Zašto je jesen najbolja za postavljanje ciljeva

Svakog tjedna ista priča – od ponedjeljka krećem s učenjem. Svake nove godine ista odluka – 1.1. ću sve drukčije. Ista ili slična priča ponavlja se unedogled, a obećanja koja sebi postavljamo kršimo bez problema jer smo ionako znali da ih nećemo održati. Kome to treba? E pa ove godine ćemo stvarno promijeniti taktiku, pa s velikim odlukama krećemo od jeseni, a evo i zašto.

80% novogodišnjih odluka propadne u startu

Samo zato što je početak nove godine, ne znači da je usklađen s tvojim ritmom života. Ako si student, tvoja nova akademska godine počinje upravo u jesensko vrijeme. Nakon odrađenih rokova u prvom dijelu godine i ljetnog odmora, tvoje baterije dovoljno su napunjene da imaš snage uhvatiti se u koštac s novim izazovima. Ljeto je bilo dovoljno dugo da se opustiš, a opet dovoljno kratko da ne zaboraviš što si radio neposredno prije njega. Iščekujući odmor često ne obraćamo dovoljno pozornosti na ono što radimo, pa se posljedice nesmotrenosti uoče tek kada bude kasno. Recimo onaj tjedan slobodan od predavanja i obveza koji si trebao iskoristiti za učenje, a potrošio si ga na izlaske i igrice jer ti se ljeto činilo predaleko. Sve je došlo na naplatu kada si pao ispit koji je produžio čekanje ljeta na još koji tjedan, u nadi da će drugi rok biti sretniji kada ipak zagriješ stolicu. Umjesto da križaš dane u očekivanju nečega, probaj živjeti svaki od njih ispunjavajući zadatke koji će te s vremenom dovesti do većeg cilja. Jednom kada ostvariš svoj prvi veliki plan bit će ti jasno kako taj dobar osjećaj možeš ponoviti, i to s novim planom u pripremi. Kada je jesen u pitanju, smetnja nadolazećeg odmora ne postoji, pa je lakše posvetiti se zacrtanim ciljevima.

Jesenska inventura – idealan temelj za nove planove

Tijekom jeseni i zime dani su kraći i hladniji nego u ostalim godišnjim dobima, zbog čega više vremena provodimo u zatvorenim prostorima. Zamisli da je upravo ovo vrijeme za ulaganje u budućnost – ako do proljeća ostvariš sve što želiš, slobodan si iskoristiti duže dane i toplije noći za zabavu i opuštanje. Svakom studentu je jasno da je neopterećeno ljeto bez ispita neprocjenjivo, višestruko bolje od onoga u kojem se svakodnevno brineš o ispitima koji ti vise nad glavom. Jednom kada dođe jesen odradili smo većinu godine i možemo realno sagledati sve prednosti i nedostatke svojih dosadašnjih odluka. Dobra vijest je da još uvijek imamo dva ili tri mjeseca da ispravimo moguće greške prije psihološkog faktora nove godine. Isto tako, dok drugi u siječnju tek kreću s izvršavanjima svojih ciljeva, ti ćeš već imati nekoliko mjeseci prednosti i iskustva pred njima. Baš kao i u trgovini, napravi inventuru svojih želja, osjećaja, obveza i dužnosti – izdvoji sve što je važno, odbaci nevažno i usredotoči se na put koji te čeka. Dok pripremaš plan vezan za ispite i svoj akademski napredak zapamti: obrazovanje nije cilj života kojeg treba doseći i zaboraviti, već način i sredstvo koje treba stalno iznova usavršavati i uživati u spoznaji da ga svakodnevno širimo.

Sreća prati hrabre, ali dobar plan ne treba mnogo sreće

Neki će se sad zapitati zašto im plan uopće treba kad ionako sve mogu improvizirati pa kako bude. To je skroz u redu, ako te uopće nije briga što će biti i hoćeš li moći nešto poduzeti u slučaju da ti se to „nešto“ nepredviđeno ne sviđa. Postavljanjem planova imaš više utjecaja na to u kojem smjeru želiš da se stvari odvijaju, a ako i skreneš sa zacrtanog puta uvijek se možeš podsjetiti gdje ideš i gdje bi trebao biti u određenom trenutku kako bi tvoj cilj bio postignut. Možda zvuči kao previše filozofije, ali stvar je u biti vrlo jednostavna – ako nemaš vlastiti plan, netko drugi će te ukalupiti u svoje planove, što ti se možda neće svidjeti, ali nećeš imati drugog izbora. A ti želiš sam upravljati svojim životom, zar ne? Osim u raspodjeli vremena, planiranje ti pomaže i pri raspodjeli financijskih sredstava. Nova akademska godina sigurno će donijeti i planirane i neplanirane troškove, a pripremiš li se dobro za svaku situaciju, izbjeći ćeš nepotrebno živciranje. Pokažu li se planirani troškovi manjima, a ušteda većom, uvijek se možeš razveseliti nekom sitnicom ili putovanjem i tako nagraditi planera u sebi.

 

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email