Zabavi mozak tijekom ljeta i ostani u mentalnoj formi

Tijekom cijele godine, a posebno kada su u pitanju ispitni rokovi, tvoj je mozak u neprestanoj akciji. Baš kao i tvoje tijelo i on najbolje funkcionira kada je „u treningu“ i spreman za stalna opterećenja koja te čekaju. Zato najveća opasnost vreba kada dođe vrijeme za opuštanje. Svima je potreban odmor, no prepustimo li se “fjaki” u potpunosti, riskiramo apsolutni pad motivacije, a onda će nagli početak tijekom jesenskih izazova doći kao hladan tuš. No ne brini se, postoje načini kojima možeš lagano vježbati svoj mozak, a istodobno si priuštiti toliko željeni odmor…

Nauči novi jezik u izvornom okruženju

Kada ćeš imati vremena za putovanja, ako ne sada? Umjesto da se svaki put iznova vraćaš u staro mjesto, ove godine se pokreni i odluči koju stranu državu želiš posjetiti. Ako su ti financije izazov, kreni štediti već tijekom godine i iskoristiti neku od mnoštva ponuda za putovanja s niskim budžetom. Poznato je kako nove vještine najbolje upijamo koristeći ih i razvijajući, a novi jezik će nam najbolje „sjesti“ kada smo mu izloženi 24 sata dnevno. Uz malo sreće možda ćeš do kraja ljeta doista otpjevati cijeli Despacito bez greške ;)

Zaigraj se pametno

Dobra partija šaha, zabavna križaljka na plaži ili pokoji sudoku dok odmaraš u hladu, mogu te kvalitetno zabaviti i razgibati moždane vijuge. Ako slučajno zapneš, uvijek možeš iskoristiti priliku i upitati onu curu ili dečka s kojim izmjenjuješ poglede zadnjih nekoliko dana za pomoć. Ni pokoja kartaška igra nije loša ideja, a zna se da upravo preko takvih druženja stvaraju i nova prijateljstva. Situacija u kojoj ne možeš izgubiti!

Pročitaj knjigu

Ako voliš izazove, daj si vremena i prouči klasike koje dosad nisi stigao. „Ana Karenjina“ ili „Rat i mir“ zasigurno će ti dati materijala za cijeli godišnji odmor. Ukoliko više voliš opuštajuću literaturu, uvijek možeš posegnuti za naslovima s liste najpoluranijih iz svoje knjižnice. Tu su uvijek i literarna izdanja poput „Šest milimetara“ naše studentice Josipe Pavičić Bernardini, koje bi moglo probuditi vaše emocije svojom snažnom tematikom. Koji god bio tvoj izbor, zapamtite da čitanje titlova ne predstavlja jedan mentalni izazov, zato se ovog ljeta ipak okreni knjizi.

 

Probudi svoju kreativnost

Oduvijek te privlačilo crtanje ili slikanje, ali nikad nije bilo dovoljno vremena da istražiš svoju umjetničku crtu? Sada je pravo vrijeme da vidiš gdje te tvoj novi hobi može odvesti. Ako ti na desktopu već mjesecima ili godinama stoji nedovršeni roman za kojeg jednostavno znaš da će biti dobar (jednom kada ga uspiješ završiti) znaš čime se možeš zabaviti ovog ljeta. Koji god tvoj kreativni odabir bio, sada je pravo vrijeme da mu se prepustiš bez zamaranja drugim obavezama.

 

Nauči nešto novo i korisno

Znamo da ti možda nije do još učenja nakon što si jedva riješio nužne ispite, ali gledaj na to s praktične strane. Završiš li sad tečaj koji dugo odgađaš ili se barem dobro pripremiš za njegov početak na jesen, već si u prednosti kada dođe vrijeme za pokoravanje poslovnog tržišta. Novi IT certifikat, strani jezik (uči ga besplatno  online) ili vještine poput pregovaranja možda će ti zatrebati i prije nego se nadaš. Posvetiš li im se na vrijeme, nećeš osjećati pritisak kada krenu i ostale obveze.

Zanemari digitalni svijet

Umjesto da za sve posežeš prema svom pametnom mobitelu, pokušaj pronaći alternativni izvor informacija. Tako neki opći podatak pronađi u enciklopediji koju odavno nisi otvorio, a kada se budu tražile vještine snalaženja u novom okruženju, odlično će poslužiti i dobra stara karta. Kada se sljedeći put suočiš s matematičkim izazovom, zanemari kalkulator i uzmi u ruke olovku i papir, jer nikad ne znaš kada će ti sve te elementarne vještine možda opet zatrebati, a dobro je biti spreman.

Podijelite s prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email