranje je u redu, no sjetite se samo koliko puta ste se našli u nekoj situaciji ili vidjeli nešto spektakularno kad ste pomislili eee da bar imam fotić. Spontani trenuci su neprocjenjivi, stoga dok vas drži početnički entuzijazam pokušajte stalno biti u društvu svog fotoaparata. Osim što će vam koristiti za praksu uhvatit ćete trenutke koji se jednostavno ne daju namjestiti.

 • Investirajte u stativ.

Nekad su stativi ili vam tronošci bili skupi, veliki, nepraktični i teški. No, danas postoje brojne varijante sklopivih stativa koji stanu u svaki fotografski ruksak. Stativi sprječavaju da vam slike budu mutne, osobito kad fotografirate u lošim svjetlosnim uvjetima.

 • Put putujem…

U posljednje nam se vrijeme čini kako sve više ljudi putuje kako bi imali “onu savršenu fotku” s kojom se mogu hvaliti. Većina putnika je toliko zaokupljena selfijima i poziranjem da propuštaju čari putovanja. No vi ipak spadate u drugu kategoriju fotografa. Stoga ponesite dovoljno memorije ili filma i baterija (za kamere i ostalu opremu, poput bljeskalice). Bit će teško snimiti odlične fotografije na putovanju bez rezerve.

Vrijeme studiranja jedno je od najljepših vremena u životu, više niste klinci ali još uvijek nemate sve obveze koje “tlače” one skroz odrasle. Uživajte, izlazite, putujte, družite se i zabilježite uspomene fotoaparatom – jednog dana će vam biti drago što ste ovjekovječili te bezbrižne trenutke.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email